-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos lėktuvo katastrofa: 4 pagrindinės teorijos

Egipto ir tarptautinė tyrėjų grupė pradėjo tyrimą, kuriuo siekiama nustatyti, kodėl sudužo 224 keleivius skraidinęs lėktuvas, rašo BBC. Šiuo metu viešojoje erdvėje sklando keturios pagrindinės katastrofos teorijos.
Sudužęs Rusijos lėktuvas
Sudužęs Rusijos lėktuvas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

1. Techninis gedimas

Egipto premjeras iškart po katastrofos pareiškė, kad lėktuvo sudužimą galėjo lemti techninis gedimas. Jo teigimu, tai dar turėtų patvirtinti profesionalus tyrimas.

Tiesa, Egipto civilinės aviacijos vadovas Hossamas Kamalis pabrėžė, kad pilotas neprašė avarinio nusileidimo, o iki katastrofos nebuvo gauta jokios informacijos apie technines problemas.

Lėktuvo antrojo piloto Sergejaus Trukačiovo žmona Rusijos televizijos NTV eteryje pasakojo, kad jos vyras prieš skrydį iš Egipto skundėsi lėktuvo būkle, tačiau „Kogalymavia“ oro linijų atstovai ir Egipto aviacijos vadovas paneigė bet kokias kalbas apie technines lėktuvo parengimo problemas.

2. Žmogiškoji klaida

Lėktuvo pilotas Valerijus Nemovas turėjo beveik 12 tūkstančių skrydžio valandų patirtį, tad, specialistų teigimu, nėra pagrindo manyti, kad tokią staigią katastrofą galėjo lemti piloto klaida.

Tiesa, šį tvirtinimą dar turės įrodyti lėktuvo juodosios dėžės tyrimas, kuris padės įsitikinti, ar įgula padarė viską, kad puikiomis oro sąlygomis skridęs lėktuvas išvengtų kelis šimtus gyvybių nusinešusios nelaimės.

3. Numušimas raketa

Staigus lėktuvo kritimas ir gandai viešojoje erdvėje išgarsino galimo lėktuvo numušimo teoriją. Šią teoriją suskubo tvirtinti ir Sinajaus pusiasalyje veikiantys „Islamo valstybės“ grupuotės nariai.

Aukšto rango Rusijos aviacijos pareigūnas patvirtino, kad lėktuvas sudužo „tiesiog ore“. Tiesa, Viktoras Soročenko pabrėžė, kad dar anksti daryti išvadas ir teigti, jog tai galėjo būti teroro aktas.

Lėktuvas skrido gerokai didesniame aukštyje, nei pajėgūs atakuoti „Islamo valstybės“ teroristai. Jų ginklai neprilygsta raketinei sistemai „Buk“, kuria virš Rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos lėktuvas MH370.

4. Sprogimas lėktuve

Ekspertai abejoja galimybe, kad teroro aktas buvo įvykdytas paslepiant sprogmenį lėktuve, kuris pakilo iš puikia apsauga pasižyminčio Šarm el-Šeicho. Vis dėlto, BBC apklausti katastrofos tyrėjai užsiminė, kad lėktuvo nelaimė primena tokią, kuri atitiktų paslėpto sprogmens versiją.

Profesoriaus Michaelo Clarke'o teigimu, faktas, kad lėktuvas ore tiesiog lūžo per pusę, leidžia manyti, kad jį ištiko ne techninis gedimas, o paveikė stiprus vidinis smūgis.

Šios teorijos teisingumą padės įrodyti tik katastrofos pasekmių tyrimas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius