-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kariuomenei Europoje galėtų pasipriešinti tik viena valstybė

Nors reformuojama Rusijos kariuomenė sulaukia daug kritikos ir pajuokų, Suomijos ekspertai nusprendė, kad Rusija valdo tokią karinę galią, kuriai Europa praktiškai neturi jokių galimybių pasipriešinti, rašo naujienų portalas newsru.com, cituojantis Suomijos žiniasklaidą.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjungoje tik Didžioji Britanija galėtų pasipriešinti Rusijos puolimui. Tokią išvadą padarė Suomijos valstybės gynybos universiteto tyrėjai. Juos ypač baugina milžiniška suma (20 trilijonų rublių), kurią Rusija iki 2020 metų ketina skirti savo kariuomenės perginklavimui ir stiprinimui. Beje, kaip pažymi newsru.com, baugu ne tik suomiams, bet ir Rusijos premjerui Vladimirui Putinui, kuris praėjusių metų gruodį pirmą kartą paviešindamas šį skaičių sakė, kad jam net baisu jį ištarti.

„Rusija iki 2020 metų investuos 500 milijardų eurų į ginkluotę, karių ekipuotę ir apmokymą. Masinės kariuomenės idėją galima užmiršti. Rusijos kariuomenė turi greitojo reagavimo pajėgas, naudojančias pačias pažangiausias technologijas. Principas toks: puolame ir viskas“, – rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią analizuoja Suomijos laikraštis „Uusi Suomi“.

Ekspertai Rusijos pajėgas apibūdina kaip modernų ir galintį greitai smogti kumštį. Tai visiškai nepanašu į pasenusį įvaizdį, kad Rusijos kariuomenė – tai nesuskaičiuojamos pėstininkų pajėgos. Neslepiama Rusijos kariuomenės užduotis – sutelkti savo pajėgas pasienyje su Europa, būti pasirengusiai pradėti įvairialypius kovinius veiksmus ir numatytiems taikiniams smogti per valandą nuo įsakymo gavimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai parado metu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai parado metu

Tuo metu, Suomijos mokslininkų teigimu, Vakarų Europa yra praktiškai beginklė. Po Antrojo pasaulinio karo JAV išvedė savo karines pajėgas iš žemyno, o Europoje linkstama bendrojo krizių reguliavimo doktrinos link. Europos valstybių gynybinė galia sumenko, mano tyrėjai.

Tyrimo ataskaitos autoriai daro išvadą, kad Vakarų Europoje susiformavo karinis vakuumas, siekiantis ir Suomiją. Mokslininkų manymu, Suomijos kariuomenės parengtis taikos metu yra gana žemo lygio, o pagalbos iš kaimyninių Skandinavijos ar Baltijos valstybių laukti neverta, nes šių šalių padėtis tokia pati.

Bauginančią suomių ataskaitą Rusijos leidiniui „Vzgliad“ pakomentavo karinis politologas, atsargos pulkininkas, buvęs Jungtinės karinės grupuotės Šiaurės Kaukaze vado pavaduotojas Borisas Podoprigora.

Neslepiama Rusijos kariuomenės užduotis – sutelkti savo pajėgas pasienyje su Europa, būti pasirengusiai pradėti įvairialypius kovinius veiksmus ir numatytiems taikiniams smogti per valandą nuo įsakymo gavimo.

Ne kartą su Suomijos kariškiais ir šios šalies kariuomenės vadovybe bendravęs B.Podoprigora pareiškė: „Nesusidariau įspūdžio, kad jų kariuomenė silpna ir užsiima tik kokiais nors ūkiniais reikalais. Suomija, galima sakyti, turi visiškai subrendusias karines pajėgas.“

Vertindamas nuogąstavimus, kuriuos išsako Suomijos, o dar dažniau – Baltijos šalių žiniasklaida, pulkininkas sakė: „Tokio pobūdžio informacija periodiškai skleidžiama dėl tų šalių vidaus politikos sumetimų.“

Pasak jo, pakanka prisiminti, kaip šią vasarą Estijos gynybos ministras Martas Laaras pareiškė, kad karinio konflikto su Rusija atveju Estijos nacionalinė kariuomenė, remiama partizanų ir rezervistų, sugebėtų pristabdyti Rusijos tankus iki NATO pajėgų pasirodymo. Po šio pareiškimo nuskambėjo ironiškas Rusijos patikinimas, kad ji tankais į Estiją veržtis neketina.

Komentuodamas tezę, kad Baltijos šalys gali atsidurti kariniame vakuume, B.Podoprigora paragino remtis sveiku protu. Pasak jo, vargu ar galima įsivaizduoti, kad Rusija, būdama tokios būklės, kokios dabar yra, ir susidurdama su tokiomis kariuomenės problemomis, kurių turi, mėgintų ką nors apsupti ar pan.

Newsru.com pabrėžia, kad suomių tyrimo ataskaita apie nenugalimą Rusijos karinę galią išties atrodo keistai, kai nuolat skamba pranešimai apie pasikartojančius nutrauktus ar atšauktus gynybos sistemos užsakymus gamintojams, dėl kurių kariuomenė gali likti be būtiniausių modernios ginkluotės komponentų. Rusijos žiniasklaida nuolat rašo apie suirutę karo pramonėje ir betvarkę kariuomenėje.

Rusijos žurnalistams pritaria ir Vakarų leidiniai, kartais atvirai besišaipantys iš Rusijos kariuomenės. Pavyzdžiui, dailymail.co.uk šią vasarą publikavo fotoreportažą apie pripučiamą Rusijos kariuomenę, o pernai žurnalas „Forbes“ Rusijos kariuomenę palygino su George'o Orwello gyvulių ūkiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius