-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos parlamentas išplėtė Federalinės saugumo tarnybos įgaliojimus

Rusijos parlamentas penktadienį per trečiąjį, galutinį svarstymą priėmė vyriausybės pateiktą įstatymą, kuris išplečia šalies Federalinės saugumo tarnybos (FST) įgaliojimus ir kurį kritikuoja teisės gynėjai.
Raudonoji aikštė
Maskva / „Scanpix“ nuotr.

Už įstatymo, kuris suteikia čekistams teisę daryti „įspėjimus“ piliečiams, kurie, jų nuomone, linkę padaryti teisės pažeidimą, priėmimą balsavo 354 Valstybės Dūmos deputatai, „prieš“ – 96.

Pagal įstatymą, KGB įpėdinės FST vadovas arba jo pavaduotojas galės pateikti piliečiui oficialų įspėjimą, „dėl neleistinumo veiksmų, sudarančių sąlygas padaryti nusikaltimus, dėl kurių kvota ir parengtinis tardymas priskirti Rusijos įstatymais FST institucijos žinion, nesant pagrindo patraukti baudžiamojon atsakomybėn“.

Įspėjimas pateikiamas fiziniam asmeniui „turint pakankamų ir preliminariai patvirtintų žinių apie jo veiksmus, sudarančius sąlygas padaryti minėtus nusikaltimus“.Šį įspėjimą bus privaloma vykdyti.

Įspėjimas pateikiamas fiziniam asmeniui „turint pakankamų ir preliminariai patvirtintų žinių apie jo veiksmus, sudarančius sąlygas padaryti minėtus nusikaltimus“.

Prieš pateikdamos įspėjimą FST institucijos turi informuoti apie tai prokurorą. Oficialus įspėjimas išsiunčiamas (įteikiamas) fiziniam asmeniui ne vėliau kaip per penkias dienas nuo sprendimo dėl to priėmimo dienos.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas anksčiau pareiškė, kad jis asmeniškai sankcionavo šiais daug atsiliepimų sukėlusias pataisas.

„Tai, kas dabar vyksta, – aš norėčiau, kad jūs tai žinotumėte – padaryta mano tiesioginiu pavedimu“, – ketvirtadienį sakė prezidentas bendroje spaudos konferencijoje su Vokietijos kanclere Angela Merkel, atsakydamas į klausimą, koks įstatymo dėl FST pataisų likimas.

„Kiekviena šalis turi teisę tobulinti savo įstatymus, taip pat ir dėl specialiųjų tarnybų. Ir mes tai darysime“, – sakė jis.

Pataisų idėjos šalininkai sako, kad naujasis dokumentas leis mažinti nusikalstamumą ir padės kai kuriems žmonėms suvokti to, kas leidžiama įstatymu, ribas.

Tuo tarpu opozicija įsitikinusi, kad jėgos struktūros gaus įrankį kritikuojantiems bauginti ir apriboti protestų gatvėse aktyvumą tų, kurie nesutinka su premjero Vladimiro Putino, daugumos šalyje laikomo labiau įtakingu vadovu nei D.Medvedevas, vyriausybės vykdoma politika.

„Medvedevas laidoja save kaip galimą liberalios pakraipos pertvarkytoją“, – komentavo prezidento teiginius judėjimo „Už žmogaus teises“ lyderis Levas Ponomariovas.

„Galbūt jam sukinėjamos rankos, bet paramą visuomenėje jis praras, parodęs, kad Medvedevo ir Putino tandemas – tai gero ir blogo tardytojo tandemas“, – pridūrė jis.

Partijos „Teisingas reikalas“ vienas pirmininkų Leonidas Gozmanas mano, kad priėmus įstatymą bus oficialiai leista FST daryti spaudimą piliečiams.

„Aš manau, kad mes žengsime didelį žingsnį nuo demokratijos policinės valstybės link“, – pareiškė jis anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius