-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos karinės galios kaita: nuo penkiagubo susitraukimo iki karo Sirijoje

Carnegie instituto Maskvoje analitikas Dmitrijus Treninas Rusijos grįžimą prie karinės galios skaičiuoja nuo 2008 metų karo Gruzijoje. Jo teigimu, būtent tada buvo sustabdytas posovietinis nuosmukis.
Rusijos kariai su senovinėmis uniformomis Raudonoje aikštėje
Rusijos kariai su senovinėmis uniformomis Raudonoje aikštėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Rusijos karinės pajėgos nestabdomai smuko žemyn. Pasaulio istorijoje sunku rasti pavyzdžių, kai per šešerius metus (nuo 1988 iki 1994 metų) karinės pajėgos nuo penkių milijonų susitraukė iki milijono.

Tuo metu karinis biudžetas susitraukė nuo 246 milijardų JAV dolerių iki menkų 14 milijardų. Buvusi pasaulinė karinė galia staiga tapo sparčiai silpnėjančia bei vos gyvuojančia sistema.

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto duomenimis, subyrėjus sovietinei sistemai, apie 700 tūkstančių rusų karių atsitraukė iš tokių valstybių kaip Mongolija, Vokietija ar Afganistanas.

Karinė tarnyba tapo tokia menkai reikšminga, kad 2000-aisiais Barenco jūroje nuskendusio povandeninio laivo „Kursk“ kapitonas tuo metu gaudavo 200 JAV dolerių atlyginimą.

D.Treninas pastebi, kad nuo 1991 iki 2008 metų Boriso Jelcino, o vėliau ir Vladimiro Putino administracijos naudojosi karinėmis pajėgomis buvusios sąjungos teritorijoje tam, kad suvaldytų, užbaigtų arba įšaldytų konfliktus.

Dešimtajame dešimtmetyje Rusijos kariai veikė Padniestrės, Pietų Osetijos separatistinių judėjimų ar neramumų Tadžikijoje metu.

Geriausiai tuometinį Rusijos karinių pajėgų silpnumą atskleidė 1994 metais prasidėjęs karas Čečėnijoje.

Geriausiai tuometinį Rusijos karinių pajėgų silpnumą atskleidė 1994 metais prasidėjęs karas Čečėnijoje. Prezidentas B.Jelcinas konflikto akivaizdoje sugebėjo sukrapštyti tik 65 tūkstančius karių armijoje, kuri teoriškai vis dar turėjo turėti apie milijoną asmenų.

Už buvusių sovietinių sienų Rusijos armija beveik nekišdavo nosies, o jei ir įsiveldavo į karines operacijas, tai tik su NATO pritarimu. 1996 metais Rusija ir NATO bendrai veikė taikos palaikymo operacijoje Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Kremliaus ir NATO kelius išskyrė supratimas, kad Rusija niekada netaps aljanso dalimi. Tai privertė Kremlių pradėti kritikuoti NATO veiksmus – 1999 metų bombardavimus tuometinėje Jugoslavijoje ar 2003 metų karinę invaziją Irake.

Dar labiau Rusiją neramino NATO plėtra jos pašonėje. Tiesa, vienintelis realus ginklas, kuriuo galėjo mosuoti Kremlius, buvo sovietinių laikų palikimas – branduolinė galia.

Stebėdami rūdijančią sovietinę karo techniką ir menkstančią Rusijos karinę galią Vakarai prisnūdo.

Stebėdami rūdijančią sovietinę karo techniką ir menkstančią Rusijos karinę galią Vakarai prisnūdo. Tuo metu Rusijoje 2008 metais įvyko esminis lūžis. V.Putinas nusprendė atgaivinti Rusijos karines pajėgas.

2008 metų rugpjūčio mėnesio penkių dienų karinė avantiūra netikėtai atnešė puikių rezultatų. Rusija įsitvirtino Pietų Osetijoje, Abchazijoje, apgynė „trečiąja Rusijos sostine“ vadinamo Sočio, kuriame stovi paties V.Putino vila, pozicijas.

Dar svarbiau tai, kad Rusijai pavyko atbaidyti NATO nuo Gruzijos narystės derybų ir susilpninti į Vakarus šalį vedusio tuometinio prezidento Michailo Saakašvilio pozicijas.

Rusijos pajėgos atsidūrė tokiu atstumu, kad bet kada galėjo smogti sostinei Tbilisiui, o NATO nesiėmė jokių atbaidymo priemonių. Sėkminga kampanija Gruzijoje davė ženklą, kad tokios operacijos gali būti rengiamos ir vėliau.

Prasidėjus neramumams Ukrainoje, Rusija jau žinojo, ką reikia daryti. 2014 metų vasario mėnesį į Krymą buvo pasiųsti neuniformuoti Rusijos karinių pajėgų nariai.

Tai jau nebuvo sutrikę vyrukai, kuriuos lengvai sudorotų bet koks geriau organizuotas oponentas. Vėliau Rusija ėmė remti, ginkluoti, padėti žvalgybine informacija separatistų pajėgoms Donbaso regione.

2015 metų rudenį Kremlius jau galėjo sau leisti pradėti karinę invaziją Sirijoje. Pirmą kartą Rusijos karo lėktuvai bombardavo taikinius Vidurio Rytuose ir demonstravo, kad Kremlius grįžta į pasaulinės karinės galios vaidmenį.

„Rusija vėl gali konkuruoti su kitomis karinėmis galiomis, naudoti savo karius ne tik savo teritorijoje, periferijoje, bet ir užsienyje“, – teigė D.Treninas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius