Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos agentai persekioja JAV diplomatus visoje Europoje

Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos persekioja bei gąsdina JAV diplomatus tiek Maskvoje, tiek dalyje kitų Europos šalių sostinių. Kaip rašo „The Washington Post“, ši kampanija tokia agresyvi, kad JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry jau kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir pareikalavo liautis.
JAV ambasada Maskvoje
JAV ambasada Maskvoje / „Scanpix“ nuotr.

Dėl agresyvaus Rusijos žvalgybos agentų elgesio JAV ambasadoriai keliose Europos šalyse neseniai pasiskundė per diplomatų susitikimą Vašingtone.

Išpuoliai ir keisti, ir vis dažniau gąsdinantys. Dažniausiai bauginimo taktika įprasta: diplomatai ir jų šeimos nariai sekami, be kvietimo pasirodoma jų organizuojamuose renginiuose, užsakomi neigiami straipsniai.

Tačiau kai kurie išpuoliai jau nusikalstami.

Keršijama už sankcijas

Diplomatai „The Washington Post“ pasakojo, kaip rusai jau drįsta vėlyvais vakarais įsibrauti į jų namus ir, pavyzdžiui, perstatyti baldus. Arba – įjungti visas šviesas ir televizorius, o tada staigiai pabėgti.

Vienas diplomatas pranešime, nusiųstame į Vašingtoną, rašė, kad įsibrovėlis nusituštino ant kilimo svetainėje.

JAV diplomatams Maskvoje nuolat neduoda ramybės kelių policijos patruliai, reguliariai pjaustomos automobilių padangos.

Agresyviausias persekiojimas – Maskvoje. Čia JAV diplomatams nuolat neduoda ramybės kelių policijos patruliai, reguliariai pjaustomos automobilių padangos.

Nuo buvusio JAV ambasadoriaus Michaelo McFaulo nesitraukė Rusijos vyriausybės pasamdyti protestuotojai, o jo vaikus į mokyklą lydėjo žvalgybininkai.

Tiesa, toks elgesys nėra naujas. Per pirmąją Baracko Obamos kadenciją JAV prezidento poste Rusijos žvalgybininkai įsilaužė į JAV gynybos atašė namus Maskvoje ir nužudė jo šunį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas McFaulas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas McFaulas

Bet nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymą ir sukėlė karą Rytų Ukrainoje, o JAV ir ES pritaikė V.Putiną supantiems verslininkams ir politikams sankcijas, amerikiečiai Maskvoje persekiojami vis aktyviau. Be to, ne tik Maskvoje.

„Kai į prezidento postą sugrįžo V.Putinas, Rusija kovoja vis nuožmesnį pilkąjį karą visoje Europoje. Dabar keršijama už Vakarų sankcijas dėl Ukrainos. Jie taikosi į Amerikos diplomatus jų pačių namuose“, – teigė Normas Eisenas, 2011-2014 metais dirbęs JAV ambasadoriumi Čekijoje.

Kaltinimai – ir iš Maskvos

JAV jau pasiskundė Rusijai dėl amerikiečių diplomatų bei jų šeimų narių persekiojimo ir bauginimo kampanijos. Tai pirmadienį pranešė Valstybės departamentas.

Maskva savo ruožtu kaltina Jungtines Valstijas persekiojant jos diplomatus ir sako, kad tik imasi atsakomųjų priemonių.

Tarp pareigūnų, išsakiusių nepasitenkinimą, buvo ir JAV valstybės sekretorius J.Kerry, kuris kovą aptarė šį klausimą su Rusijos vadovu V.Putinu, sakė Valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau.

„Per pastaruosius dvejus metus labai išaugo saugumo darbuotojų ir kelių policijos vykdomas priekabiavimas prie mūsų diplomatų Maskvoje ir jų sekimas“, – pripažino E.Trudeau spaudos konferencijoje.

Maskva savo ruožtu kaltina Jungtines Valstijas persekiojant jos diplomatus ir sako, kad tik imasi atsakomųjų priemonių.

„Pastaruoju metu pajutome labai išaugusį spaudimą Rusijos ambasadai ir mūsų šalies generaliniams konsulatams Jungtinėse Valstijose“, – praėjusią savaitę sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, kurią citavo naujienų agentūra TASS.

Rusijos diplomatai „reguliariai tampa amerikiečių slaptųjų tarnybų provokacijų taikiniais, susiduria su kliūtimis palaikant oficialius kontaktus ir su kitokiais suvaržymais“, pavyzdžiui, dėl kelionių, aiškino URM atstovė.

E.Trudeau pirmadienį atmetė šiuos kaltinimus: „Rusijos pareiškimai apie persekiojimą neturi jokio pagrindo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius