Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos atplėštas Donbasas tampa nelegalios prekybos ginklais centru

Karo atplėšta Rytų Ukrainos dalis vis labiau grimzta į chaosą. Įstatymai ir teisėsauga čia nebeturi galios, o tuo naudojasi prekeiviai ginklais ir kitais nelegaliais dalykais, skelbia Laisvosios Europos radijas.
Separatistų smogikas su šunimi netoli Debalcevės
Separatistų smogikas su šunimi netoli Debalcevės / „Scanpix“/AP nuotr.

Ukrainos teisėsauga baiminasi, kad pašonėje užviręs ginklų prekybos katilas gali paskatinti nusikalstamumo bangą ir visoje šalyje.

„Visi žino apie nelegalią prekybą ginklais Rytų Ukrainoje. Tai nėra paslaptis“, – liūdnai pripažino buvęs savanoris Miroslavas Hajus. Jo teigimu, smulkiojo ginkluotė ir amunicija keliauja iš separatistų rankų visiems norintiems. Kartais įspūdingi ginklų kiekiai parduodami tiesiog už dėžę degtinės.

Ginklai naudojami teroro aktams

Baimė dėl nelegalios prekybos ginklais konfliktų krečiamose teritorijose Europoje suintensyvėjo po išpuolių Paryžiuje ir Briuselyje. Beveik neabejojama, kad teroristai naudojosi ginklais, įsigytais būtent tokiuose nelegaliuose ginklų turguose.

Nerimą dėl situacijos Ukrainoje, tiksliau Kremliaus separatistų valdomoje rytinėje jos dalyje, dar labiau sustiprino 25 metų Prancūzijos piliečio Gregoire Moutaux areštas Lenkijos-Ukrainos pasienyje.

Gegužės 21-ąją sulaikyto vyro vairuojamame automobilyje rasta 125 kilogramai sprogmenų, 5 automatiniai ginklai, du prieštankiniai granatsvaidžiai, 5000 apkabų amunicijos ir 100 detonatorių.

Manoma, kad šitaip įspūdingai apsiginklavęs prancūzas rengėsi teroro atakai Europoje. Prancūzijos žiniasklaida skelbia, kad G.Moutaux į Rytų Ukrainą prasmuko kaip separatistams padėti norintis savanoris ir ten įsigijo milžinišką ginkluotės dalį.

Ekspertai baiminasi, kad chaosas Rytų Ukrainoje atves į ją ir kitus panašius teroristus. Situacija regione primena Balkanų karo neramumus, kai juodojoje rinkoje atsidūrė apie 6 milijonus ginklų, kuriuos supirko organizuoto nusikalstamumo atstovai ir įvairaus plauko teroristinių organizacijų nariai.

Aprūpina Rusija

Ukrainos valdžios tvirtinimu, į Donbasą per karo laikotarpį buvo atgabenta 500 000 vienetų smulkiosios ginkluotės. 2014 metų balandžio mėnesį prasidėjęs konfliktas nusinešė 9300 žmonių gyvybes, o iš namų išvarė dešimtis tūkstančių.

Tiesa, pastaruoju metu aprimus kovoms vis daugiau šių ginklų tiesiog atsiduria juodojoje rinkoje. Kremliaus remiami separatistai netgi patys ieško pirkėjų. O toks pigių ginklų antplūdis padidino ir nusikalstamumą.

2015 metų liepos mėnesio statistika rodo, kad nusikalstamumas Ukrainoje išaugo dramatiškai. Niujorko universiteto profesoriaus Marko Galeotti teigimu, dabartinė Ukrainos valdžia nepajėgi susitvarkyti su šia problema.

„Liūdna tiesa tokia, kad nepaisant to, jog naujoji valdžia ėmėsi leisti įstatymus, kurie ribotų korupcijos ir kontrabandos galimybes, tačiau situacija šalies stotyse, oro uostuose ir uostuose vis dar yra nekontroliuojama“, – teigė jis.

„Šalyje bus įsigalėjusi kontrabandos schema. Kalba eina apie narkotikų, ginklų ir net žmonių kontrabandą. Ji buvo nesprendžiama taip ilgai, kad dabar lengvai jos išspręsti tikrai nepavyks“, – teigė geopolitikos ekspertas.

Pasaulinis kontrabandos tinklas

Situacija Ukrainoje nebuvo puiki ir iki karo su Rusija, tačiau dabar ji tapo itin komplikuota. Dar 2013 metais Vašingtone įsikūręs Gynybos studijų centras pranešė, kad „Odesos tinklas“ tapo viso pasaulio nelegalios prekybos ginklais centru.

Ataskaitos skelbė, kad ginklai iš Rytų Ukrainos plaukdavo į Baltarusiją ir Lenkiją, kur galiausiai sulaukdavo savo pirkėjų. Lenkijos sienos apsauga skelbia, kad per 18 mėnesių konfiskavo 53 nelegaliai gabentus ginklus, tačiau šie skaičiai atrodo per menki juodosios rinkos statistikai.

Lenkai tikina, kad pastaruoju metu sienos apsauga yra itin sugriežtinta. Pastatyta 11 naujų stebėjimo punktų, kurie padeda geriau sekti bandymus nelegaliai kirsti sieną iš Ukrainos pusės.

Baltarusijos valstybės sienos apsaugos komiteto vadovas Leonidas Malcovas teigė, kad per 2015-uosius metus konfiskuoti 53 ginklai ir 500 apkabų amunicijos. Bet situacija šiemet tik pablogėjo.

Balandžio mėnesį Baltarusijos vidaus reikalų ministras Iharis Šunevičius netgi paskelbė, kad Baltarusija pradės specialią operaciją, kuria bus siekiama užkirsti ginklų gabenimą iš Rytų Ukrainos.

„Deja, bet tokia tendencija yra akivaizdi. Matome, kad ginklai gabenami iš Ukrainos ir žinome tuos kanalus“, – aiškino I.Šunevičius, pridurdamas, kad per pirmuosius tris šių metų mėnesius jau buvo užfiksuota 20 bandymų įsivežti ginklus nelegaliai.

Atsisuko prieš pačią Rusiją

Ironiška, bet iš Rusijos separatistams plūdusi ginklų lavina apsisuko ir ėmė plaukti atgal. Praėjusių metų gegužės mėnesį Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) paskelbė apie pasienio apsaugo stiprinimo darbus Rostovo regione.

Oficialiame paaiškinime užsiminta apie tai, kad tokį žingsnį paskatino būtent „ginklų lavina“, plūstanti atgal į Rusiją ir šį kartą jau nebevaldoma karinių pajėgų.

Rusijoje užfiksuota apie 60 bandymų nelegaliai gabenti ginklus į šios šalies teritoriją. Sulaikyta 130 asmenų. Rasta 30 minų, 40 šautuvų, 100 artilerijos sviedinių, 200 granatų.

Atlanto tarybos ekspertas Johnas Herbstas tikino, kad Rusijai ir toliau kurstant neramumus Rytų Ukrainoje, ginklų lavino pavojus toliau augs. Jis smogs atgal ir Rusijai.

J.Herbsto teigimu, situacija Donbase primena Padniestrę, kuri Kremliaus įtakoje jau tapo pasaulinių nelegalios prekybos ginklais centru.

„Situacija Padniestrėje šiuo metu netgi geresnė nei Rytų Ukrainoje, Donbase. Padniestrėje konfliktas įšaldytas, o Rusija vis dar kursto žemo intensyvumo karą Ukrainoje“, – sakė analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius