Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 01 /23:25

Rusija planuoja užimti Donecko sritį iki rugsėjo 15 dienos

Ukrainai pradėjus kontrpuolimą šalies pietuose prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžė, kad situacija tebėra įtempta. Kalbėdamas apie padėtį Donbase jis taip pat sakė: „Karštieji regiono taškai nepasikeitė. Mūsų vyrai tvirtai laikosi savo pozicijų.“ Į Zaporižios atominę elektrinę (AE) vykstančios Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai siekia nuolatinio agentūros atstovų buvimo elektrinėje.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • CNN teigia, kad Ukrainos kariai iš Rusijos atkovojo 4 kaimus šalies pietuose netoli Chersono miesto
  • Ukrainos pietuose prasidėjo „ilgai lauktas“ Ukrainos kontrpuolimas prieš Rusijos pajėgas, kuriuo siekiama atsiimti Maskvos kontroliuojamą teritoriją
  • TATENA nori nuolatinio agentūros atstovų buvimo Zaporižios AE
  • Ukrainos gynybos ministerija kreipėsi į Krymo gyventojus prašydama suteikti informacijos apie Rusijos pajėgų judėjimą
  • Mariupolio valdžia tikisi, kad miestas bus deokupuotas per 2023 metus

Svarbiausias pirmadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis: okupantai neįsileido žurnalistų į Zaporižios AE kartu su TATENA delegacija

23:25

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad okupantai bando TATENA misiją Zaporižios atominėje elektrinėje paversti nevaisinga ekskursija po elektrinę. Tai jis pasakė per vakarinį vaizdo kreipimąsi.

„Šiandien TATENA misija atvyko į Zaporižios AE. Gerai, kad tai įvyko, pats faktas, nepaisant visų Rusijos kariškių provokacijų ir ciniško Enerhodaro bei elektrinės teritorijos apšaudymo. Ukraina padarė viską, kad ši misija įvyktų. Tačiau blogai yra tai, kad okupantai šią TATENA misiją, kuri iš tiesų yra būtina, bando paversti bevaise ekskursija po elektrinę. Tikiu, kad tam bus užkirstas kelias“, – sakė valstybės vadovas.

Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis
Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis

Pasak V.Zelenskio, šioje situacijoje svarbiausia, kad misijos atstovai „turėtų valios padaryti būtent objektyvias išvadas“ dėl situacijos stotyje, nepaisant nuolatinio apšaudymo, Rusijos kariškių ir ginkluotės buvimo stotyje, tyčiojimosi iš Ukrainos personalo ir bandymų perduoti stotį „Rosatom“ atstovams, kurie „nesugeba atsakingai elgtis su tokiu objektu“.

„Tai yra grasinimų priežastys. Turime aiškių įrodymų, kad Rusija padarė labai daug ciniškų dalykų, siekdama apgauti misiją, be kita ko, įbaugino Enerhodaro gyventojus. Okupantai privertė žmones meluoti TATENA atstovams...“, – sakė prezidentas.

Jis pridūrė, kad per susitikimą su TATENA generaliniu direktoriumi Rafaeliu Grossi ir misijos nariais šalys Kyjive susitarė, kad misiją būtinai lydės Ukrainos ir tarptautinės žiniasklaidos žurnalistai.

„Nepriklausomi žurnalistai. Kad pasaulis pamatytų tiesą. Kad pamatytų tai, kas vyksta iš tikrųjų. Deja, tai nebuvo padaryta. Nors buvo pažadėta. Deja, okupantai neįsileido žurnalistų, bet suorganizavo savo propagandistų minią. Deja, TATENA atstovai neapsaugojo nepriklausomos žiniasklaidos atstovų“, – sakė V.Zelenskis.

Valstybės vadovas išreiškė viltį, kad misija vis dėlto padarys nešališkas išvadas pagal gamykloje susiklosčiusias aplinkybes.

„Ir pagrindinis dalykas, kuris turi įvykti, yra stoties teritorijos demilitarizavimas. Toks yra Ukrainos ir tarptautinių pastangų tikslas. Ir blogai, kad dar negirdėjome jokio TATENA raginimo. Nors apie tai kalbėjomės su ponu Grossi per susitikimą Kyjive. Tai buvo pagrindinis – pagrindinis! – mūsų susitarimuose numatytas saugumo aspektas: demilitarizacija ir visiškas kontrolės perdavimas mūsų branduolinės energetikos specialistams“, – pridūrė jis.

V.Zelenskis pabrėžė, kad kai Rusijos kariškiai su ginklais ir amunicija galutinai paliks Zaporižios AE teritoriją, kai okupantai nustos apšaudyti Enerhodarą bei aplinkines teritorijas ir rengti kitas provokacijas, elektrinė galės grįžti prie gana saugios veiklos, kuri visada buvo tokia, kai elektrinę kontroliavo Ukraina.

R.Grossi: TATENA ekspertai pasiliks Zaporižios atominėje elektrinėje

19:46 Atnaujinta 21:47

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi pareiškė, kad šios JT agentūros ekspertai pasiliks Pietų Ukrainoje esančioje Zaporižios atominėje elektrinėje po ketvirtadienį įvykusio vizito šioje jėgainėje.

R.Grossi vadovavo inspektorių grupei apžiūrint Rusijos užimtą AE, kuri pastarosiomis dienomis buvo dažnai apšaudoma. Šios kautynės sukėlė nuogąstavimus, kad gali įvykti dar viena branduolinė katastrofa, panaši į 1986 metais įvykusią tragediją Černobylyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Rafaelis Grossi Ukrainoje
„Scanpix“/AP nuotr./Rafaelis Grossi Ukrainoje

„Šiandien pasiekėme kai ką labai svarbaus, o svarbiausia, kad TATENA lieka čia. Tegul pasaulis žino, kad TATENA lieka Zaporižioje“, – sakė agentūros vadovas vaizdo įraše, po inspekcijos paskelbtame rusų naujienų agentūros „RIA Novosti“.

Grįžęs į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją jis žurnalistams sakė: „Akivaizdu, kad jėgainė ir jos fizinis vientisumas buvo kelis kartus pažeisti.“

Pasak R.Grossi, dalis TATENA komandos liks Zaporižioje „iki sekmadienio arba pirmadienio“, kad toliau vertintų pažeidimus, tačiau nenurodė dirbsiančių specialistų skaičiaus.

Inspekcijos metu „per šias kelias valandas mums pavyko surinkti daug informacijos. Pagrindinius dalykus, kuriuos man reikėjo pamatyti, aš pamačiau, o jūsų paaiškinimai buvo labai aiškūs“, – minėtame vaizdo įraše kalbėjo R.Grossi.

Jis taip pat gyrė elektrinės darbuotojus ir vadovus, kurie „profesionaliai tęsia savo darbą“, nepaisydami „labai sudėtingų aplinkybių“.

Rusų naujienų agentūros „Interfax“ duomenimis, R.Grossi ir dalis jo komandos iš elektrinės išvyko ketvirtadienio popietę keturiais iš devynių automobilių, kuriais atvyko TATENA misija.

Pastarąsias savaites Zaporižios AE – didžiausia Europoje branduolinė jėgainė – ne kartą buvo apšaudoma. Kyjivas ir Maskva dėl šių atakų kaltina vienas kitą.

Latvijos gynybos ministras: Rusija turi pralaimėti karą, gydantis nuo imperializmo

19:40

Rusijai būtų sveika pralaimėti karą Ukrainai, kad jos žmonės galėtų pažvelgti į pasaulį kitomis – ne imperialistinėmis – akimis, sako Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas.

„Kaip buvęs politologas, asmeniškai manau, kad Rusijos žmonės turi pralaimėti šį karą, jiems būtų sveika pralaimėti karą, kad galėtų pažiūrėti į pasaulį kitomis akimis. Tai nebus jų orumo pralaimėjimas (...).  Norėčiau, kad rusų tauta išmoktų pralaimėti neprarandant orumo, mes galime padėti“, – Lietuvoje surengtame Laisvosios Rusijos kongrese ketvirtadienį sakė A.Pabrikas.

Diskusijoje, pavadintoje „Karas Ukrainoje: paskutinis Rusijos imperijos karas?“, apie galimybes Rusijai atsikratyti imperialistinio mentaliteto taip pat kalbėjo Lietuvos, Lenkijos Vyriausybių atstovai Pawelas Jablonskis, Mantas Adomėnas, buvęs Estijos prezidentas Toomas Ilvesas, Jungtinės Karalystės (JK) Bendruomenių rūmų Užsienio reikalų komisijos vadovas Thomas Tugendhatas.

A.Pabrikas tvirtino tikintis, kad Rusijos karas prieš Ukrainą pažymės „imperinių karų pabaigą“, primindamas, kad buvusios imperijos – Didžioji Britanija, Prancūzija, imperija siekusi tapti Vokietija – taip pat turėjo daugybę metų kovoti už tai, kad pasikeistų žmonių mentalitetas.

Anot jo, apie naują demokratinį Rusijos etapą kai kurie ekspertai kalbėjo žlugus Sovietų Sąjungai.

„Bet taip neatsitiko, XXI amžiuje mes susiduriame su tuo, Matome, kad egzistuoja koncentracijos lageriai, visiškai ignoruojamos tarptautinės teisės, matome, kaip elgiamasi su belaisviais, Ukrainos kariais. Matome civilių deportacijas, prievartavimus, matome kapus“, – sakė jis.

Ministras priminė, kad Baltijos šalys, Lenkija, Suomija patyrė tokią pat Rusijos agresiją ir ši atmintis yra gyva, o kiekvienas karas „atveda prie pagirių“ vertinant praeitį.

„Vienintelė mūsų viltis – kad Rusijos žmonės pakeis savo mentalitetą, nesistengs plėstis už sienų, bet įžvelgs savo pačios šalies didybę. Tai įmanoma, galite sukurti demokratiją, ekonomiką, daryti viską, ką norite, ir nebūtina to daryti kitų, kitų teritorijų sąskaita“, – kalbėjo jis.

Diskusijoje dalyvavęs Lenkijos užsienio reikalų viceministras P.Jablonskis lygino dabartinę Rusiją su nacistine Vokietija, kuri po Antrojo pasaulinio karo pasikeitė, atsikratė imperialistinio mentaliteto ir tapo viena stipriausių pasaulio ekonomikų pasaulyje.

„Būtent todėl, kad jie pralaimėjo karą, jie buvo nugalėti, jie turėjo keistis, nebuvo kito kelio. Būtent todėl ir kalbame apie Rusijos imperiją, kuri ji niekada nebuvo nugalėta, buvo daug kovų viduje, po kurių keitėsi valdžios, bet ji niekada neatsisakė būti imperija, niekada neatsikratė savo aspiracijų tarpti, augti“, – kalbėjo jis. 

Buvęs Estijos vadovas T.Ilvesas atkreipė dėmesį, kad Vakarų valstybėse apstu pastangų ieškoti užtarimo Rusijai net ir karinės agresijos akivaizdoje, svarstymų, kad Ukraina turėtų atsisakyti teritorijų vardan taikos.

Jis taip pat tai lygino su Antrojo pasaulinio karo pradžia, kuomet nacistinei Vokietijai buvo leista pasiimti vienas po kitų teritorijų.

„Negalime nutraukti sankcijų – jie turi pajusti pasekmes, taip pat, kaip fašistinė Vokietija po Antrojo pasaulinio karo. Jokios sankcijos nebus atšauktos, kol nebus pasirašytas realus susitarimas dėl Ukrainos atkūrimo ir reparacijų (...). Kad Rusija niekada daugiau nesielgtų, kaip imperija, Rusija turi sumokėti už status quo atkūrimą ir fiziškai – pinigais, už tą, ką jie padarė Ukrainoje“, – kalbėjo buvęs Estijos prezidentas.

Jis taip pat pabrėžė karinio tribunolo Niurnberge būtinybę už Rusijos politinės ir karinės vadovybės nusikaltimus – tik tuomet, pasak jo, galima bandyti atkurti santykius su Rusija. 

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas taip pat akcentavo, jog Rusija karą prieš Ukrainą pradėjo ne dėl strateginių, o dėl „ideologinių ir kolonijinių“ tikslų. Iki tol, anot jo, Rusija jau ne kartą demonstravo siekį uzurpuoti kitas tautas ir paversti juos „antrarūšiais piliečiais“.

„Jei Rusija pamatys kitas teritorijas, kurias gali aneksuoti, tai taps tolesnės agresijos taikiniu. Tad ukrainiečiai turi būtinai laimėti. Antroji sąlyga priklauso nuo mūsų – nuo laisvo, Vakarų pasaulio. Mes turime užtikrinti nepertraukiamą pagalbą, politinę pagalbą“, – pabrėžė M.Adomėnas.

Jis teigė, jog ir šiuo metu svarstomas rusų vizų ribojimo klausimas, energetinės priklausomybės nuo Rusijos atsisakymas skirtas „ne kam nors pamokyti, bet dėl to, kad užtikrintumėme savo saugumą“.

JK Bendruomenių rūmų narys T.Tugendhatas priminė, kad praeityje kalbėta apie tai, kad Rusija taps arba Europos, arba Kinijos sąjungininke.

„Putinas žingsniuoja link Kinijos, o ne link laisvo pasaulio, o tai gali būti ir grėsmė pačiai Rusijai“, – sakė jis.

„Šis karas, tikėkimės, paskutinis imperialistinis Rusijos karas gali tapti pabaiga tos formos tironijos, kuria stebėjome pastarąjį šimtmetį. Vienos iš paskutinių represijų – Baltijos valstybėse, Baltarusijoje, Sakartvele. Gali būti, tai taps šio smurto pabaiga, o demokratija į Rusiją ateis“, – vylėsi politikas.

Rusija pradeda didelio masto karines pratybas Tolimuosiuose Rytuose

19:18

Rusija ketvirtadienį pradėjo didelio masto karines pratybas, kuriose dalyvauja kelios Kremliui draugiškos šalys, įskaitant Kiniją, tvyrant aštriai įtampai tarp Maskvos ir Vakarų valstybių.

Planuojama, kad mokymai „Vostok 2022“ vyks iki rugsėjo 7 dienos keliuose poligonuose Rusijos Tolimuosiuose Rytuose ir vandenyse prie šalies rytinės pakrantės.

Tokia žinia nuskambėjo tęsiantis Maskvos ir Vakarų šalių konfrontacijai dėl karo Ukrainoje.

Aktyvusis pratybų etapas prasidėjo ketvirtadienio rytą nuo karo lėktuvų, priešlėktuvinių dalinių manevrų ir išminavimo Japonijos jūroje imitacijų, pranešė Rusijos gynybos ministerija.

„Kovinės aviacijos įgulos turės mokytis perimti oro taikinius... ir iš oro suduoti smūgius antžeminiams taikiniams“, – sakoma ministerijos pranešime.

Ministerija paskelbė nuotraukų, kuriose matyti kylantys ir rikiuote skrendantys kariniai orlaiviai, taip pat manevrus atliekančios oro erdvės gynybos raketų sistemos „Pancir“.

Maskvos duomenimis, pratybose dalyvaus per 50 tūkst. karių ir daugiau nei 5 tūkst. karinės technikos vienetų, įskaitant 140 orlaivių ir 60 laivų.

Tarp mokymuose dalyvaujančių šalių yra kelios Rusijos kaimynės, taip pat Sirija, Indija ir svarbi Maskvos sąjungininkė Kinija.

Panašios pratybos pastarąjį kartą buvo surengtos 2018 metais.

Rugpjūtį patvirtindamas savo dalyvavimą „Vostok 2022“ Pekinas pabrėžė, kad šie bendri manevrai „nesusiję su dabartine tarptautine ir regionine padėtimi“.

Nuo vasario, kai prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą, Maskva mėgina užmegzti glaudesnius ryšius su Afrikos, Pietų Amerikos ir Azijos šalimis – ypač su Kinija.

Rusija reiškė solidarumą su Pekinu per rugpjūtį įvykusį JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą demokratiškame Taivane, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi.

JAV Valstybės departamentas pareiškė, kad nors šiltėjantys Kinijos ir Rusijos ryšiai kelia pavojų pasaulio saugumui, Vašingtonas „nieko neįžiūri“ pratybose „Vostok 2022“.

V.Putinas įvardijo naują priežastį, kodėl užpuolė Ukrainą

19:14

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per atvirą pamoką „Pokalbis apie svarbius dalykus“ Kaliningrade pareiškė, kad Ukrainos teritorijoje buvo kuriamas „antirusiškas anklavas“, pranešė Kremliaus „Telegram“ kanalas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Pasak V.Putino, sukurtas anklavas kelia grėsmę Rusijos Federacijai.

„Todėl ten kovojantys mūsų vaikinai gina ir Donbaso gyventojus, ir pačią Rusiją“, – sakė Rusijos prezidentas.

 

Kyjivas: Rusija planuoja užimti Donecko sritį iki rugsėjo 15 dienos

17:00

Okupantai atidėjo Donecko srities užėmimo terminą. Dabar prie administracinių sienų planuoja išeiti iki rugsėjo 15 d, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo Pagrindinio operatyvinio skyriaus viršininko pavaduotojas Oleksijus Hromovas.

Anot jo, įsibrovėliai laiko okupuotus Charkivo, Luhansko, Donecko, Zaporižios, Chersono ir Mykolaivo rajonus. Kartu O.Hromovas pabrėžė, kad rusai bando sudaryti sąlygas atnaujinti puolimą.

„Rusijos okupacinės pajėgos vėl koreguoja savo planus ir veiksmus pagal Putino įsakymą iki rugsėjo 15 dienos įžengti į administracines Donecko srities ribas“, – rašoma pranešime.

Baltarusija ir Rusija pasienyje su Ukraina surengs karines pratybas

16:38

Baltarusijoje, prie sienos su Ukraina, rugsėjo 8-14 dienomis kartu su Rusija ir kitomis Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos šalimis vyks karinės pratybos, apie tai pasakojo Ukrainos Generalinio štabo Pagrindinio operatyvinio skyriaus viršininko pavaduotojas Oleksijus Hromovas.

„Pratybų idėja numato išlaisvinti dalį prarastos sąlyginės šalies teritorijos. Gali būti, kad vadinamoji „prarasta teritorija“ reiškia Žytomyro, Voluinės ir Rivnės sričių pasienio teritorijas“, – perspėjo jis.

Anot jo, daroma prielaida, kad pagrindinis dėmesys, kaip ir pratybose, bus skiriamas manevringos gynybos vykdymui pereinant prie kontratakos. Iš Baltarusijos kariuomenės pratybose dalyvaus valdymo organai, kariniai daliniai ir Baltarusijos Respublikos Vakarų operatyvinės vadovybės padaliniai.

Kalbant apie naujos Rusijos karių puolimo iš Baltarusijos teritorijos grėsmę arba Baltarusijos karių invaziją į Ukrainą, ji šiuo metu yra nedidelė, pažymėjo O.Hromovas.

E.Macronas gina dialogą su Rusija, ragina užbaigti karą Ukrainoje derybomis

15:44

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį gynė savo politiką palaikyti dialogą su Rusija, nepaisant Maskvos surengtos invazijos į kaimyninę šalį.

E.Macronas pabrėžė, kad Turkija neturėtų būti vienintelė su Kremliumi besikalbanti galingoji valstybė ir kad jau reikėtų ruoštis galimybei užbaigti konfliktą taikos derybomis.

Prancūzų lyderis nuo karo pradžios vasario pabaigoje daugelį kartų kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu; paskutinis jųdviejų pokalbis įvyko po ilgos pertraukos rugpjūčio 19 dieną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Tuo metu Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kurio santykiai su E. Macronu yra pašliję, aktyviai siekia atlikti tarpininko vaidmenį. Pastaraisiais mėnesiais R.T.Erdoganas asmeniškai susitiko tiek su V.Putinu, tiek su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Kas nori, kad Turkija būtų vienintelė pasaulio galybė, toliau besikalbanti su Rusija?“ – per Eliziejaus rūmuose vykusį Prancūzijos ambasadorių susitikimą retoriškai klausė E.Macronas.

„Negalime pasiduoti jokiai netikros moralės formai, kuri mus paliktų bejėgius“, – pabrėžė jis.

„Diplomato darbas – kalbėtis su visais, ypač su žmonėmis, su kuriais nesutariame. Todėl ir toliau tai darysime, derindami veiksmus su savo sąjungininkais“, – pridūrė prezidentas.

Pasak E.Macrono, pasaulio galingosios valstybės jau dabar turėtų ruoštis „derybomis siekti taikos“, kad būtų nutrauktas daugiau nei pusmetį besitęsiantis konfliktas. Vis tik prezidentas pabrėžė, kad dėl potencialaus dialogo laiko ir sąlygų turėtų spręsti pats Kyjivas.

„Turime ruoštis ilgam karui. Turime vengti eskalacijos ir ruoštis taikai, – kalbėjo E.Macronas. – Ruoštis taikai reiškia kalbėtis su visomis šalimis, įskaitant Rusiją – tą dariau prieš kelias dienas ir darysiu vėl.“

Pasak prezidento, jo siūloma taika nebūtų pasiekta sąlygomis, „su kuriomis būtų susidūrusi Ukraina, jeigu būtume ją palikę likimo valiai“.

Pasak E.Macrono, Vakarų šalių – be kita ko, ir Prancūzijos – karinė pagalba Ukrainai, leido jai atlaikyti Rusijos invaziją daug veiksmingiau, nei prognozavo daugelis ekspertų ir pati Maskva.

„Mes nedalyvaujame kare, mes to nenorime“, – sakė E.Macronas, pakartodamas argumentą, kuriuo rėmėsi nuo pirmųjų karo dienų.

„Tačiau negalime leisti Rusijai laimėti šio karo karinėmis priemonėmis – užimant teritoriją ir kartu parodant, kad tarptautinė santvarka ir mūsų vertybės pralaimėjo agresijos akivaizdoje.“

Eliziejaus rūmų šeimininkas perspėjo, kad Europa turi išlikti vieninga, ir pažymėjo, jog tam tikros šalys ragina laikytis karingesnės pozicijos arba svarsto vienašališkas priemones.

„Negalime leisti, kad šis karas suskaldytų Europą. Europos vienybė yra svarbiausia. Europos padalijimas buvo vienas iš Rusijos karo tikslų“, – kalbėjo E.Macronas.

HRW: Rusijos pajėgos „per prievartą perkelia“ civilius iš Ukrainos

15:15

Rusijos pajėgos į savo kontroliuojamas teritorijas per prievartą perkelia Ukrainos civilius gyventojus, įskaitant bėgančius nuo karo veiksmų, sakoma ketvirtadienį paskelbtoje nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) ataskaitoje. 

Priverstinis perkėlimas „yra rimtas karo įstatymų pažeidimas, prilygstantis karo nusikaltimams ir galimam nusikaltimui žmoniškumui“, teigia teises ginanti organizacija.

„Human Rights Watch“ apklausė 54 žmones, kurie buvo perkelti į Rusiją arba pažinojo tokių žmonių. Kai kurie iš jų taip pat padėjo ukrainiečiams, bandantiems išvykti iš Rusijos po to, kai Maskvos pajėgos vasario pabaigoje įsiveržė į Ukrainą.

Dauguma šių per prievartą perkeltų žmonių bėgo iš Mariupolio uostamiesčio, kuris prieš jį užimant Rusijos kariuomenei patyrė ilgalaikę apgultį ir intensyvų apšaudymą.

Kiti buvo vežami iš Charkivo regiono rytinėje Ukrainoje.

„Žinoma, jei būtume galėję, būtume pasinaudoję galimybe išvykti į Ukrainą, – HRW sakė viena iš Mariupolio perkelta moteris.- Bet mes neturėjome jokio pasirinkimo, jokios galimybės vykti į Ukrainos kontroliuojamas teritorijas.“

„Ukrainos civiliams neturėjo būti palikta kito pasirinkimo, kaip tik vykti į Rusiją“, – sakė vienas iš ataskaitos autorių  „Human Rights Watch“ vyresnysis krizių ir konfliktų tyrėjas Belkis Wille.

Ataskaitoje teigiama, kad pakeliui daugeliui civilių buvo taikoma privaloma saugumo patikra, vadinamas „filtravimas“, kurio metu buvo surenkami jų biometriniai duomenys ir pirštų antspaudai, atliekama kūno apžiūra ir tikrinami asmeniniai daiktai.

Pasak B.Wille, nė vienam saugaus prieglobsčio ieškančiam asmeniui negali būti vykdoma prievartinė jį žeminanti patikra.

Vienas vyras iš Mariupolio HRW pasakojo, kad po to, kai jį ir dar dešimtis Mariupolio gyventojų sulaikė Rusijos kariai, jie dvi savaites buvo laikomi kaimo mokyklos pastate antisanitarinėmis sąlygomis, o vėliau perėjo patikros procedūrą.

„Jautėmės kaip įkaitai“, – pasakojo jis.

„Human Rights Watch“ teigimu, toks filtravimo procesas, savo apimtimi ir sistematiškumu nukreiptas prieš Ukrainos piliečius, yra „baudžiamojo ir piktnaudžiaujamojo“ pobūdžio.

Jis neturi „jokio teisinio pagrindo“ ir yra „akivaizdus teisės į privatumą pažeidimas“, nurodė NVO.

HRW liepos 5 dieną išsiuntė Rusijos pareigūnams savo ataskaitos išvadas ir uždavė keletą su ja susijusių klausimų, tačiau iki šiol atsakymo į juos nesulaukė.

„Reikia nedelsiant nutraukti žmonių gabenimą į Rusijos okupuotas teritorijas ir toliau į Rusijos gilumą be jų sutikimo“, – sakė B.Wille.

Ukrainos Charkive nuo karo pradžios apgadinta dešimtys švietimo įstaigų – NVO

15:14

Ukrainoje ketvirtadienį prasideda nauji mokslo metai, tačiau karo draskomos šalies antrajame pagal gyventojų skaičių mieste Charkive per Rusijos pajėgų apšaudymą apgadinta jau dešimtys švietimo įstaigų, pranešė viena britų labdaros organizacija.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Centre for Information Resilience“ (CIR) nurodė, kad 41 įstaiga buvo „iš dalies arba visiškai sunaikinta“ mieste, „beveik nuolat“ apšaudomame nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24-ąją.

Ukrainos šiaurės rytuose, vos už 50 km nuo Rusijos sienos, esančiam Charkivui pavyko atremti Maskvos pajėgų pastangas užimti šį miestą, kur prieš karą gyveno 1,4 mln. žmonių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

Nuo konflikto pradžios jis smarkiai bombarduojamas, o šimtai gyventojų žuvo, nurodo pareigūnai.

CIR ataskaitoje švietimo įstaigų apšaudymas vadinamas „tikslingu“ ir pabrėžiama, kad tai nėra „beatodariškų atakų prieš civilinę infrastruktūrą šalutinis rezultatas“.

Remiantis ataskaita, tarp bombarduotų įstaigų yra „internatinė mokykla silpnaregiams vaikams, 218 metų senumo universitetinė biblioteka, universitetinis treniruočių baseinas, naudojamas olimpinių atletų, ir beveik 100 metų senumo profesinė mokykla“.

Dėl apšaudymo „blokuojamos galimybės saugiai naudotis specializuota įranga, skirta neįgaliems vaikams, iškilo pavojus nuo Antrojo pasaulinio karo laikų išlikusioms knygoms, daužomos olimpinės svajonės ir nutraukiamas ugdymas aukštojo išsilavinimo įstaigose, kurios veikė ištisas kartas“.

Pasak Ukrainos pareigūnų, per bombardavimą ir apšaudymą šalyje iš viso apgadinta 2 199 švietimo įstaigos, 225 iš jų yra visiškai sunaikintos.

Per Švietimo ministerijos atliktas apžiūras paaiškėjo, kad kiek daugiau nei pusė visų 23 tūkst. mokyklų turi bunkerius, reikalingus norint pradėti kontaktines pamokas. Bunkerių neturinčioms įstaigoms teks mokyti vaikus įvairiomis ryšio priemonėmis.

Charkivo meras Ihoris Terechovas praėjusį mėnesį pranešė, kad dėl nuolatinio apšaudymo visos miesto mokyklos naujus mokslo metus pradės nuotoliniu būdu.

„Tūkstančiai mokinių visame Charkive šiuo metu negali saugiai lavintis, neturi techninės bei specializuotos įrangos ir negali įgyti profesinio mokymo, o to pabaigos vis dar nesimato“, – rašoma CIR ataskaitoje.

Suomija gerokai mažina Rusijos piliečiams išduodamų turistinių vizų skaičių

14:52

Suomija ketvirtadienį sumažino Rusijos piliečiams išduodamų vizų skaičių iki 10 proc. ankstesnės apimties dėl didėjančio nepasitenkinimo galimybe rusams mėgautis turistinėmis kelionėmis vykstant karui Ukrainoje.

Suomija, turinti ilgiausią iš visų Europos Sąjungos valstybių narių sieną su Rusija, apie šį sprendimą paskelbė rugpjūtį, didėjant politikų ir paprastų piliečių spaudimui apriboti rusų turistų judėjimą per šią Šiaurės šalį dėl besitęsiančio Maskvos karo prieš Ukrainą.

„Svarbu, kad parodytume, jog tuo pat metu, kai kenčia ukrainiečiai, neturėtų būti vietos įprastam turizmui“, – sakė suomių diplomatijos vadovas Pekka Haavisto per trečiadienį Prahoje vykusį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Nuo rugsėjo 1 dienos Suomija leis rusams prašyti turistinių vizų tik kartą per savaitę ir tik keturiuose Rusijos miestuose: Maskvoje, Sankt Peterburge, Murmanske ir netoli Suomijos sienos esančiame Petrozavodske.

Pasak P. Haavisto, jam ypač didelį nerimą kelia savotiškas rusų „turistinis maršrutas“ per Helsinkio oro uostą, kuriuo iki vasario 24 dieną prasidėjusio Maskvos karinio puolimo prieš Ukrainą naudojosi tūkstančiai Rusijos piliečių.

Suomijos užsienio reikalų ministerija taip pat pranešė, kad vyriausybė šiuo metu nagrinėja galimybę padėti Kremliaus politikai nepritariantiems Rusijos žmogaus teisių gynėjams, pilietinės visuomenės nariams ir žurnalistams. Šiam tikslui Helsinkis įves naują humanitarinės paskirties vizą, leidžiančią tokiems asmenims patekti į Šiaurės šalį.

Šią savaitę Čekijos sostinėje vykstančiame susitikime ES užsienio reikalų ministrai nusprendė sugriežtinti rusams kelionių taisykles 27 narių bloke.

Nuspręsta sustabdyti 2007 metų susitarimo, kuriuo rusams palengvinamas kelias prašyti vizų kelionėms į bloką, galiojimą.

Vis tik susitarimo dėl visiško vizų draudimo nebuvo pasiekta, nepaisant Lenkijos ir Baltijos šalių raginimų.

Suomija, turinti 1 340 km ilgio sieną su Rusija, jau ilgą laiką yra viena populiariausių Vakarų šalių, kur vyksta ar per kurią tranzitu keliauja rusų turistai.

TATENA misija atvyko į Zaporižios AE

14:41

TATENA stebėjimo misija atvyko į Zaporižios AE Rusijos okupuotame Enerhodare, apie tai pranešė „Enerhoatom“ spaudos tarnyba.

„TATENA misija atvyko į Zaporižios AE“, – rašoma trumpame pranešime.

 

Ukrainos žvalgyba: Zaporižios AE ruošiamasi „Rosatom“ darbuotojų evakuacijai

14:34

Zaporižios AE ruošiamasi „Rosatom“ darbuotojų evakuacijai į Melitopolį, pranešė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba.

Kaip pažymėta, siekiant išvengti panikos tarp stoties darbuotojų, pasirengimas evakuacijai vyksta slapta.

„Evakuaciją lydės Rusijos gvardijos daliniai, kurie 7 val. ryto iš Melitopolio išvyko kolona „Enerhodaro“ kryptimi.

Iš „Rosatom“ darbuotojų žodžių tapo žinoma, kad atvykus TATENA misijai į atominę elektrinę, dalis personalo nebus įleista į stoties teritoriją.

Šiuo metu ZAE susidarė kritinė situacija dėl to, kad rusų okupantai neįleidžia dalies darbuotojų į stoties teritoriją, ypač už priešgaisrinę saugą atsakingų darbuotojų“, – informavo žvalgyba.

Rusija smerkia ES sprendimą stabdyti susitarimą, palengvinantį rusams kelią prašyti vizų

14:25

Kremlius ketvirtadienį pasmerkė Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų sprendimą sustabdyti 2007 metų susitarimo, kuriuo rusams palengvinamas kelias prašyti vizų kelionėms į bloką, galiojimą ir įspėjo apie galimas atsakomąsias priemones.

„Tai blogai rusams. Užtruks daugiau laiko ir bus sunkiau gauti vizas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, sakydamas, kad tai „apsunkins situaciją ir europiečiams“.

„Dar vienas juokingas besitęsiančio absurdo sprendimas“, – sakė jis.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis išvakarėse sakė, kad sustabdžius susitarimą, vizų gavimo procesas rusams taps „sudėtingesnis ir ilgesnis“.

J.Borrellis sakė, kad Prahoje susitikę ministrai sutarė, kad santykiai su Ukrainą užpuolusia Rusija „negali klostytis kaip įprasta“ ir kad susitarimas turėtų būti „visiškai sustabdytas“.

Ši priemonė nereiškia oficialaus turizmo vizų draudimo, kurį ragina paskelbti kai kurios ES priklausančios Rusijos kaimynės.

Sustabdžius susitarimo galiojimą, Rusijos piliečiai už ES vizas turėtų mokėti brangiau, taip pat būtų panaikintas vizų išdavimo terminas.

„Tai gerokai sumažins ES valstybių narių išduodamų naujų vizų skaičių“, – sakė J.Borrellis.

Rytinės ES narės reikalavo griežtesnio požiūrio, ir J.Borrellis pareiškė, kad su Rusija besiribojančios šalys „gali imtis priemonių nacionaliniu lygmeniu, kad apribotų patekimą į Europos Sąjungą“.

Tačiau jis teigė, kad bet kokios priemonės turės atitikti ES Šengeno bendrosios kelionių zonos taisykles, ir pabrėžė, kad svarbu, jog Rusijos pilietinės visuomenės nariai ir toliau galėtų keliauti į Bendriją.

S.Lavrovas perspėja nesiimti „veiksmų, keliančių grėsmę“ taikdariams Uždniestrėje

14:01

Rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį perspėjo, kad bet kokie veiksmai, keliantys pavojų rusų taikos palaikymo kontingentui separatistiniame Moldovos Uždniestrės regione, bus laikomi išpuoliu prieš pačią Rusiją.

Sakydamas kalbą Maskvoje įsikūrusiame tarptautinių santykių institute MGIMO, S.Lavrovas išreiškė susirūpinimą, kad su Ukraina besiribojanti Uždniestrė gali būti įtraukta į Maskvos Ukrainoje sukeltą karą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas

Šalia Ukrainos esanti Uždniestrė nuo Moldovos atsiskyrė 1992 metais po trumpo karo su Kišiniovu. Nuo to laiko regione yra dislokuota apie 1,5 tūkst. rusų karių. Rusijos pajėgos taip pat ten turi didelį šaudmenų sandėlį.

Balandį įtampa Moldovoje išaugo po virtinės sprogimų Uždniestrėje.

„Visi turėtų suprasti, kad bet kokie veiksmai, keliantys grėsmę mūsų karių saugumui, pagal tarptautinę teisę bus laikomi išpuoliu prieš Rusijos Federaciją“, – pabrėžė S.Lavrovas.

Ukrainoje žuvo savanoris medikas iš Jungtinės Karalystės

13:04

Ukrainoje žuvo britas, savanoriškai dirbęs mediku karo draskomoje šalyje, ketvirtadienį pranešė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija.

Craigo Mackintosho sesuo pranešė, kad savanoris žuvo rugpjūčio 24 dieną, ir internetu pradėjo rinkti lėšas jo kūno pargabenimui.

„Mūsų brolis drąsiai pasisiūlė vykti savanoriu... kaip medikas, kad padėtų gelbėti gyvybes šioje karo niokojamoje šalyje“, – lėšų rinkimo platformos „GoFundMe“ puslapyje rašė Lorna Mackintosh.

„Jis prarado gyvybę atlikdamas savo pareigą ir padėdamas kitiems. Šis pasiaukojantis žmogus šiuo metu yra įstrigęs Ukrainos morge ir nėra jokios pagalbos, kuri padėtų jį sugrąžinti namo“, – pridūrė ji.

Moteriai per platformą jau pavyko surinkti beveik dukart daugiau nei 4,5 tūkst. svarų (5,2 tūkst. eurų), kurių reikia jos brolio palaikų pargabenimui į JK.

„Jis turi grįžti namo, kad turėtų laidotuvių apeigas, kurių nusipelnė. Tikro didvyrio laidotuvių apeigas šeimos ir draugų apsuptyje“, – pridūrė ji.

Užsienio reikalų, sandraugos ir plėtros biuras (FCDO) pranešė, kad remia iš Norfolko rytų Anglijoje kilusio C.Mackintosho šeimą.

BBC: Ukrainoje žuvo daugiau nei 900 Rusijos elitinių kariuomenės specialistų

12:06

Žiniasklaida patvirtino, kad Ukrainoje žuvo daugiau nei 900 Rusijos elitinių kariuomenės specialistų: specialiųjų pajėgų, jūrų pėstininkų ir desantininkų, skelbia britų nacionalinis transliuotojas BBC.

BBC nustatė, kad žuvo 151 GRU specialiųjų pajėgų karys, beveik kas ketvirtas iš jų buvo karininkas (22%).

Taip pat žinoma apie 245 Rusijos gvardijos darbuotojų žūtį, dauguma jų priklausė specialiosios paskirties daliniams (specialiųjų pajėgų daliniams, SOBR ir riaušių policijai), beveik kas ketvirtas turėjo karininko laipsnį. 

Iš atvirų šaltinių taip pat žinoma apie 20 Ukrainoje žuvusių FSB ir FST darbuotojų, tarp žuvusiųjų yra slapčiausių padalinių darbuotojai.

Atvirais duomenimis, daugiausia nuostolių tarp desantininkų patyrė 331-asis gvardijos desantininkų pulkas iš Kostromos: žuvo daugiau nei 80 karininkų, įskaitant pulko vadą. Elitiškiausiame oro pajėgų būryje – 45-osios gvardijos specialiųjų pajėgų brigadoje – buvo galima nustatyti 14 karių žūtį.

Atvirais duomenimis, didžiausius nuostolius tarp jūrų pėstininkų patyrė 810-oji brigada, įsikūrusi okupuotame Kryme. Žinoma, kad žuvo mažiausiai 56 žmonės, įskaitant du brigados vadus

Ukrainos kontrpuolimas: sužeisti kariai pasakoja apie sunkias kovas

11:59

Pasak kontrpuolime dalyvaujančių karių, Ukrainos kariuomenės daliniai, besiveržiantys link Chersono pietuose, per itin įnirtingas kovas atkovoja teritorijas, kurias kelis mėnesius užėmė Rusijos kariai, skelbia „The Wall Street Journal“.

„The Wall Street Journal“ pasikalbėjo su aštuoniais kontrpuolime dalyvavusiais Ukrainos kariais, kurie šiuo metu sužeidimus gydosi ligoninėse.

Ukrainiečiai sakė, kad rusų kariai atrodo gerai ginkluoti ir smarkiai priešinasi.

„Jie meta prieš mus viską, – sakė 22 metų ukrainiečių karys, kuris teigė, kad rusai kovoja naudodami artileriją, tankus, sraigtasparnius ir minosvaidžius. – Jie turi daug įrangos, bet mažai vyrų“.

Ukrainos pareigūnai apie puolimą viešai kalba nedaug, motyvuodami tuo, kad karinės operacijos turi būti slaptos.

Atrodo, kad Pentagono vertinimas, kurį trečiadienį per brifingą pateikė jo atstovas spaudai, patvirtina atsargų optimizmą.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

TRKK vadovas: „laikas liautis žaisti su ugnimi“ aplink Zaporižios AE

11:29

Raudonasis Kryžius ketvirtadienį paragino sustabdyti visas karines operacijas aplink Rusijos kontroliuojamą Zaporižios atominę elektrinę pietų Ukrainoje ir perspėjo, kad smūgio pasekmės gali būti „katastrofiškos“.

„Pats laikas liautis žaisti su ugnimi ir imtis konkrečių priemonių, kad šis ir kiti panašūs objektai būtų apsaugoti nuo bet kokių karinių operacijų“, – žurnalistams Kyjive sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) generalinis direktorius Robertas Mardini.

„Dėl menkiausio apsiskaičiavimo gali kilti nuostolių, dėl kurių gailėsimės dešimtmečius“, – pridūrė jis.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi pusės kaltina dėl to viena kitą.

Ši situacija kelia susirūpinimą tarptautinėje arenoje, ir TATENA vadovas su savo 13 ekspertų grupe turi patikrinti Zaporižios AE.

R.Mardini teigė, kad tai, jog TATENA komanda vyksta tikrinti elektrinės, „teikia vilčių“, nes rizika yra „milžiniška“.

„Kai pavojingos vietos tampa mūšio lauku, pasekmės milijonams žmonių ir aplinkai gali būti katastrofiškos ir tęstis daugelį metų“, – sakė jis.

„Branduolinio nuotėkio atveju humanitarinę pagalbą suteikti bus sunku, o gal net neįmanoma“, – perspėjo TRKK vadovas.

Ukrainos pareigūnai anksčiau ketvirtadienį apkaltino Rusiją apšaudžius miestą, kuriame įsikūrusi Zaporižios atominė elektrinė, prieš TATENA inspektorių vizitą.

Rusija savo ruožtu apkaltino Ukrainą atsiuntus prie Zaporižios AE iki 60 „diversantų“.

TATENA inspektoriai, vykstantys į Rusijos kontroliuojamą elektrinę, esančią kovų fronto linijoje Pietų Ukrainoje, siekia užkirsti kelią „branduolinei avarijai“, trečiadienį pareiškė agentūros vadovas Rafaelis Grossi.

Jis sakė, kad jo agentūra bandys pasiekti „nuolatinį buvimą“ Zaporižios AE.

Elektrinę nuo kovo mėnesio yra užėmusios Rusijos pajėgos, o Ukraina kaltina Rusiją dislokavus joje šimtus karių ir laikant ten šaudmenis.

Po apšaudymų atjungtas 5-asis energijos blokas Zaporižios AE

10:09

Zaporižios atominės elektrinės avarinė apsauga išjungė energijos bloką Nr. 5 po Rusijos karių apšaudymo, pranešė „Enerhoatom“ ir Ukrainos Gynybos ministerijos žvalgyba.

„TATENA misijos vizito išvakarėse rasistai ėmėsi naujų provokacijų ZAE. Rugsėjo 1 d., 4.57 val. Zaporižios AE aikštelėje buvo įjungta avarinė apsauga ir išjungtas veikiantis 5-asis energijos blokas“, – pranešė „Enerhoatom“.

Rusija apkaltino Ukrainą atsiuntus prie Zaporižios AE iki 60 „diversantų“

10:02

„Apie 6 val. ryto (vietos ir Lietuvos laiku) dvi Ukrainos kariuomenės diversantų grupės, kurias sudarė iki 60 žmonių, nusileido... maždaug už trijų kilometrų nuo Zaporižios elektrinės“, – pranešė Gynybos ministerija ir pridūrė, kad Rusijos kariai ėmėsi „priemonių priešui sunaikinti“.

Ministerijos teigimu, Ukrainos kariškiai, kuriuos sudarė iki 60 žmonių grupė septyniose valtyse, išsilaipino Kachovkos vandens rezervuaro pakrantėje, esančioje už trijų kilometrų į šiaurės rytus nuo elektrinės, bandydami užimti Zaporižios AE.

TATENA inspektoriai, vykstantys į Rusijos kontroliuojamą elektrinę, esančią kovų fronto linijoje Pietų Ukrainoje, siekia užkirsti kelią „branduolinei avarijai“, trečiadienį pareiškė organizacijos vadovas Rafaelis Grossi.

Zaporižios AE, kuri yra didžiausias branduolinis objektas Europoje, apylinkės pastarosiomis dienomis buvo ne kartą apšaudomos, o Kyjivas ir Maskva kaltina dėl to viena kitą.

Ši situacija kelia susirūpinimą tarptautinėje arenoje, ir TATENA vadovas su savo 13 ekspertų grupe turi patikrinti Zaporižios AE.

Išvakarėse R. Grossi sakė, kad jo agentūra bandys pasiekti „nuolatinį buvimą“ šiame objekte.

Elektrinę nuo kovo mėnesio yra užėmusios Rusijos pajėgos, o Ukraina kaltina Rusiją dislokavus joje šimtus karių ir laikant ten šaudmenis.

Britų žvalgyba: Ukraina tęsia puolimą pietuose, jei panaudos HARM raketas, rusai turės problemų

09:59

Ukrainos ginkluotosios pajėgos tęsia puolimą pietuose. Rusija teikia pirmenybę priešlėktuvinei antžeminei gynybai naudojant radiolokacines stotis. Tačiau ginkluotosios pajėgos gali panaudoti raketas AGM-88 HARM pastarosioms sunaikinti. Jei užpuolikai neteks radarų, jiems tai bus didelė problema. Tokiomis išvadomis britų žvalgybos atstovai dalijosi tradicinėje kasdienėje ataskaitoje. 

„Ukrainos gynybos ministerija paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip oro pajėgos naudoja greitaeigias radiolokacines raketas (HARM). Anksčiau Rusija tvirtino, kad jai pavyko aptikti tokio tipo ginklų, skirtų radarams aptikti ir sunaikinti, fragmentus“, – sakė britų žvalgyba.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad rusams labai svarbu išlaikyti savo oro gynybai skirtus radarus. Tačiau Ukrainos naikintuvai su AGM-88 HARM pagalba gali žymiai sumažinti priešo gynybos efektyvumą.

„Rusija teikia pirmenybę stipriai antžeminei oro gynybai. Radarų skaičius, kuris tai leidžia, yra labai svarbus jos veikimo Ukrainoje pajėgumas. Žymus Rusijos radarų skaičiaus sumažinimas dėl HARM būtų rimtas smūgis ir taip problemiškam Rusijos situacijos suvokimui“, pridūrė britų žvalgyba.

Ataskaitoje taip pat atkreiptas dėmesys į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą pietuose. Per paskutines dvi dienas Ukrainos gynėjai atakavo priešą, suduodami tolimojo nuotolio smūgius į valdymo taškus ir logistinius tinklus.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:33

190-osios plataus masto invazijos į Rusiją duomenimis, okupantų nuostoliai kare Ukrainoje – 48 350 karių, 1 997 tankai ir 1 115 artilerijos sistemų, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas feisbuke. 

Teigiama, kad vien per praėjusią parą Rusijos kariuomenė neteko apie 450 savo karių. 

Didžiausius nuostolius rusai patyrė Donecko ir Kurachivo kryptimis. 

Rusams apšaudžius Charkivo sritį vienas žmogus žuvo, penki sužeisti

09:30

Charkivo srityje apšaudymo metu vienas žmogus žuvo, o 5 buvo sužeisti, paskelbė Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synjehubovas.

„Šią naktį, po 22 val., Charkivo gynybos štabas užfiksavo 5 raketų išskridimą iš Rusijos miesto Belgorodo. Kai kurios jų „savaime sunaikintos“ ne Ukrainos teritorijoje. Teisėsaugos pareigūnai nustato vietas, kuriose pataikė kitos raketos“, – sakė jis.

TATENA vadovas: vizito Ukrainos Zaporižios AE Enerhodaro apšaudymas nesustabdys

09:21

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriai žada, kad jų vizito rusų kontroliuojamoje Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje nesustabdys Enerhodaro, kuriame ji įsikūrusi, apšaudymas.

„Žinome apie dabartinę padėtį. Vyksta karinis aktyvumas, taip pat ir šį rytą, prieš kelias minutes, tačiau mes nesustojame“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė TATENA vadovas Rafaelis Grossi, jam su komanda išvykstant iš Zaporižios miesto.

„Manau, kad reikia tai tęsti. Turime atlikti labai svarbią misiją“, – pabrėžė jis.

Ukrainos pareigūnai anksčiau ketvirtadienį apkaltino Rusiją prieš TATENA inspektorių vizitą.

Nuo aušros Maskvos kariai „apšaudo Enerhodarą iš minosvaidžių ir naudoja automatinius ginklus bei raketas“, platformoje „Telegram“ pranešė šio miesto meras Dmytro Orlovas, paskelbęs nuotraukas iš Rusijos okupuotos teritorijos, kuriose matyti apgadinti pastatai, iš kurių veržiasi dūmai.

„Reikalaujame, kad Rusija nutrauktų savo provokacijas ir suteiktų TATENA prieigą prie šio Ukrainos branduolinio objekto“, – sakė D. Orlovas.

TATENA inspektoriai, vykstantys į Rusijos kontroliuojamą elektrinę, esančią kovų fronto linijoje Pietų Ukrainoje, siekia užkirsti kelią „branduolinei avarijai“, trečiadienį pareiškė R.Grossi.

Zaporižios AE, kuri yra didžiausias branduolinis objektas Europoje, apylinkės pastarosiomis dienomis buvo ne kartą apšaudomos, o Kyjivas ir Maskva kaltina dėl to viena kitą.

Ši situacija kelia susirūpinimą tarptautinėje arenoje, ir TATENA vadovas su savo 13 ekspertų grupe turi patikrinti Zaporižios AE.

Išvakarėse R.Grossi sakė, kad jo agentūra bandys pasiekti „nuolatinį buvimą“ šiame objekte.

Elektrinę nuo kovo mėnesio yra užėmusios Rusijos pajėgos, o Ukraina kaltina Rusiją dislokavus joje šimtus karių ir laikant ten šaudmenis.

Ukraina kaltina Rusiją apšaudžius miestą, kuriame įsikūrusi Zaporižios AE

08:47

Ukrainos pareigūnai ketvirtadienį apkaltino Rusiją prieš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektorių vizitą apšaudžius miestą, kuriame įsikūrusi Zaporižios atominė elektrinė.

Nuo aušros Maskvos kariai „apšaudo Enerhodarą iš minosvaidžių ir naudojo automatinius ginklus bei raketas“, platformoje „Telegram“ pranešė meras Dmytro Orlovas, paskelbęs nuotraukas, kuriose matyti apgadinti pastatai, iš kurių veržiasi dūmai Rusijos okupuotoje teritorijoje.

„Reikalaujame, kad Rusija nutrauktų savo provokacijas ir suteiktų TATENA prieigą prie šio Ukrainos branduolinio objekto“, – sakė D.Orlovas.

TATENA inspektoriai, vykstantys į Rusijos kontroliuojamą elektrinę, esančią kovų fronto linijoje Pietų Ukrainoje, siekia užkirsti kelią „branduolinei avarijai“, trečiadienį pareiškė agentūros vadovas Rafaelis Grossi.

Zaporižios AE, kuri yra didžiausias branduolinis objektas Europoje, apylinkės pastarosiomis dienomis buvo ne kartą apšaudomos, o Kyjivas ir Maskva kaltina dėl to viena kitą.

Ši situacija kelia susirūpinimą tarptautinėje arenoje, ir TATENA vadovas su savo 13 ekspertų grupe turi patikrinti Zaporižios AE.

Išvakarėse R.Grossi sakė, kad jo komanda misiją pradės ketvirtadienį ir kad jo agentūra bandys pasiekti „nuolatinį buvimą“ šiame objekte.

Elektrinę nuo kovo mėnesio yra užėmusios Rusijos pajėgos, o Ukraina kaltina Rusiją dislokavus joje šimtus karių ir laikant ten šaudmenis.

Analitikai: Rusija pradėjo informacinę ataką

07:53

JAV įsikūręs Karo studijų institutas skelbia, kad Rusijos gynybos ministerija ir Rusijos kariniai tinklaraštininkai pradėjo informacinę operaciją, kurioje Ukrainos kontrpuolimas buvo paskelbtas nesėkmingu beveik iš karto po atakų pradžios. Tačiau analitikai pastebi, kad dar per anksti vertinti kontrpuolimo operacijos pažangą, kurią, tikėtina, bus sunku įvertinti artimiausiu metu.

Analitikai ataskaitoje skelbia, kad Rusijos okupacinė valdžia ukrainiečių moksleiviams primeta mokymo programą, kuria siekiama panaikinti ukrainiečių tautinio identiteto sampratą

Ataskaitoje teigiama, kad Rusijos pajėgos surengė ribotą antžeminę ataką į šiaurę nuo Charkivo miesto, atakas į pietus nuo Bachmuto ir vakariniame Donecko miesto pakraštyje.

Tuo metu Rusijos paskirti pareigūnai Kryme pradėjo "rekonstruoti" priešlėktuvinės gynybos sistemas. 

Apšaudė Enerhodarą

07:32

Naujienų agentūra UNIAN skelbia, kad Rusijos kariai visą naktį apšaudė Zaporižios srityje esančio Enerhodaro miesto gyvenamuosius rajonus.

Pranešama, kad per atakas pažeista miesto infrastruktūra, kai kuriose vietovėse nutrūko vandens tiekimas.

Nukauta 200 rusų

07:06

Rytinėse gynybos linijose Ukrainos kariai nukovė apie 200 rusų, sunaikino šešias priešo amunicijos, karinės technikos ir įrangos saugyklas.

 

Rusijai Ukrainoje labai trūksta karinio personalo, ieškoma naujų būdų, kaip jų pritraukti

06:09

Rusijai Ukrainoje labai trūksta karinio personalo, todėl ieškoma naujų būdų, kaip padidinti karių skaičių, CNN sakė du JAV pareigūnai.

„Rusijos kariuomenei Ukrainoje labai trūksta žmonių. Mes manome, kad Rusijos gynybos ministerija, siekdama kompensuoti šį personalo trūkumą, stengiasi įdarbinti sutartininkus, be kita ko, verčia sužeistus karius grįžti į mūšį, įsigyja darbuotojų iš privačių bendrovių ir moka premijas šauktiniams“, – sakė vienas JAV pareigūnas.

Paskutinis atnaujinimas 2022-09-01 06:09

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius