Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas grįžo į Maskvą kaip laisvas žmogus

Rusijos protestų lyderis Aleksejus Navalnas ketvirtadienį sugrįžo į Maskvą kaip laisvas žmogus, šiaurinio Kirovo regiono teismui pakeitus lygtine bausme jam anksčiau skirtą penkerių metų laisvės atėmimo nuosprendį byloje dėl valstybės turto grobstymo.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Navalnas, lydimas savo sutuoktinės Julijos ir kartu teisto, bet irgi į laisvę paleisto Piotro Oficerovo, iš Kirovo naktiniu traukiniu atvyko į Jaroslavlio stotį sostinėje, kur buvo džiaugsmingai sutiktas savo šalininkų ir rėmėjų.

Viešai prezidentą Vladimirą Putiną kritikuojantis politikas, kuris Kremlių palaikančią valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ yra praminęs „sukčių ir vagių partija“, opozicijos mitinguose surinkdavo žmonių minias. Kirovo teismo nagrinėta byla tik pirmoji iš daugelio jam iškeltų.

Stotyje iš pažiūros atsipalaidavęs ir laimingas A.Navalnas nesikalbėjo su žiniasklaidos atstovais ir išvažiavo su žmona, sėdęs į jo laukusį automobilį.

„Ačiū visiems, pasitikusiems mus stotyje. Buvo gera pamatyti senus ir naujus draugus. Julija taip pat visus sveikina ir dėkoja už gėles“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twittter“.

Atvykęs į traukinių stotį P.Oficerovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad yra įsitikinęs, jog A.Navalnas tęs politinę veiklą, nors jam uždrausta kelti savo kandidatūrą artimiausius penkerius metus – visą lygtinės bausmės terminą.

„Manau, kad jis tęs. Todėl aš jį tikrai gerbiu: jis nebijo ir jeigu nuspręs, jis eis iki galo“, – kalbėjo P.Oficerovas.

Verslininkas ir penkių vaikų tėvas, kartu su A.Navalnu dalyvaudavęs opozicijos demonstracijose, sakė ketinantis pasitraukti iš aktyvios politikos.

„Aš nebedalyvausiu politikoje kartu su Navalnu. Vieno tandemo (teismo metu) užteko. Nežinau, ar aš viso dalyvausiu politikoje, bet tikrai būsiu pilietiškai aktyvus“, – kalbėjo jis.

Trečiadienį išklausęs teismo sprendimą, A.Navalnas perspėjo nelaikyti jo pergale, nes liko galioti jo kaltę pripažįstanti nutartis prieštaringai vertinamoje grobstymo byloje, kurią, kaip jis įtaria, užsakė Kremlius.

„Tačiau toks sprendimas buvo realiai priimtas, niekas neabejoja, kad teismas dar kartą veikė kaip tam tikrų politinių problemų sprendimo instrumentas“, – rašoma verslo dienraščio „Vedomosti“ vedamajame straipsnyje.

Pasak ekspertų, pagal dabartinius Rusijos įstatymus toks teismo verdiktas diskvalifikuoja A.Navalną visam penkerių metų lygtinės bausmės laikotarpiui, nušalindamas jį nuo prezidento rinkimų 2018 metų pradžioje.

Jo dalyvavimas kitų metų rinkimuose į Maskvos miesto parlamentą taip pat neįmanomas. Tačiau A.Navalno sąjungininkai mano, kad jis galėtų netiesiogiai dalyvauti rinkimuose, subūręs kokį savo šalininkų bloką.

„Jis pats negali būti (kandidatų) sąraše, bet gali dalyvauti jo komandos žmonės. Tai ne tokia stipri kombinacija, bet visiškai reali“, – sakė opozicijos politikas Borisas Nemcovas, duodamas interviu dienraščiui „Kommersant“.

Charizmatiškasis 37 metų teisininkas per praėjusį mėnesį įvykusius Maskvos mero rinkimus surinko 27 proc. balsų – netikėtai daug – ir liko antras po Kremliaus politiką palaikančio dabartinio mero Sergejaus Sobjanino.

Rusijos konstitucinis teismas šį mėnesį išaiškino, kad neribotas draudimas kandidatuoti rinkimuose už rimtus nusikaltimus nuteistiems asmenims prieštarauja konstitucijai.

Jis nurodė, kad draudimas turėtų sutapti su paskirtos bausmės terminu, išskyrus tuos atvejus, kai iškyla grėsmė visuomenei.

Kaip ir bet kuriam nuteistajam, A.Navalnui lygtinė bausmė gali būti vėl pakeista laisvės atėmimu, jeigu per ateinančius penkerius metų jis įvykdys kokį nors nusižengimą.

„Valdžia užkabino A.Navalną ant kabliuko. Bet kurio metu, bet kokio suklydimo atveju jam paskirta lygtinė bausmė gali būti vėl pakeista realia“, – rašo „Vedomosti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius