-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos sostinę Maskvą užgulė smogas, degėsių smarvė trukdo kvėpuoti

Visą savaitgalį Rusijos sostinės Maskvos gyventojai praleido su uždarytais langais, o tuos, kurie pasirodė gatvėje, erzino smogas ir degėsių kvapas. Rusijos pareigūnai tikina, jog taip nutiko dėl deginamų iškirsto miško liekanų, o žalieji tikino, kad dūmai ir degėsių kvapas atkeliavo iš degančių Briansko durpynų, kurie užteršti radiacija dar nuo Černobylio atominės katastrofos laikų.
Smogas Maskvoje
Smogas Maskvoje / gazeta.ru nuotr.

Dūmai ir degėsių tvaikas

Gazeta.ru rašo, kad sekmadienį dangų virš kai kurie Maskvos rajonų vis dar buvo aptemdę dūmai. Labiausiai smogas buvo matomas ir degėsių kvapas jaučiamas rytinėje sostinės dalyje. Ten vairuotojams buvo net sudėtinga vairuoti, nes dėl smogo buvo sunku įžiūrėti kelią.

Penktadienį dūmai ir degėsių kvapas buvo pasklidę po didžiąją dalį sostinės, o sekmadienį šį išbandymą teko patirti rytiniams Maskvos rajonams.

Neatidarius langų buvo galima pagalvoti, kad ant miesto nusileido tirštas rūkas, tačiau iliuzijas išsklaidė aštrus degėsių kvapas.

Gazeta.ru. korespondentas pranešė, kad sekmadienio rytą rytinė Maskvos dalis paskendo smoge, kurio šeštadienį dar nebuvo nė kvapo.

Neatidarius langų buvo galima pagalvoti, kad ant miesto nusileido tirštas rūkas, tačiau iliuzijas išsklaidė aštrus degėsių kvapas.

Valdžios versija: deginame miško atliekas

Rusijos Ypatingųjų situacijų ministerija aiškina, kad smogas susidarė dėl to, jog netoli Maskvos buvo deginamos miško kirtimo atliekos – medžių kamienai, šaknys, šakos.

„Degėsių kvapas Maskvoje atsirado dėl kontroliuojamo miško kirtimo atliekų deginimo Maskvos srityje“, – pareiškė Ypatingųjų situacijų ministerijos atstovas Aleksandras Drobyševskis. Jis tikino, kad atliekos pagal iš anksto suderintą planą spalio 11 dieną buvo deginamos 120-tyje miško plotų, kurie yra visuose Maskvos srities rajonuose.

„Tačiau oro teršalai neviršija leistinos koncentracijos“, – tikino A.Drobyševskis.

Tačiau netrukus po šio pranešimo ministerijos srities valdybos viršininkas Sergejus Poletykinas uždraudė deginti miško atliekas.

„Iki antradienio uždrausta deginti miško atliekas, tokį nurodymą davė Maskvos srities miškininkystės ūkio komitetas“, – pranešė S.Poletykinas.

Jis taip pat tvirtina, kad kasdien imami oro mėginiai rodo, kad teršalų koncentracija neviršija nustatytų normų.

gazeta.ru nuotr./Ši iš kosmoso daryta nuotrauka įrodo, kad dūmai Maskvą pasiekė iš Briansko srities
gazeta.ru nuotr./Ši iš kosmoso daryta nuotrauka įrodo, kad dūmai Maskvą pasiekė iš Briansko srities

Žaliųjų versija: dūmai atėjo iš radiacija užkrėstų degančių durpynų

Tuo tarpu žalieji – „Greenpeace Rusija” organizacijos aktyvistai Ypatingųjų situacijų ministerijos atstovus pavadino neįtikėtinais fantazuotojais ir laikosi savo versijos, kad dūmai atkeliavo iš Briansko srities, kur dega durpynai, dar nuo Černobylio atominės elektrinės katastrofos laikų užkrėsti radiacija.

Anot žaliųjų, dūmai Maskvą pasiekė iš Briansko srityje degančio durpyno, kuris yra didelio radiacinio užterštumo zonoje, susidariusioje po to, kai 1986 m. sprogo Černobylio atominė elektrinė.

Anot žaliųjų, dūmai Maskvą pasiekė iš Briansko srityje degančio durpyno, kuris yra didelio radiacinio užterštumo zonoje, susidariusioje po to, kai 1986 m. sprogo Černobylio atominė elektrinė. Žalieji rėmėsi kosmoso palydovo darytomis nuotraukomis. Tačiau žalieji tikina, kad šie dūmai didelės grėsmės maskviečių sveikatai nekelia.

Pasak gazeta.ru, Briansko srityje iš tiesų dega durpynai. Spalio 11 dieną į Brianską skubiai išvyko du už priešgaisrinę saugą atsakingi aukšti pareigūnai – Rusijos miškų ūkio vadovo pavaduotojas ir Miškų aviacinės apsaugos viršininkas.

Anksčiau versiją, jog Maskvą pasiekė dūmai iš degančių Briansko durpynų, patvirtino ir Maskvos ekologinio monitoringo tarnyba, remdamasi palydovo iš kosmoso darytomis nuotraukomis.

„Labiausiai tikėtina degėsių kvapo atsiradimo priežastis yra gaisrai pietvakarinėje Briansko srities dalyje ir Baltarusijos teritorijoje, iš kur per pastarąsias dvi paras link Maskvos plūdo oro masės (šaltinis – kosminė palydovo MODIS nuotrauka)”, – teigiama tarnybos pranešime, paskelbtame penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius