Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos radijas „Echo Moskvy“ vadovybės performavimą aiškina Vladimiro Putino kritika

Rusijos radijo stotis „Echo Moskvy“, kuri reiškia opozicijos nuomones, antradienį bendrovės Direktorių tarybos pertvarkymą susiejo su viešu Vladimiro Putino priekaištu prieš kovo 4 dieną įvyksiančius prezidento rinkimus.
Ketvirtadienį Vladimiras Putinas 10 kartą kreipėsi į liaudį per TV
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liberalusis radijas užsiminė, kad būtent dėl V.Putino komentaro jos pagrindinė akcininkė „Gazprom-Media“ – valstybinės dujų gigantės filialas – nusprendė iš Direktorių tarybos pašalinti du nepriklausomus direktorius Aleksandrą Makovskį ir Jevgenijų Jasiną.

„Suprantame, kad „Gazprom-Media“ neturi kito pasirinkimo, tik reaguoti į radijo stoties kritiką, kurią (išsakė) aukščiausia Rusijos vadovybė“, – sakoma radijo žurnalistų pareiškime.

V.Putinas sausio mėnesį per vakarienę su žurnalistais, kurioje dalyvavo ir „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas, užsiminė, kad šis radijas tarnauja vienos užsienio valstybės interesams, ir pareiškė, kad neįsižeidžia dėl kartais neteisingos kritikos šalies vadovybei jo laidose. „Aš nepykstu ant jūsų, kai jūs dergiate mane nuo ryto iki vakaro“, – sakė V.Putinas.

Tačiau V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas paneigė, kad čia esama kokių nors sąsajų, ir sakė, kad radijo vadovybės pertvarkymas yra vidaus reikalas.

„Kažkaip susieti „Echo Moskvy“ vidaus reikalus su Putino kritika arba fantazuoti apie kažkieno kontrolės perėmimą yra neteisinga“, – sakė jis agentūrai „Interfax“.

„Gazprom-Media“ atstovė kol kas nieko komentuoti negalėjo.

Šias naujienas „Twitter“ paskelbė A.Venediktovas, kuris parašė, jog „Gazprom-Media“, turinti 66 proc. minimos radijo stoties akcijų, pareikalavo, kad pirma laiko atsistatydintų radijo Direktorių taryba, taip pat – kad būtų pakeisti nepriklausomi direktoriai.

„Gazprom-Media“ pareikalavo, kad pirma laiko atsistatydintų „Echo Moskvy“ Direktorių taryba ir būtų pakeisti nepriklausomi direktoriai“, – sakė A.Venediktovas.

A.Venediktovas pareiškė, kad jis pats ir vyriausiojo redaktoriaus pirmasis pavaduotojas Vladimiras Varfolomejevas palieka Direktorių tarybą.

„Tai šventė! Vietoj mūsų aš įtraukiau į sąrašą (radijo stoties generalinį direktorių Jurijų) Fedutinovą. Tegu dabar jis ten spyriojasi“, – pakomentavo situaciją A.Venediktovas V.Varfolomejevui tinkle „Twitter“.

Tačiau jis pabrėžė, kad pagal „Echo Moskvy“ įstatus jis dar dvejus metus bus vyriausiasis redaktorius.

„Per pusantro mėnesio derybas su „Gazprom-Media“ dėl „Echo Moskvy“ Direktorių tarybos sudėties akcininkė nekėlė klausimo pakeisti radijo stoties vyriausiąjį redaktorių“, – antradienį pareiškė A.Venediktovas.

„Pagal radijo stoties įstatus, aš dar dvejus metus, iki eilinių rinkimų, būsiu vyriausiasis redaktorius“, – pabrėžė jis agentūrai „Interfax“.

Be to, jis patikino, jog pokyčiai Direktorių taryboje nereiškia, kad keisis redakcijos politika, nes už redakcijos politiką atsako vyriausiasis redaktorius, o ne Direktorių tarybos atstovas.

„Dar kartą – klausimas dėl vyriausiojo redaktoriaus atsistatydinimo nekeliamas“, – antradienį „Twitter“ rašė A.Venediktovas.

Sausio mėnesį interviu AFP A.Venediktovas gyrė V.Putiną už tai, kad jis savo prezidentavimo metais daugiau nei vieną kartą apsaugojo radijo stotį nuo uždarymo.

Tačiau vienas iš nušalinamų nepriklausomų direktorių – buvęs ekonomikos ministras J.Jasinas, kuris dabar vadovauja tyrimams Maskvos aukštesniojoje ekonomikos mokykloje, – pertvarkymą pavadino bandymu sukontroliuoti nepriklausomą žiniasklaidą.

„Mano požiūriu, visa tai vykdoma siekiant įvesti vyriausybės kontrolę nepriklausomai žiniasklaidai“, – sakė jis „Interfax“.

„Echo Moskvy“ dažnai kritikuoja Rusijos vyriausybę. Prieš gruodžio mėnesį įvykusius parlamento rinkimus radijo interneto svetainė patyrė programišių ataką ir neveikė beveik visą dieną.

„Echo Moskvy“ savo transliacijas pradėjo 1990 metais, o 1994-aisiais dideliu radijo akcininku tapo oligarchas Vladimiras Gusinskis. Jis stotį kontroliavo iki 2001-ųjų, kai jo žiniasklaidos imperiją „Media-MOST“ perėmė „Gazprom-Media“.

Radijo stotis „Echo Moskvy“ yra uždaroji akcinė bendrovė, kurios 66 proc. akcijų priklauso „Gazprom-Media Holding“. 34 proc. akcijų turi radijo stoties žurnalistai, iš kurių 18 proc. valdo A.Venediktovas.

Į bendrovės „Echo Moskvy“ Direktorių tarybą įeina 4 direktoriai, atstovaujantys „Gazprom“, trys – „Echo Moskvy“, o du yra nepriklausomi direktoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius