-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos vidaus kariuomenės divizijai sugrąžintas komunistų budelio Dzeržinskio vardas

Rusijos vidaus reikalų ministerijos (VRM) Vidaus kariuomenės atskirajai divizijai sugrąžintas Felikso Dzeržinskio vardas, kuriuo ji vadinta nuo 1926 iki 1994 metų, pranešė Vidaus kariuomenės spaudos tarnyba.
Rusijos komunistų partijos rėmėjas prie F.Dzeržinsko paminklo
Rusijos komunistų partijos rėmėjas prie F.Dzeržinsko paminklo Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar, paprašius divizijos veteranams, istorinis teisingumas atkurtas ir garbingas pavadinimas sugrąžintas“, – sakoma šios tarnybos pareiškime.

Taigi, ši divizija oficialiai dabar vadinama Rusijos VRM Vidaus kariuomenės Lenino ir Spalio revoliucijos Raudonosios vėliavos Felikso Edmundovičiaus Dzeržinskio divizija.

Neseniai, rugsėjo 11 d Rusijos komunistai organizavo mitingą, siekdami bent trumpam sugrąžinti sovietų slaptosios policijos vadovo ir KGB įkūrėjo, vadinamo „Geležiniu Feliksu“, statulą į jos buvusią vietą Lubiankos aikštėje.

Taigi, ši divizija oficialiai dabar vadinama Rusijos VRM Vidaus kariuomenės Lenino ir Spalio revoliucijos Raudonosios vėliavos Felikso Edmundovičiaus Dzeržinskio divizija.

Kelios dešimtys aktyvistų ir trys įstatymų leidėjai pastatė sumažintą Felikso Dzeržinskio skulptūros kopiją į jos buvusią vietą prie buvusios Sovietų Sąjungos KGB, dabartinės FSB, būstinės.

Skulptūrą 1991 metais nuvertė protestuotojų minia. Šio paminklo nuvertimas dažnai yra laikomas sovietinės eros pabaigos simboliu.

Daug metų nerimsta diskusijos, ar nereikėtų sugrąžinti F.Dzeržinskio statulos originalo, prieštaringai vertinamo Rusijos sovietinės praeities simbolio, į jo buvusią vietą.

Dabar statula stovi viename Maskvos parkų, kuriame įsikūrė sovietinės eros statulų muziejus.

Komunistai tvirtina, kad F.Dzeržinskis suvaidino teigiamą vaidmenį istorijoje.

Po Spalio revoliucijos F.Dzeržinskis buvo paskirtas Visos Rusijos ypatingosios komisijos (ČK) vadovu. Komisijos uždavinys buvo kovoti su kontrrevoliucija ir sabotažu šalyje. F.Dzeržinskis mirė 1926 metais ir buvo palaidotas Raudonojoje Aikštėje.

Slaptoji policija vėliau peraugo į NKVD, trėmusia politinius kalinius į Gulago belaisvių stovyklas ir šaudžiusią Stalino priešus. Po Stalino mirties šią organizaciją pakeitė KGB, po Sovietų Sąjungos žlugimo pervadintas FSB (Federalnaja služba bezopasnosti – Federalinė saugumo tarnyba).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius