Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kaltinimai Vakarams: JAV rengia „branduolines“ treniruotes, o Ukraina gali užsiliepsnoti

Aukšti Rusijos pareigūnai nevengia kritikos tiek Jungtinėms Valstijoms, tiek situacijai, susidariusiai prie Ukrainos sienos. Šalies gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį paskelbė, kad JAV bombonešiai esą treniruojasi panaudoti branduolinius ginklus prieš Rusiją, tuo metu Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas įspėjo dėl krizės, ties kurios riba balansuoja Ukraina, ir negailėjo kritikos Vakarams.
Sergejus Šoigu
Sergejus Šoigu / „Scanpix“/AP nuotr.

S.Šoigu: branduolinė repeticija vyko pratybų metu

Antradienį Rusijos gynybos ministras susitikimo su Kinijos gynybos ministru metu pareiškė, kad Jungtinės Valstijos per pratybas treniruojasi, kaip prieš Rusiją panaudoti branduolinį ginklą, rašo meduza.io.

Pasak S.Šoigu, tokios repeticijos vyko karinių pratybų „Global Thunder“ metu.

„Dešimt strateginių bombonešių treniravosi, kaip reikėtų prieš Rusiją panaudoti branduolinį ginklą – beveik visi jie vienu metu kilo tiek iš Rytų, tiek iš Vakarų“, – sakė Rusijos gynybos ministras pridurdamas, kad šie bombonešiai buvo priartėję prie Rusijos sienos 20 km atstumu.

Ministro teigimu, pastaruoju metu Rusija fiksuoja didesnį JAV karinį aktyvumą prie Rusijos sienos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karinė technika Rusijoje prie sienos su Ukraina, užfiksuota 2021 m. lapkričio 1 d.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karinė technika Rusijoje prie sienos su Ukraina, užfiksuota 2021 m. lapkričio 1 d.

N.Patruševo įspėjimai dėl Ukrainos

Tuo metu Rusijos Saugumo tarybos sekretorius N.Patruševas pareiškė, kad Ukrainoje bet kurią akimirką gali kilti didelė krizė, dėl kurios atsirastų milijonai pabėgėlių.

Kaip rašo svoboda.org, tokia mintis išsakyta naujai paaštrėjus Rusijos ir Ukrainos santykiams, kai Vakarų šalys ir Kijevas pradėjo nuogąstauti, kad Maskva gali surengti ginkluotą intervenciją.

„Bet kurią akimirką Ukraina gali užsiliepsnoti, todėl milijonai ukrainiečių bėgtų ieškoti prieglobsčio kitose šalyse“, – leidiniui „Argumenty i fakty“ pareiškė jis pridurdamas, kad tokią padėtį Ukrainoje sukėlė Vakarų veiksmai.

Leidiniui duotame interviu N.Patruševas daugiausia kalba apie migracijos krizę Baltarusijos ir Europos Sąjungos pasienyje. Dėl esamos situacijos jis taip pat kaltinimus meta Vakarams.

Aukšti Rusijos pareigūnai nevengia kritikos tiek Jungtinėms Valstijoms, tiek situacijai, susidariusiai prie Ukrainos sienos.

„Jiems nepavyko sunaikinti valstybės lyderystės, įvaryti į šalį chaoso protesto eitynėmis, tad dabar jie bando užtvindyti ją migrantais“, – gindamas Baltarusiją kalbėjo Rusijos pareigūnas.

Jo teigimu, Vakarai kalti ir dėl to, kad Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje kilo chaosas bei destrukcija, dėl kurios migrantai dabar keliauja į Baltarusiją, iš kurios bando patekti į Europos Sąjungos šalis.

Baltarusiją N.Patruševas vadina artimiausia Rusijos sąjungininke ir strategine partnere.

Tuo metu Europos Sąjunga už sukeltą migracijos krizę Bendrijos pasienyje atsakomybę priskiria Baltarusijos valdžios institucijoms ir Aliaksandrui Lukašenkai.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Bent kelios JAV žiniasklaidos priemonės pastaruoju metu skelbė, kad amerikiečių žvalgyba mano, jog Rusijos įsiveržimas į Ukrainą yra tikėtinas. „Bloomberg“, remdamasis šaltiniais, rašė, kad Maskva puolimą pradėti gali iš Baltarusijos arba aneksuotos Krymo teritorijos.

Ukraina taip pat pripažįsta, kad invazijos į šalį tikimybė yra, o įsiveržimas gali įvykti 2022 metų sausį arba vasarį.

Neatmetama, kad Rusija gali siekti sukelti chaosą Ukrainoje, kurioje naujų rinkimų metu į valdžią patektų prorusiški politikai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Įtampa tarp Ukrainos ir Rusijos: galimi konflikto scenarijai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius