Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos finansų ministro Aleksejaus Kudrino pasitraukimas taps „dideliu smūgiu“ šalies ekonomikai

Rusijos finansų ministro Aleksejaus Kudrino, dirbusio šiame poste ilgiau nei dešimtmetį ir įgijusio Vakarų šalių investuotojų pasitikėjimą, pašalinimas taps didžiuliu smūgiu šalies ekonomikai itin kritišku laiku, antradienį skelbė žiniasklaida.
Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas
Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas / „Scanpix“ nuotr.

A.Kudrinas buvo priverstas atsistatydinti po pirmadienio vakarą įvykusio viešo ginčo su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu. Jis tapo aukščiausio rango Maskvos pareigūnu, viešai pareiškusiu nepritarimą planui, jog D.Medvedevas susikeis postu su dabartiniu premjeru Vladimiru Putinu per šalies vadovo rinkimus ateinančiais metais.

Pasak dienraščių, V.Putinas turėtų būti dėkingas A.Kudrinui, kuris sumažino milžinišką valstybės skolą, paveldėtą iš ekonomikos sumaišties paženklinto praeito amžiaus 10-o dešimtmečio. Be to, jis išgelbėjo Rusijos ekonomiką per 2008 metų pasaulinę krizę, naudodamas rezervines lėšas, sukauptas už parduotus energetikos išteklius.

„Profesionaliausias ministras Rusijos vyriausybėje, kurio sėkmės buvo pripažintos tarptautiniame lygmenyje, atsistatydino, – rašo dienraštis „Vedomosti“. – Kudrino atsistatydinimas taps dideliu smūgiu Rusijos ekonomikai – ekspertai jau prognozuoja naują kapitalo pasitraukimo bangą, rublio kurso smukimą ir infliacijos didėjimą.“

„Sunku įsivaizduoti, kas dar pasižymėtų tokiu savybių rinkiniu – ekonomikos procesų išmanymu, ištikimybe savo principams ir pasitikėjimu grindžiamais santykiais su Putinu“, – pridūrė laikraštis.

Dienraščio „Kommersant FM“ vienas iš pagrindinių žurnalistų Konstantinas Egertas savo komentare rašo: „Teisingai ar klaidingai, dabar jau buvęs finansų ministras Kudrinas buvo, ko gero, pagrindinis garantas užsienio bendrovėms, kad į Rusiją galima investuoti pinigus.“

„Jis buvo tarsi vertėjas iš Rusijos pareigūnų kalbos į visuotinai suprantamą pasaulinio kapitalizmo kalbą“, – pridūrė apžvalgininkas.

Dienraštis „Moskovskij komsomolec“ neslėpė nuostabos dėl šios „sensacijos“, tačiau pažymėjo, jog jau anksčiau sklandė „legendos“ apie D.Medvedevo vis labiau šiurkštėjantį elgesį.

„Jo vadovavimo stilius išsiskiria griežtu elgesiu su bet kokio rango pavaldiniais... Jis visada leidžia suprasti, kad niekas neturi teisės su juo ginčytis“, – rašo laikraštis.

A.Kudrino įpėdinis dar neįvardytas, tačiau „Vedomosti“ rašo, jog naująja finansų ministre gali tapti dabartinė Sveikatos apsaugos ministerijos vadovė Tatjana Golikova, nors į šį postą taip pat esama kandidatų iš pačios Finansų ministerijos.

A.Kudrinas, kuris, daugelio nuomone, pats norėjo tapti premjeru, praeitą savaitgalį paskelbė neketinantis dirbti D.Medvedevo vadovaujamoje vyriausybėje dėl smarkiai besiskiriančių jųdviejų požiūrių į ekonomikos politiką.

Tačiau Rusijos laikraščiai pažymi, jog akivaizdu, kad šio ministro nuvertimas buvo iš anksto suderintas su V.Putinu.

„Putinui subordinacijos nesilaikymas yra nusikaltimas, nusveriantis bet kokius nuopelnus“, – pastebėjo „Vedomosti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius