Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos provokacijos įtikino: Švedija suteikė NATO daugiau galimybių veikti savo teritorijoje

Švedijos parlamentas didele balsų dauguma pritarė įstatymo projektui, kuriuo NATO karinėms pajėgoms suteikiama galimybė dalyvauti pratybose ir veikti karo atveju jos teritorijoje.
Švedijos gynybos ministras Peteris Hultqvistas.
Švedijos gynybos ministras Peteris Hultqvistas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Už tokį įstatymą balsavo 291 narys, prieš – 21. Švedija nėra NATO narė, tačiau pastaruoju metu intensyvina karinį bendradarbiavimą su Norvegija, Islandija, Danija. Švedų kariai dalyvavo ir karinėse operacijose Afganistane.

„Šis sprendimas nepakeis mūsų santykių su NATO ar mūsų saugumo politikos. Mes liekame už aljanso ribų. Tai nereiškia ir to, kad NATO kariai bus mūsų teritorijoje, jei jų čia nepakviesime“, – pažymėjo Švedijos gynybos ministras Peteris Hultqvistas.

Švedijos artėjimas prie NATO itin erzina Kremlių. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Švedijos dienraščiui „Dagens Nyheter“ balandžio mėnesį teigė, kad Rusija imsis griežto atsako, jei švedai nuspręs jungtis prie aljanso.

Tiesa, Švediją arčiau NATO gena būtent Rusijos karinės provokacijos ir agresyvi užsienio politika. Nerimą švedams sukėlė Krymo aneksija ir karas Ukrainoje.

Švedija pati patyrė Rusijos bombonešio provokaciją, kai buvo simuliuojamas galimas Stokholmo bombardavimas. Taip pat netoli Švedijos teritorijos buvo pastebėti įtariami Rusijos šnipai.

Švedijos centro kairiųjų valdžia nežada jungtis prie NATO, tačiau opozicijoje esantys dešinieji jau kelia šį klausimą pakankamai drąsiai. Pastebima, kad auga ir neutralumą ilgą laiką palaikiusių švedų simpatijos galimo prisijungimo idėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius