Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje purenama dirva nevykdyti EŽTT ir kitų tarptautinių teismų sprendimų

Rusijos Valstybės Dūma ketina svarstyti įstatymo projektą, pagal kurį Rusijos konstituciniam teismui (KT) būtų leidžiama antikonstituciniais pripažinti tarptautinių teismų sprendimus ir leisti jų nevykdyti.
Maskvos Kremlius
Maskvos Kremlius / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Kaip rašo Newsru.com, priėmus įstatymą, atsivertų galimybė vertinti ir Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimus. 

Projektą lydinčiuose dokumentuose pabrėžiama, kad jei Rusijos KT nusprendžia, kad tarptautinės žmogaus teisių gynimo institucijos sprendimas neįgyvendintinas, jokie sprendimai jam įgyvendinti negali būti priimami. 

Kiek anksčiau KT paskelbė, kad EŽTT sprendimai Rusijoje turi būti vykdomi tik tokiu atveju, jei jie neprieštarauja Konstitucijai.

Kiek anksčiau KT paskelbė, kad EŽTT sprendimai Rusijoje turi būti  vykdomi tik tokiu atveju, jei jie neprieštarauja Konstitucijai.

Tokios pat nuomonės laikosi ir Kremlius. 

Rusijos Federacijos Taryba šią iniciatyvą palaiko. 

Vienas projekto autorių Andrejus Klišas mano, kad dokumente dėstomas atsisakymo vykdyti tarptautinių teismų sprendimus mechanizmas „leis operatyviai reaguoti į Rusijai reiškiamas pretenzijas, kurios politiškai motyvuotos.“

Projektas turi ir kritikų – Valstybės Dūmos deputatas Dmitrijus Gudkovas teigia, kad tai atriš rankas KT daryti tai, ką tik jis nori. O tuo metu rusų teisės liks neapgintos. 

„Nereikia manyti, kad čia teisiniai formalumai, kurie neliečia žmonių. Palies. Nes jiems svarbiausias teismas – EŽTT, ir būtent jam ir skirta šita pataisa“, – sakė jis. Deputato teigimu, tokio įstatymo priėmimas dar labiau išgąsdins užsienio investuotojus. 

Nes jiems svarbiausias teismas – EŽTT, ir būtent jam ir skirta šita pataisa.

„Koks tikslas jiems eiti į Rusiją, jei vienas tesimas gali viską iš jų atimti ir niekam nieko paskui neįrodysi?“, – klausė jis. 

Verta paminėti, kad Rusijoje diskusija dėl tarptautinių teismų sprendimų pripažinimo kilo po to, kai EŽTT nusprendė, kad Rusija turi sumokėti buvusiems „Jukos“ akcininkams 1,9 mlrd. eurų.

Rusija sprendimą buvo apskundusi, bet skundas atmestas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius