-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 11 /12:13

Rusija siūlo taikos Sirijoje planą, bet jį įgyvendinti žada tik nuo kovo mėnesio

JAV diplomatijos atstovų teigimu, Kremlius pasiūlė taikos Sirijoje planą pradėti įgyvendinti nuo kovo 1-osios dienos, tačiau amerikiečiai siekia, kad kariniai veiksmai jau penkis metus konfliktą išgyvenančioje šalyje būtų nutraukti nedelsiant, skelbia Laisvosios Europos radijas.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Neįvardintas JAV diplomatas, kalbėdamas su naujienų agentūra AP, teigė, kad Rusija ir Basharo al-Assado režimas tokiu planu nori laimėti papildomas tris savaites, per kurias galėtų dar labiau apsunkinti nuosaikios opozicijos padėtį.

Vašingtonas reikalauja, kad kariniai veiksmai būtų sustabdyti tuojau pat, o įkalintiems Sirijos civiliams būtų suteikta humanitarinė pagalba.

Jei taika būtų sudaroma pagal dabartines sąlygas, didelė šiaurinės ir pietinės Sirijos dalis liktų B.al-Assado režimo rankose. Jis šias teritorijas atsikovojo su praėjusių metų rugsėjo 30 dieną prasidėjusios Rusijos karinės intervencijos pagalba.

Rusijos ambasadorius Jungtinės Tautose Vitalijus Čurkinas teigė, kad rusai ir amerikiečiai taikos Sirijoje planą aptars ketvirtadienį, prieš Miuncheno saugumo konferenciją Vokietijoje.

Nori derybų

Rusija pasiruošusi aptarti galimybę paskelbti paliaubas Sirijoje, ketvirtadienį pareiškė užsienio reikalų viceministras Genadijus Gatilovas, suinteresuotų šalių diplomatijos vadovams susirinkus Miunchene tartis dėl galimybės atnaujinti taikos derybas.

„Esame pasiruošę diskutuoti dėl paliaubų sąlygų, – Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS citavo G.Gatilovo pokalbį su žurnalistais Maskvoje. – Būtent todėl vykstame į Miuncheną, kad tai aptartume.“

Tarptautinės derybos, kuriomis siekiama užbaigti jau beveik penkerius metus besitęsiantį pilietinį karą, nusinešusį per 260 tūkst. žmonių gyvybių, nutrūko anksčiau šį mėnesį kaip reikiant neprasidėjusios, Vakarų šalims ir Sirijos režimo oponentams piktinantis, kad Rusijos aviacijos smūgių Alepo provincijoje taikiniais tapo opozicijos grupės ir civiliai.

Derybos buvo laikinai sustabdytos iki vasario 25 dienos, bet G.Gatilovas ketvirtadienį sakė, kad jos „galbūt galėtų prasidėti anksčiau“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius