Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos politikai prisiminė „auksinio milijardo“ sąmokslo teoriją: iš kur kilo melas apie pasaulio populiacijos mažinimą?

Dėl visų bėdų kaltindami Vakarus, Rusijos politikai kartoja seną sąmokslo teoriją – esą egzistuoja slaptas planas, pagal kurį Žemėje turi likti ne daugiau kaip vienas milijardas žmonių. Likusieji esą turi būti sunaikinti. Šia melaginga žinute dalijosi Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, o kiek anksčiau ir Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas.
Sergejuss Lavrovas / Scanpix nuotr.
Sergejus Lavrovas / Scanpix nuotr.

Kremliaus ruporu laikomos televizijos RT (buvusi „Russia Today“) eteryje liepos pabaigoje pasirodė interviu su S.Lavrovu.

Vyriausioji RT redaktorė Margarita Simonian, be kitų klausimų, pasiteiravo pašnekovo, kam Vakarams reikalingas perėjimas prie žaliosios energetikos, LGBT, #Metoo ir „Black lives matter“ judėjimai, taip pat draudimai laikyti matematikos egzaminą ar vadinti motinos pieną savo vardu.

Atsakydamas į šį melagienomis apipintą klausimą, S.Lavrovas nutarė prisiminti „progresyvius filosofus“, kurie neva kalba apie „auksinį milijardą“ – tariamą planą sumažinti pasaulio gyventojų skaičių, nes „visiems visko neužteks“.

Tiesa, S.Lavrovas nepatikslino, kokie būtent filosofai dalijasi tokiomis mintimis.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas

Kiek anksčiau šią sąmokslo teoriją ėmė kartoti ir Rusijos Saugumo tarybos sekretorius N.Patruševas.

„Vakarai ir toliau veikia vadovaudamiesi nežmoniška „auksinio milijardo“ doktrina, kuria įvairiais būdais siekiama sumažinti pasaulio gyventojų skaičių.

Kad tai padarytų, Vakarai niekšiškai sukūrė melo imperiją, siekiančią Rusijos ir kitų nepriimtinų valstybių pažeminimo ir sunaikinimo“, – interviu portalui RG.ru balandžio pabaigoje kalbėjo N.Patruševas.

Masonai, COVID-19 ir Billas Gatesas

Teorija apie „auksinį milijardą“ nėra nauja, tačiau ji vėl atsidūrė ant populiarumo bangos prasidėjus COVID-19 pandemijai.

Tuomet socialiniuose tinkluose bei įvairiuose internetiniuose puslapiuose imta tvirtinti, kad neva egzistuoja slapta brolija, kuri siekia, jog Žemėje liktų tik milijardas gyventojų.

Prie šios sąmokslo teorijos „įrodymų“ buvo priskiriamos tariamos masinės mirtys nuo COVID-19 vakcinų.

Socialiniuose tinkluose imta tvirtinti, kad pandemija ir vakcinacija tariamai yra būdai dirbtinai sumažinti pasaulio populiaciją.

Masonai (asociatyvi nuotr.)
Masonai (asociatyvi nuotr.)

Kelių amžių senumo idėjos

„Auksinio milijardo“ sąmokslo teorijos šaknys, tikėtina, slypi anglų demografo ir ekonomisto Tomo Malthuso demografinėje teorijoje ir su ja susijusioje socialinėje doktrinoje.

Pirmą kartą maltusizmo idėjos suformuluotos T.Malthuso knygoje „Apybraiža apie gyventojų skaičiaus principą“ (angl. An Essay on the Principle of Population 1798).

T.Malthuso knygoje buvo tvirtinama, kad gyventojų skaičius didėja geometrine progresija, o maisto produktų ir kitų vartojimo reikmenų gamyba dėl riboto žemės ūkio produktyvumo didėja aritmetine progresija ir nespėja tenkinti didėjančių poreikių.

Knygoje buvo rašoma, kad greičiausiai daugėja skurstančių gyventojų (jiems būdingas didžiausias gimstamumas), jie tampa vis didesne našta visuomenei.

Pasak T.Malthuso, susidaręs gyventojų perteklius kelia socialines problemas: skurdą, epidemijas, nusikalstamumą, abortus ir vaikžudystes, karus.

Galiausiai buvo teigiama, kad žmonijai gresia visuotinis badas, išliks tiek gyventojų, kiek pajėgs patys save išmaitinti.

Tačiau net ir tuomet nebuvo siūloma kontroliuoti pasaulio populiaciją žudant žmones.

Gyventojų skaičių buvo siūloma riboti demografinėmis (reguliuoti santuokas, kontroliuoti gimstamumą) ir ekonominėmis (atsisakyti turto perskirstymo neturtingųjų naudai, skatinti emigraciją į mažiau apgyventus kraštus) priemonėmis.

Ši doktrina nebeteko prasmės, kuomet dėl industrializacijos, mokslo ir technikos pažangos tapo įmanoma gaminti daugiau maisto produktų, aprūpinti vaistais ir būtinomis priemonėmis nepalyginamai daugiau žmonių nei tuomet, kai užgimė maltusizmo idėja.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./PGR testas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./PGR testas

Melus pakurstė pandemija

Pasauliui susidūrus su COVID-19 pandemija, buvo sukurtas „Didžiojo perkrovimo“ (angl. The Great Reset) planas, kurį sąmokslo teorijų kūrėjai „suplakė“ su kelių amžių senumo maltusizmo idėjomis.

Didysis perkrovimas yra pasaulinis ekonomikos atgaivinimo po COVID-19 pandemijos planas.

Jis gimė iš Pasaulio ekonomikos forumo iškeltos Didžiojo kapitalizmo perkrovimo idėjos.

2020 metų pirmoje pusėje pasiūlytas planas daugiausia dėmesio skiria pasaulinei ekonominei lygybei, ragina vyriausybes pagerinti mokesčių politiką, imtis pavėluotų reformų ir Ketvirtosios pramonės revoliucijos inovacijų.

Apie tai kalbama ir Pasaulio ekonomikos forumo vadovo Klauso Schwabo bei ekonomisto Thierry Malleret knygoje „COVID-19: didysis perkrovimas“.

Šis planas, kaip ir K.Schwabas, yra tapę nepagrįstos Didžiojo perkrovimo sąmokslo teorijos herojais. Tarytum pasaulio elitas sukūrė COVID-19 savo interesams patenkinti, pasauliui užvaldyti ir įvairioms teisėms apriboti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Klausas Schwabas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Klausas Schwabas

Skiepai ir B.Gatesas

Susieti „auksinio milijardo“ sąmokslo teoriją su visuotine vakcinacija padėjo milijardieriaus ir filantropo B.Gateso ištarti žodžiai, esą vakcinacija turėtų padėti sumažinti pasaulio populiacijos skaičių.

Teigiama, kad B.Gatesas dar 2010 metais pripažino savo siekį sumažinti populiaciją. Teiginys grindžiamas ištrauka iš kalbos apie anglies dvideginio emisijų sumažinimą.

„Šiandien pasaulyje gyvena 6,8 mlrd. žmonių. Šis skaičius išaugs iki 9 mlrd. Jei pasistengsime padirbėti su vakcinomis, sveikatos apsauga, lytiniu švietimu, galėtume tai sumažinti 10 ar 15 procentų“, – sakė B.Gatesas.

Jau beveik dešimtmetį viso pasaulio sąmokslo teorijų šalininkai šią citatą įvardija tikrųjų „Microsoft“ įkūrėjo kėslų išpažintimi. Tiesa ta, kad kertinis žodis citatoje – „tai“. Juo apibūdinama ne populiacija, o jos augimas.

Sumažinti siekiama žmonių skaičiaus augimą, ne žmonių skaičių ir juo labiau nesiekiama žudyti jau gimusių žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Indija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Indija

Kuo skiepai ir sveikatos apsauga susiję su gyventojų skaičiaus mažėjimu? Snopes.com faktų tikrintojų teigimu, pradėję fondo veiklą Billas ir Melinda Gatesai laikėsi nuostatos, kad, siekiant sumažinti silpnų ir itin skurdžių valstybių gyventojų vargus, reikalinga jiems suteikti adekvačias kontracepcijos priemones.

Laikytasi nuostatos, kad skurdo priežastis – nuolatos augančiam gyventojų skaičiui tenkantis pastovus resursų kiekis. Tačiau įvertinus kitų šalių patirtį, buvo pastebėta, kad ne kontracepcija, o mažesnis kūdikių mirtingumas lėtina gyventojų skaičiaus augimą.

Pasaulio banko duomenimis, didžiausias vaikų iki 5 metų mirtingumo rodiklis fiksuojamas šalyse, kuriose gyventojų augimas – sparčiausias. Daugiausia tokių valstybių yra Afrikoje, piečiau Sacharos dykumos. Būtent todėl šio regiono valstybės sulaukia daugiau Billo ir Melindos Gatesų dėmesio.

„Dauguma šeimų susilaukia 8 vaikų ne todėl, kad nori didelės šeimos. Pasirodo, kad didelį šeimos narių skaičių lemia suvokimas, kad dalis vaikų – mirs“, – teigė B.Gatesas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas

Sąmokslo teorijų kratinys

S.Lavrovo ir N.Patruševo kartojamos melagienos apie neva Vakarų siekį sunaikinti Rusiją sietinos ne tik su „auksinio milijardo“ sąmokslo teorija, bet ir su dar viena Rusijoje itin populiaria melagiena – „Daleso planu“.

Kaip tvirtinama, neva buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Allenas Dullesas sukūrė planą, kaip dirbtinai palaužti SSRS piliečių moralę ir taip sužlugdyti sovietus.

Vėliau šio plano punktai buvo „adaptuoti“ ir pastaruoju metu tvirtinama, kad tariamoje doktrinoje išdėstytas planas, kaip susilpninti ir sunaikinti Rusiją.

„Scanpix“ nuotr./Nikolajus Patruševas
„Scanpix“ nuotr./Nikolajus Patruševas

„Daleso planas“ skelbia, kad Šaltojo karo metais tuometinis CŽV vadovas esą atrado būdą, kaip būtų galima nugalėti Sovietų Sąjungą.

Pasak sąmokslo teorijos, jei Sovietų Sąjungos piliečiai netektų savo moralinių vertybių, tuomet sovietams nepavyktų sustabdyti susiskaldymo ir šalies byrėjimo.

Skelbiama, esą JAV siekė sukurti chaosą ir sumaištį, siekė apgauti žmones, pakeičiant jų vertybes klaidingomis.

Šį planą amerikiečiai tariamai turėjo įgyvendinti skleisdami propagandą.

Šią sąmokslo teoriją neretai kartoja Rusijos prezidento Vladimiro Putino gerbėjai – tvirtinama, neva daugiau nei prieš 20 metų jam atėjus į valdžią, buvo sustabdytas Rusijos skaldymas, apsaugota tautos moralė ir „klastingas JAV planas“ sunaikinti Rusiją nepavyko.

A.Dullesas, kuriam priskiriama „plano“ autorystė, vadovavo CŽV nuo 1953 iki 1961 metų.

Facebook.com/„Daleso plano“ sąmokslo teorija platinama socialiniuose tinkluose
Facebook.com/„Daleso plano“ sąmokslo teorija platinama socialiniuose tinkluose

Pirmą kartą sutrumpintas šio tariamo plano tekstas buvo publikuotas 1993 metų vasario 20 dieną laikraštyje „Sovietinė Rusija“.

Konspiracijos teorijai apie tai, kad CŽV turėjo planų „morališkai sužlugdyti“ Sovietų Sąjungos gyventojus, pradžią davė 1964 metais SSRS išleistas ukrainiečių rašytojo Jurijaus Doldo Michailiko romanas „Pas juoduosius riterius“.

Pagrindinis šios knygos veikėjas – sovietų šnipas – atsiduria įslaptintoje JAV žvalgybos bazėje. Ten jis susipažįsta su amerikiečių generolu, kuris ir atskleidžia jam savo piktas užmačias.

Idėja apie tai, kad JAV neva turi planų tokiu būdu sužlugdyti SSRS, buvo kartojama ir žymiajame Julijano Semionovo romane apie žvalgybininką Štirlicą „Septyniolika pavasario akimirkų“.

Facebook.com/„Daleso plano“ sąmokslo teorija platinama socialiniuose tinkluose
Facebook.com/„Daleso plano“ sąmokslo teorija platinama socialiniuose tinkluose

Šioje knygoje veikėjas, analogišku vardu ir pavarde, kaip buvęs CŽV vadas – Allenas Dullesas – postringauja apie tai, kad dirbtinai primestas nacionalizmas galėtų sužlugdyti Sovietų Sąjungą.

Vėliau ši knyga buvo ekranizuota ir virto itin populiariu iki šiol Rusijoje serialu apie Štirlico nuotykius.

A.Dullesas šiame seriale buvo vienas iš neigiamų veikėjų.

Melagienoje naudojamos tariamo „Daleso plano“ ištraukos iš tiesų yra paimtos iš dar vieno romano – Anatolijaus Ivanovo „Amžinasis šauksmas“ 1981 metų leidimo.

„Išrausime tas dvasines bolševizmo šaknis, suvulgarinsime ir sunaikinsime pagrindinius liaudies moralės pagrindus. Tokiu būdu mes sugriausime kartą po kartos, išsklaidysime tą Lenino fanatizmą. Imsimės jų nuo pat vaikystės, jaunystės. Visuomet pagrindiniu taikiniu laikysime jaunimą – imsimės jį paikinti, gadinti, tvirkinti!“ – taip „Daleso planą“ nupasakoja antagonistas veikėjas A.Ivanovo knygos antrajame tome.

Socialiniuose tinkluose ir įvairiuose tinklaraščiuose platinamas tariamas CŽV plano tekstas – atskirų šios knygos citatų rinkinys.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius