Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos teismas skyrė baudą žmogaus teisių gynėjų organizacijai

Rusijos teismas trečiadienį nurodė žinomiausiai šalies tarptautinei žmogaus teisių gynėjų organizacijai „Memorial“ sumokėti baudą už prieštaringai vertinamo „užsienio agentų“ įstatymo pažeidimą.
Maskva
Maskva / Vida Press nuotr.

„Memorial“ buvo skirta 300 tūkst. rublių (apie 4,4 tūkst. eurų) bauda, nes savo pranešimuose ji nevadina savęs „užsienio agente“, iš Maskvoje įsikūrusio Tverės apygardos teismo pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Minėtas įstatymas buvo priimtas 2012 metais trečiai prezidento kadencijai išrinkus Vladimirą Putiną. Jis įpareigoja visas Rusijoje veikiančias ir tarptautinį finansavimą gaunančias politinę veiklą vykdančias nevyriausybines organizacijas deklaruoti, kad jos yra „užsienio agentės“.

Rusijoje terminas „užsienio agentas“ nebūtinai reiškia įtarimus šnipinėjimu asmeniui ar organizacijai, bet iš tiesų turi neigiamą atspalvį: jis buvo vartojamas Stalino laikais valstybės priešams, o vėliau – 8-ame, 9-ame dešimtmečiais – disidentams apibūdinti.

„Memorial“ 1989 metais įkūrė Nobelio taikos premijos laureatas disidentas Andrejus Sacharovas. Organizacija pagrindinį dėmesį skiria sovietų represijų ir žmogaus teisių pažeidimų tyrimams buvusioje Sovietų Sąjungoje. Pagrindinė skėtinė organizacija „International Memorial“ turi savo padalinius buvusiose sovietinėse respublikose.

„Nesutinkame su teismo sprendimu ir jį skųsime “, – agentūrai „RIA Novosti“ sakė teisme organizacijai atstovavusi direktoriaus pareigas einanti Jelena Žemkova.

„Užsienio agento“ etiketę Rusijoje turi daugiau nei 140 organizacijų, dalyvaujančių pilietinės visuomenės kūrime ir gaunančių finansavimą iš užsienio.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos minėtą įstatymą pasmerkė, o praėjusį mėnesį paskelbtoje „Amnesty International“ ataskaitoje jis pavadintas „sąmoningu puolimu prieš žodžio laisvę“, lėmusiu 27 organizacijų uždarymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius