Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 29 /14:07

Rusijos ir Turkijos lyderiai kalbėjosi pirmą kartą po lėktuvo numušimo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį kalbėjosi telefonu – pirmąkart po to, kai Ankaros pajėgos pernai numušė Maskvos karinį lėktuvą prie sienos su Sirija, pranešė Kremlius.
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas 2015 m.
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas 2015 m. / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 2 Turkija Rusija

Abu lyderiai kalbėjosi telefonu nuo 9 val. 15 min. Grinvičo (12 val. 15 min. Lietuvos) laiku, Kremliaus atstovas Dmitritrijus Peskovas sakė žurnalistams.

R.T.Erdoganas ir V.Putinas mėgino pralaužti ledus dvišaliuose santykiuose, smarkiai pašlijusiuose po minėto incidento pernai lapkritį, dėl kurio Maskva paskelbė sankcijas Ankarai.

„Prezidento pokalbis telefonu su prezidentu Putinu ką tik baigėsi“, – vienas turkų pareigūnas sakė žurnalistams Ankaroje.

„Abiejų lyderių pokalbis buvo labai vaisingas ir teigiamas. Greitai bus paskelbtas rašytinis pranešimas“, – pridūrė jis.

Netrukus Turkijos prezidentūra pranešė, kad prezidentai susitarė asmeniškai susitikti.

„Dar kartą pabrėždami įsipareigojimą suaktyvinti dvišalius santykius ir bendrą kovą su terorizmu, valstybių lyderiai sutarė toliau palaikyti kontaktus ir susitikti asmeniškai“, – rašoma prezidentūros pareiškime

Kremlius patvirtino, kad pokalbis įvyko.

Jo tinklalapyje paskelbtame taip pat sakoma, kad V.Putinas, anksčiau trečiadienį lankydamasis vokiečių mokykloje prie Vokietijos ambasados Maskvoje, išreiškė užuojautą dėl trijų mirtininkų sprogdintojų atakos Ataturko (Atatiurko) oro uoste Stambule, per kurią žuvo mažiausiai 41 žmogus.

„Prezidentas Putinas išreiškė užuojautą Turkijos žmonėms dėl šiurpios teroristinės atakos“, – sakė D.Peskovas.

V.Putinas vėliau nurodė savo vyriausybei pradėti sankcijų Turkijai, kurios buvo įvestos turkams pernai numušus rusų karo lėktuvą, panaikinimo procesą.

„Prašau, kad Rusijos vyriausybė pradėtų bendrų prekybos ir ekonominių ryšių su Turkija normalizavimo procesą“, – sakė V.Putinas per vyriausybės posėdį.

Be to, pranešta, kad R.T.Erdoganas turėtų susitikti su Rusijos kolega artėjančio Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimo kuluaruose Kinijoje. Tai būtų pirmas abiejų šalių lyderių susitikimas akis į akį po mėnesius trukusio diplomatinio konflikto.

Svarbus pokalbis telefonu įvyko po to, kai Turkijos lyderis pirmadienį pasiuntė laišką V.Putinui, kuriame, anot Maskvos, buvo atsiprašyta dėl numušto lėktuvo.

Ankara savo ruožtu paskelbė, kad R.T.Erdoganas savo laiške išreiškė apgailestavimą dėl to incidento ir prašė žuvusio piloto šeimai „atleisti mums“, bet nepatvirtino, jog prezidentas atsiprašė, kad lėktuvas buvo numuštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius