-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos prezidentas Medvedevas perspėja dėl politinio sąstingio

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas trečiadienį perspėjo, kad valdančiosios partijos siekis bet kokia kaina išlikti valdžioje kenkia šaliai, kuriai gresia sąstingis dėl rimtos politinės konkurencijos stygiaus.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie komentarai nuskambėjo Kremliaus vadovui ruošiantis perskaityti svarbų politinį kreipimąsi į abejus parlamento rūmus. Šioje kalboje bus įdėmiai ieškoma ženklų, ar D.Medvedevas sieks būti perrinktas 2012 metais.

„Ne paslaptis, kad nuo tam tikro laikotarpio mūsų politinėje sistemoje ėmė pasireikšti sąstingio požymių, iškilo pavojus, kad stabilumas taps stagnacijos veiksniu“, – D.Medvedevas sakė vaizdo pranešime, paskelbtame savo tinklaraštyje, kuris reguliariai atnaujinamas, prezidentui siekiant artimiau bendrauti su Rusijos visuomene.

„Šis sąstingis vienodai pražūtingas tiek valdančiajai partijai, tiek ir opozicinėms jėgoms“, – pridūrė jis.

Rusijoje sąstingiu paprastai vadinamas Sovietų Sąjungos istorijos laikotarpis vėlyvaisiais Leonido Brežnevo valdymo (1964–1982) metais, kai Maskvos susikurtas supervalstybės įvaizdis pradėjo šlyti.

„Jeigu opozicija neturi nė mažiausios galimybės laimėti sąžiningoje kovoje – ji degraduoja ir darosi marginaline, – perspėja D.Medvedevas. – Bet jeigu valdančioji partija neturi galimybių niekur ir niekada pralaimėti, ji tiesiog “bronzuojasi„ ir galiausiai taip pat degraduoja – kaip bet kuris gyvas organizmas, kuris nejuda“.

Susumuodamas dvejus metus vykstančių politinės sistemos Rusijoje pertvarkymų rezultatus D.Medvedevas reformų būtinybę aiškino siekiu, „kad mūsų politinė sistema būtų teisingesnė, lankstesnė, dinamiškesnė, atviresnė naujovėms ir plėtotei“.

„Ji turi pelnyti didesnį mūsų rinkėjų pasitikėjimą“, – sakė Rusijos prezidentas.

Pasak jo, būtina pakelti politinės konkurencijos lygį šalyje.

Prezidentas D.Medvedevas išvardijo penkis pokyčius, kurie jo pastangomis įvyko Rusijoje per pastaruosius dvejus metus.

Tarp jų jis paminėjo bausmių už pažeidimus per rinkimus sugriežtinimą, vienodų galimybių naudotis valstybinėmis žiniasklaidos priemonėmis užtikrinimą visoms politinėms jėgoms, taip pat partijų vaidmens padidinimą skiriant gubernatorius.

Be to, D.Medvedevas pažymėjo tarp savo pasiektų laimėjimų tai, kad buvo sumažintas partijų patekimo į įvairių lygių parlamentus slenkstis ir sumažintas skaičius parašų, kuriuos turi surinkti rinkimų dalyviai.

Rusijos prezidentas taip pat priminė, kad sutvarkytas valdžios atstovaujamųjų institucijų skaičius.

„Mūsų demokratija netobula, mes tai puikiai suprantame. Bet mes – kelio pradžioje. Mes einame pirmyn“, – pareiškė D.Medvedevas.

Kaip praneša Rusijos žiniasklaida, D.Medvedevas šią žinią taip pat paskelbs per susitikimą su šalies didžiausių partijų, taip pat valdančiosios „Vieningosios Rusijos“, vadovais.

Opozicijos dalyvavimas abiejuose Rusijos parlamento rūmuose itin menkas, o regionų valdžioje ją sudaro daugiausiai marginalinių judėjimų atstovai.

D.Medvedevas, paskelbęs savo prezidentavo pagrindiniu uždaviniu – modernizuoti Rusiją, kalba apie būtinybę atnaujinti politinį gyvenimą Rusijoje jau ne pirmą kartą.

Tačiau opozicionieriai teigia, kad valstybės vadovui kalbant apie demokratiją, Rusijoje, kaip ir anksčiau, išvaikomi opozicijos mitingai, o valstybės struktūrų kontroliuojamose žiniasklaidos priemonėse vyrauja valdžios požiūris.

Neseniai vykusiuose valdžios regioninių institucijų rinkimuose partija „Vieningoji Rusija“ vėl gavo daugumą visuose regionų parlamentuose. Tuo tarpu Valstybės Dūmoje neatstovaujamos liberalios partijos – „Teisingas reikalas“ ir „Jabloko“ – į regionų įstatymų leidžiamuosius susirinkimus ir vėl nepateko.

Tačiau Rusijos CRK vadovas pareiškė, jog per balsavimą spalio 10 dieną miestų įstatymų leidžiamuosiuose susirinkimuose neatstovaujamoms parlamente partijoms pavyko gauti ne mažiau kaip 167 mandatus, palyginti su 27 per balsavimą 2007 metų kovą.

Opozicija taip pat skundžiasi, kad jos lyderiai susiduria su sunkumais, mėgindami nuomotis biurus arba auditorijas. Šią problemą savo kreipimesi taip pat akcentuoja D.Medvedevas.

Pasak prezidento, rinkimų komisija „taip pat privalo užtikrinti partijų lygybę naudojant viešąsias erdves“ politiniams tikslams.

Be to, teisių gynėjų pažymi, kad reikšminga D.Medvedevo valdymo laikotarpiui gali būti naftos bendrovės „Jukos“ steigėjo Michailo Chodorkovskio byla.

Į Kremliaus nemalonę patekęs verslininkas, kuris nuo 2003 metų yra už grotų pagal kaltinimą vengus mokėti mokesčius ir kurio byla, kaip mano daug kas, yra politinė, turi išeiti į laisvę 2011 metais.

Tačiau jei gruodžio mėnesį jam bus skirta nauja bausmė kitoje byloje, kurioje jis kaltinamas iš „Jukos“ antrinių bendrovių pagrobęs naftos už 27 mlrd. dolerių, tai M.Chodorkovskis galėtų išeiti į laisvę ne anksčiau kaip 2017 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius