2015 07 30 /13:53

Rusijoje pradedama nagrinėti suimtos ukrainietės lakūnės Nadijos Savčenko byla

Rusija ketvirtadienį atvertė itin prieštaringai vertinamą sučiuptos ukrainietės lakūnės Nadijos Savčenko bylą, dėl kurios Maskvos santykiai su Kijevu gali pasiekti naujas žemumas. 34 metų sraigtasparnio navigatorei gresia iki 25 metų laisvės atėmimo dėl jos įtariamo vaidmens pernai Rytų Ukrainoje įvykusiame incidente, per kurį žuvo du Rusijos žurnalistai.
Nadia Savčenko
Nadia Savčenko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

N.Savčenko, kuri ilgiau negu metus išbuvo tardymo izoliatoriuje, sėdėjo kaltinamųjų suole nedideliame Rusijos miestelyje Donecke prie sienos su karo nuniokotu Ukrainos rytiniu regionu. Advokatai sakė, kad jų klientė buvo perkelta į provinciją, siekiant nuslėpti šį teismo procesą nuo visuomenės akių.

Procesas prasidėjo nuo uždaro preliminaraus posėdžio apie 50 tūkst. gyventojų turinčio Donecko miesto teisme, kur buvo sutelkta daug policininkų.

„Nadežda Viktorovna Savčenko buvo atvežta į Donecko miesto teismą“, – teismo atstovė Tatjana Dijeva sakė žurnalistams, vartodama rusiškąją lakūnės vardo formą.

„Posėdis prasidėjo kaip planuota, 11 val. (vietos ir Lietuvos laiku)“, – pridūrė ji.

Didžiosios Britanijos, JAV, Kanados, Norvegijos, Austrijos ir Europos Sąjungos ambasadų darbuotojai atvyko į Donecką, bet jiems nebuvo leista dalyvauti bylos nagrinėjimo pradžios posėdyje.

Advokatai sakė prašysiantys perkelti bylos nagrinėjimą į Maskvą ir išvežti jų klientę iš miesto, esančio šalia konflikto zonos.

„Vykstu į Donecką. Pasiimu neperšaunamą liemenę“, – Markas Feigijas, vienas iš N.Savčenko advokatų, rašė „Twitter“ žinutėje.

Be to, Donecke nėra kalėjimo, todėl N.Savčenko ketinama vežioti į posėdžius iš Novočerkasko miesto, esančio už maždaug dviejų valandų kelio.

Procesas prasidėjo nuo uždaro preliminaraus posėdžio apie 50 tūkst. gyventojų turinčio Donecko miesto teisme

Rusijos visuomeninio transliuotojo VGTRK žurnalistai Igoris Korneliukas ir Antonas Vološinas žuvo per apšaudymą 2014 metų birželio 17 dieną Ukrainos Luhansko srityje.

Rusijos prokurorai kaltina N.Savčenko prisidėjus prie tų reporterių žūties, kai ji buvo vieno Ukrainos savanorių bataliono karė.

Ukrainietė taip pat kaltinama praeitų metų birželio 23 dieną neteisėtai kirtusi sieną ir patekusi į Rusijos teritoriją, kur buvo sulaikyta.

N.Savčenko neigia tuos kaltinimus ir ilgiau negu 80 dienų nieko nevalgė, protestuodama prieš savo kalinimą. Ji nutraukė bado streiką šių metų kovą, smarkiai pašlijus sveikatai.

Advokatai aiškina, kad jos mobiliojo telefono duomenys patvirtina, kad N.Savčenko jau buvo patekusi į prorusiškų separatistų nelaisvę, kai žuvo rusų žurnalistai. Jie taip pat teigia, kad pilotė buvo išvežta į Rusiją prieš jos valią.

Kijevas kaltina Rusiją pagrobus lakūnę ir nugabenus ją į savo teritoriją

Maskva teisia N.Savčenko, nors ji turi teisinę neliečiamybę, kadangi yra Ukrainos parlamento narė ir savo šalies delegacijos prie Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) narė.

Kijevas kaltina Rusiją pagrobus lakūnę ir nugabenus ją į savo teritoriją. Ukrainos generalinė prokuratūra trečiadienį paskelbė įtarianti šešis Rusijos pareigūnus prisidėjus prie jos sulaikymo ir teisinio persekiojimo.

Kitas N.Savčenko advokatas Ilja Novikovas sakė, kad tarp tų pareigūnų minimas Rusijos užsienio reikalų ministro pirmasis pavaduotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius