Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 04 /20:23

Rygos centre tūkstantinė minia protestavo prieš pabėgėlių priėmimą Latvijoje

Latvijos sostinės centre prie vyriausybės rūmų antradienį vakare keli šimtai žmonių buvo susirinkę į protesto akciją, kurios metu jie reiškė nepritarimą pabėgėlių įsileidimui į šalį ir reikalavo dėl šio klausimo surengti referendumą.
Vaikai Suručo pabėgėlių stovykloje Turkijoje
Vaikai Suručo pabėgėlių stovykloje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė iš įvykio vietos BNS korespondentas, piketuotojai laikė plakatus su užrašais „Nutraukite baltųjų nacijų genocidą!“, „Nutraukite latvių genocidą!“, „Savanoriškai“ įstojome į SSRS, „savanoriškai“ buvo pripažintos okupacinės armijos – reikalaujame referendumo dėl pabėgėlių priėmimo!“, „Mes turime užtikrinti gyvavimą savo žmonėms, o ateityje – baltiesiems vaikams!“.

Kai kurie protestuotojai į akciją atsinešė Latvijos, Lietuvos ir Estijos vėliavas.

Buvo demonstrantų, kurie elgėsi labai agresyviai – vienas vyras atėjo su juodais marškinėliais ant kurių pavaizduota balta svastika, o kitas gerokai įkaušęs akcijos dalyvis šaukė, kad jis neleis „negrams maišytis su baltaisiais prie Laisvės paminklo“.

Karts nuo karto protestuotojai skandavo lozungus prieš vyriausybę. Akcijos pabaigoje dalyviams buvo pasiūlyta nueiti iki Laivės paminklo ir sugiedoti šalies himną.

Policija pranešė sulaikiusi vieną vyrą, kuris nenorėjo paklusti pareigūnams, tačiau nurodė, kad apskritai akcija, kurioje jos teigimu, dalyvavo apie 300 žmonių, buvo taiki. Aktyvistų teigimu, protesto akcijoje dalyvavo apie tūkstantis žmonių.

Tarp dalyvių buvo ir keturi Latvijos valdančiajai koalicijai priklausančio konservatyvaus Nacionalinio aljanso atstovai – Seimo nariai Richardas Kuolas, Karlis Krėslinis ir Janis Duombrava, taip pat šio Aljanso narys Edvardas Ratniekas.

Viena protestuotoja sakė, kad ji kategoriškai nepritaria pabėgėlių priėmimui Latvijoje dėl to, kad jiems reikėtų mokėti pašalpas. Moterys nurodė, kad atėjo į akciją atsiliepdama į Nacionalinio aljanso raginimą.

Nacionalinis aljansas savo nepritarimą pabėgėlių priėmimui grindžia tuo, kad praėjusį šimtmetį Latvija buvo priversta priimti daugiau imigrantų nei bet kuri kita ES valstybė.

Kai kurie protestuotojai į akciją atsinešė Latvijos, Lietuvos ir Estijos vėliavas

Paprašyti BNS pakomentuoti rasistinius kai kurių plakatų užrašus, Nacionalinio aljanso atstovai pavadino juos provokacijomis.

J.Duombrava nurodė, kad iš tikrųjų ne Aljansas yra šio protesto organizatorius. „Demokratijoje esama įvairių nuomonių. Organizatoriai paprašė pašalinti rasistinius užrašus“, – sakė šis įstatymų leidėjas.

Kitas aljansininkas, K.Krėslinis, rasistinius plakatus irgi pavadino provokacija. Jis pridūrė, kad su panašia padėtimi susiduriama ir kovo 16 dieną, kai Rygoje būna minimas Latvijos legionierių, kurie kovėsi nacistinės Vokietijos gretose, atminimas.

Užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkеvičius savo „Twitter“ paskyroje parašė apie antradienio akciją: „Susirinkimo ir žodžio laisvė – demokratijos pagrindas, bet nesantaikos kurstymas kalbomis ir plakatais turi būti griežtai pasmerktas!“

Europos Sąjungos (ES) šalių vidaus reikalų ministrai liepos mėnesį sutarė, kad Bendrijos šalys priims 54 760 pabėgėlių. Pasidalyti pabėgėlių našta ES lyderiai sutarė po to, kai bandydami patekti į Europą Viduržemio jūroje nuskendo tūkstančiai žmonių iš Afrikos ir Artimųjų Rytų.

Antradienio protesto akciją prie vyriausybės rūmų inicijavo Seimo deputatai iš Nacionalinio aljanso frakcijos

Latvija yra pasirengusi priimti 250 pabėgėlių: 50 – pagal Europos migracijos programą ir dar 200 iš Sirijos ir Eritrėjos pabėgusių žmonių, kurie šiuo metu yra stovyklose Italijoje ir Graikijoje.

Antradienio protesto akciją prie vyriausybės rūmų inicijavo Seimo deputatai iš Nacionalinio aljanso frakcijos kartu su keliomis nacionalistinėmis visuomeninėmis organizacijomis.

Kaip BNS nurodė vienas iš akcijos rengėjų, draugijos „Tėvynės sargai“ („Tevijas Sargi“) atstovas Janis Silas, šiuo piketu siekiama „neleisti privaloma tvarka įvežti į Latviją imigrantų“.

J.Silas taip pat pažymėjo, kad dauguma į ES iš Afrikos bėgančių žmonių yra visai ne pabėgėliai, o imigrantai, besiverčiantys nelegalia narkotikų ir ginklų prekyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius