Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje daugėja neonacistų grupuočių, praneša VRM

Rusijos VRM duomenimis, šalyje veikia daugiau nei šimtas radikalių neofašistų grupuočių, kurios kasmet padaro vis daugiau nusikaltimų, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Rusijoje veikia apie 200 ekstremistinių organizacijų.
Protestuotojai Rusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Neonacizmas

Teisių gynėjai drauge sako, kad mažiau nužudoma užsieniečių, o ekspertai prieina prie nuomonės, kad milicija ėmė efektyviau kovoti su neonacistais.

VRM Kovos su ekstremizmu departamento skaičiavimais, Rusijoje veikia mažiausiai 150 neonacistų grupuočių ir jų skaičius tolygiai didėja. Tai ketvirtadienį pranešė VRM Rusijos mokslinio tyrimo instituto vadovas Sergejus Girko.

Vien 2010 metų pirmame pusmetyje šalyje užregistruota 370 ekstremistinio pobūdžio nusikaltimų, o tai kur kas daugiau nei per visus praėjusius metus, pabrėžė S.Girko.

Analitinio centro „Sova“ („Pelėda“), tiriančio nusikaltimus nacionalizmo ir ksenofobijos pagrindu, duomenimis, 2010 metų pirmame pusmetyje nuo rasistų ir neonacių motyvuoto smurto nukentėjo ne mažiau kaip 167 žmonės, devyniolika iš jų žuvo.

Nuo 2009 metų sausio iki birželio 52 žmonės buvo nužudyti ir 242 sužeisti.

Ekspertai vadina VRM skaičiavimus labai sąlygiškais. Jie laikosi nuomonės, kad tikslių duomenų neturi niekas.

Keista, bet tuo metu, kai VRM pabrėžia, kad daugėja ekstremistinių nusikaltimų, teisių gynėjai sako, kad jų skaičius mažėja.

„Patikrinti neįmanoma. Visiškai nesuprantama, ką VRM turi omenyje, kai kalba apie ekstremistų grupuotes ir nurodo kažkokius skaičius“, – sakė BBC analitinio centro „Sova“ direktoriaus pavaduotoja Galina Koževnikova.

Pasak jos, tai susiję su tuo, kad dauguma neonacistų gaujų suskilo į smulkias konspiruotas grupes po penkis ar šešis žmones.

Maskvos žmogaus teisių biuro ekspertas Semionas Čarnas savo ruožtu mano, kad VRM skaičiavimai teisingi – kalbant tik apie neonacistų grupuotes.

Drauge S.Čarnas sutinka su Galina Koževnikova, kad šios grupės mažos, ir kiek jų yra, tiksliai kalbėti itin sunku.

„Iš esmės gali būti ir daugiau, nes apie daugelį grupuočių, tiksliau apie daugumą, mažai kas žinoma, kol milicija jų nesučiumpa“, – sakė S.Čarnas.

Teisių gynėjų duomenys palankesni nei VRM skaičiai.

Keista, bet tuo metu, kai VRM pabrėžia, kad daugėja ekstremistinių nusikaltimų, teisių gynėjai sako, jog jų skaičius mažėja.

Ekspertai aiškina tokį tendencijų skirtumą tuo, kad 2008 metais milicija ėmė noriau registruoti nusikaltimus ekstremizmo pagrindu ir aktyviau persekioti neonacistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius