Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryga kratosi viengungių orgijų

Rygos meras siunčia prieš girtus britus specialią turistų policiją ir tikisi, kad Latvijos sostinė atsikratys bernvakarių. Tik kas tuomet užpildys viešbučius ir barus?
Naktinis gyvenimas Rygoje virte verda.
Naktinis gyvenimas Rygoje virte verda. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ilgą laiką Ryga buvo bernvakarių ir viengungių rojus jauniems britams, kuriuos traukė mažos kainos, pigus alkoholis. Tačiau šie triukšmingi lankytojai ilgainiui pradėjo atbaidyti kitus turistus.

Rygos meras Nilas Ušakovas pareiškė, kad jam jau iki kaklo siautėjančių britų elgesio ir ketina pasiųsti specialią turizmo policiją tramdyti viešosios tvarkos pažeidėjų. Meras piktinasi, kad iš Anglijos atvykę lėbautojai kenkia jo miesto įvaizdžiui, ir tai vyksta recesijos metu, kai Latvijos sostinė iš kailio neriasi, kad pritrauktų daugiau turistų.

Krizė tik į naudą

2004 metais Europos Sąjungai (ES) išsiplėtus, naujųjų narių miestai su savo linksmybėmis ir mažomis kainomis atsivėrė ir britų jaunimui. Tačiau vietos gyventojai, kadaise entuziastingai norėję identifikuotis su Europa ir jos vertybėmis, dabar tik kraipo galvas žvelgdami į jaunuolius iš Didžiosios Britanijos, kurie vemia ant jų viduramžiškų bažnyčių. Ryga drauge su Budapeštu, Bratislava, Praha ir Talinu yra tie miestai, į kuriuos viengungiai daugiausia traukia pasilinksminti.

Latvija labiausiai iš visų ES šalių nukentėjo nuo pasaulinės ekonomikos krizės, bet tai, regis, tik dar labiau padidino jos patrauklumą nedidelio biudžeto turistų akyse. Pavyzdžiui, bokalas alaus Latvijoje britui atsieina tik 1,20 svaro (1 latas), apstu pigių barų, striptizo klubų ir kitų linksmybių, pigūs viešbučiai.

Jie visur šlapinasi

33 metų merą N.Ušakovą labiausiai piktina nepadorus britų elgesys. Girti jie nuolat šlapinasi ant Laisvės paminklo sostinės centre, o kai kurie nuogi ant jo lipa, kad nusifotografuotų. „Jei mes sulauktume ir kitų turistų, visur aplink besišlapinantys britai nebūtų tokie pastebimi“, - sako N.Ušakovas. Jis nebijo būti politiškai nekorektiškas ir teigia, jog šlapinimasis yra išskirtinis britų bruožas.

Ne ką geriau buvo ir ankstesniais metais, kai tuometinis Latvijos vidaus reikalų ministras Marekas Seglinis užsipuolė „anglų kiaules“, išvadino britus purvinais, nepraustaburniais žmonėmis.

N.Ušakovo atstovė sako, kad Rygos problemos prasidėjo sulig pirmais pigiais skrydžiais. „Britai pradėjo rengti čia bernvakarius, o populiariausias dalykas buvo panaudoti Laisvės paminklą kaip tualetą. Mums gėda dėl britų turistų, jie nėra tie, kurių žmonės labiausiai laukia. Planuojame sukurti turistų policiją, kuri patruliuotų senamiestyje ir atkreiptų dėmesį į visus šiuos turistų reikalus“, - sakė ji.

Mero N.Ušakovo žodžiai nuskambėjo praėjus vos kelioms dienoms, kai buvo paskelbti Europos viešbučių savininkų apklausos rezultatai. Visų jų nuomonė sutapo: bjauriausiai iš visų elgiasi britai. Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos statistika tai patvirtina - vien šiemet užsienyje suimtų britų padaugėjo 16 procentų. Daugiausia areštų susiję su elgesiu išgėrus. Ministerija net pradėjo kampaniją, per kurią pataria jauniems britams neleisti, kad „girti triukai sugadintų visas atostogas“.

Gal geriau gėjai?

Vis dėlto vargu ar Rygos valdžiai pavyks ką nors pakeisti. Ir kaip kitaip būtų galima užpildyti viešbučius žiemą ir išlaikyti oro linijas?

Viena firma, kurios specializacija - viengungių viešnagės Rygoje, siūlo tokius dalykus kaip šaudymas iš kalašnikovo, laisvo kritimo simuliatorius, limuzinas su nuogomis šokėjomis ir privatus vakarėlis su baseinu bei Latvijos katytėmis. Firmos atstovas teigia, kad blogo elgesio niekas neskatina, tačiau tiesa yra ta, jog Ryga labai patraukli asmenims, rengiantiems bernvakarius, ir viengungiams. Jiems čia yra labai daug tinkamų pramogų.

Su girtų britų antplūdžiu jau mėgino kovoti Lenkijos miestai Vroclavas ir Krokuva. Po kelių incidentų su škotais, kurie rodė praeiviams nuogus užpakalius, Vroclave buvo uždrausta segėti kiltus, tačiau tai nedavė jokio rezultato. Senoji Lenkijos sostinė Krokuva nuėjo kitu keliu - mėgina skatinti gėjų turizmą tikėdamasi, jog homoseksualai elgsis kultūringiau, tačiau ir šios pastangos kol kas nėra itin sėkmingos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius