Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija visiškai nutraukė dujų tiekimą Europai per Ukrainą (video, atnaujinta 19.45 val.)

Trečiadienį Rusija sustabdė visų Europos vartotojams skirtų dujų tiekimą per Ukrainos teritoriją.
Gamtinės dujos
Rusija nutraukė dujų tiekimą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusija 7 val. 44 min. vietos (ir Lietuvos) laiku sustabdė visą tranzitą per Ukrainą, praneša Lietuvos radijas.

„Jeigu dujų tiekimas į Ukrainą bus lygus nuliui, tai į Europą per mūsų šalį pateks tiek pat“, – trečiadienį tvirtino valstybinės Ukrainos bendrovės „Naftogaz Ukrainy“ atstovas Valentinas Zemlianskis. Anot jo, tokiu atveju rusų bendrovė „Gazprom“ turi pati spręsti iškilusias problemas ir sunkumus su Europa.

Kaip praneša BBC, Rusija ir toliau kaltina Ukrainą vogus dujas. Pasak „Gazprom“ sausio 4 dieną, Ukraina pagrobė dar 25 mln. kubinių metrų dujų iš požeminių saugyklų.

Taip pat pranešama, kad Austrija, Čekija ir Slovakija šį rytą pranešė jau nebegavusios rusiškų dujų. Slovakijoje jau skelbiama nepaprastoji padėtis.

Juščenka: atnaujinkite tiekimą

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka kreipėsi į Rusiją su reikalavimu nedelsiant atnaujinti dujų tiekimą per jo šalies teritoriją Europai.

Tokį reikalavimą V.Juščenka išdėstė trečiadienio laiške, adresuotame Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui ir Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso.

Anot Ukrainos prezidento, iki sudarant naująją sutartį tarp Maskvos ir Kijevo būtina atnaujinti kasdieninį dujų tranzitą į Europos šalis 2008 metų apimtimis ir kryptimis.

Europos Komisija jau anksčiau pareikalavo, kad dujų tiekimas ES būtų nedelsiant atnaujintas.

Derybas tęs ketvirtadienį

Ukrainos bendrovės „Naftogaz“ ir „Gazprom“ derybos turėtų būti tęsiamos ketvirtadienį, tą pačią dieną „Gazprom“ susidariusią situaciją aptars su Europos Sąjungos atstovais. Tačiau Maskva atmeta trišalių Rusijos, ES ir Ukrainos derybų dėl dujų galimybę.

Anot V.Čižovo, „Ukrainos atstovų pasirodymo Briuselyje atmesti negalima, nes tai – jų pramintas takelis. Tačiau tai apie jokias trišales derybas ar tarpininkavimą tarp Rusijos ir Ukrainos nediskutuojama“.

Tuo tarpu Ukrainos ministrė pirmininkė Julija Tymošenko sutiko „nedelsiant“ leisti Europos Sąjungos technikos specialistams atvykti į Ukrainą stebėti dujų tiekimo režimą.

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija dujų tiekimą Europai per Ukrainą pradės tik tuomet, kai bus suderintas dujų tiekimo kontrolės mechanizmas, dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams, pranešė Rusijos žiniasklaida.

„Jeigu Ukraina artimiausiu metu nepraleis Rusijos dujų tranzito (į Europą), o Rusija, kaip jau buvo sakyta, bus priversta nutraukti dujų tiekimą tranzitu, tuomet „Gazprom“ tiekimą atnaujins tik tuomet, kai bus suderintas kontrolės mechanizmas, dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams“, – sakė V.Putinas.

15min.lt primena, kad „Naftogaz Ukrainy“ sprendimą priėmė po to, kai Rusija šaliai nuo naujųjų metų visiškai nutraukė dujų tiekimą.

Antradienį rusiškų dujų, gaunamų per Ukrainą, pranešė nebegaunančios Vengrija, Serbija, Makedonija, Kroatija, Bulgarija, Turkija, Bosnija ir Graikija. Taip pat strigo tiekimas į Italiją, Lenkiją, Prancūziją, Čekiją, Austriją, Slovakiją ir Slovėniją.

Kaip praneša vz.lt, nors trečiadienį daugelis Europos šalių pritrūko rusiškų dujų, tačiau Lietuvai gamtinių dujų badas negresia, tikina AB „Lietuvos dujos“. Joms pritaria ir pati Rusijos dujų monopolininkė „Gazprom“, kuri Lietuvą vadina „strategine partnere“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius