Rusijos balzamavimo ekspertai gali džiūgauti – 145 metų Lenino kūnas kasmet atrodo vis geriau

Tūkstančius metų žmonija tobulino balzamavimo metodus, leidžiančius išlaikyti mirusiojo kūną, tačiau niekas neprilygsta jau 90 metų Rusijos ekspertų tęsiamam eksperimentui. Sovietų Sąjungos kūrėjo ir komunistų vado Vladimiro Iljičiaus Lenino kūnas atrodo taip pat puikiai jau beveik šimtmetį, rašo scientificamerican.com.
Lenino kūnas,
Lenino kūnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiesa, šiemet Rusijos valdžiai teko kurį laiką uždaryti Lenino mauzoliejų, kad ekspertams pavyktų atnaujinti ir paruošti komunizmo vedlio mumiją naujam gyvenimui, 145-ųjų jo gimimo metinių proga.

Lenino kūno atnaujinimo prievolė iki šiol priklauso Maskvos Biochemijos technologijų mokslinių tyrimų ir mokslo metodų centrui. Nuo penkių iki šešių žmonių grupė, kurioje dirba žymūs Rusijos anatomijos, biochemijos ir chirurgijos specialistai, prižiūri buvusio komunistų partijos lyderio mumiją.

Ši grupė prižiūri ir komunistinių Azijos šalių – Vietnamo lyderio Ho Chi Minho ir Šiaurės Korėjos lyderių Kim Il-sungo ir Kom Jong-ilo – kūnus.

Rusijos specialistų sukurtas metodas leidžia išsaugoti Lenino kūno formą, išvaizdą, svorį, lankstumą, tačiau tam dažnai yra aukojamos biologinės medžiagos. „Jie pakeitė odos ir mėsos dalis plastiku ir kitomis medžiagomis, tad teoriškai kūnas nebėra toks, koks anksčiau buvo“, – pasakojo Kalifornijos Berklio universiteto socialinės antropologijos profesorius Aleksejus Jurčakas.

„Tai dramatiškas pokytis nuo ankstesnių balzamavimo būdų, mat dažniausiai buvo bandoma išsaugoti originalią medžiagą, o ne išlaikyti tokią pačią formą“, – pridūrė jis.

Jie pakeitė odos ir mėsos dalis plastiku ir kitomis medžiagomis, tad teoriškai kūnas nebėra toks, koks anksčiau buvo.

Leninui mirus 1924 metais sovietų lyderiai priešinosi idėjai jo kūną laikyti viešumoje ilgesnį laiką. Daugelis tikėjosi, kad komunistų vadas bus palaidotas uždarame kape Raudonojoje aikštėje. Tačiau šalta žiema leido beveik du mėnesius išlaikyti Lenino kūną viešumoje, kol minios Rusijos komunistų plaukė atsisveikinti su savo lyderiu.

Galiausiai buvo nuspręsta Lenino kūną išlaikyti viešumoje ilgesnį laiką ir tam panaudoti anatomijos specialisto Vladimiro Vorobjovo ir biochemiko Boriso Zbarskio sugalvoti metodai. Nuo tol kūnas kasmet atnaujinamas mikroinjekcijų ir įvairių kitų būdų pagalba, o tūkstančiai rusų vis dar noriai lanko buvusio vado mumiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius