-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų Europa ES vadovybėje atstovaujama nepakankamai

Estijos ir Lenkijos prezidentai Toomas Hendrikas Ilvesas ir Lechas Kaczynskis pavadino neprotinga tokią padėtį, kai Rytų Europos šalys neproporcingai mažai atstovaujamos ES vadovybėje.
Europa
Europos Sąjunga / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Per pirmadienio vakarą Varšuvoje vykusį susitikimą prezidentai pažymėjo, kad visos šalys, nepriklausomai nuo jų dydžio ar įstojimo į Bendriją metų, vienodai atsakingos ir už visą ES, ir už savo kaimynus.

„Tai reiškia, kad nė viena ES šalis negali sau leisti būti stebėtoja priimant sprendimus. Visi mes vienodai uoliai turime ginti savo bendrus interesus“, – sakė T.H.Ilvesas, pridurdamas, kad tai ir reiškia ginti stiprią ir vieningą Europos Sąjungą.

Abiejų šalių vadovai pabrėžė, jog vieninga Europos Sąjunga – tai dar ir Bendrijos vidaus vienybė, kurioje negali būti šalys skirstomos į „naujokes“ ir „senbuves“, „mažas“ ir „dideles“.

Laikas aiškiai pareikšti, kad mes nesutinkame su skirtumu tarp ES narių, – T.H.IlvesasT.H.Ilvesas ir L.Kaczynskis pavadino neprotinga padėtį, kuriai esant 158 ES užsienio politikos atstovybėms vadovauja tik vienas Rytų Europos atstovas, o tarp Europos Komisijos generalinio direktorato 41 vadovo nėra nė vieno atstovo tų šalių, kurios prisijungė prie ES prieš šešerius metus.

Tai pačiai temai buvo skirta T.H.Ilveso kalba ir Europos koledže Varšuvoje.  „Laikas aiškiai pareikšti, kad mes nesutinkame su skirtumu tarp ES narių, į visus mus reikia žiūrėti kaip į lygius, – sakė T.H.Ilvesas, kalbėdamas studentams, dėstytojams ir užsienio diplomatams. – Yra tik viena Europos Sąjunga ir jos narės, ir, kas svarbiausia, mes – jos piliečiai. Tarpusavyje lygūs. Niekas iš jų nėra nei naujokas, nei senbuvis“.

Pasak Estijos ir Lenkijos prezidentų, vienas Europos Sąjungos kaimynystės politikos krypčių, kaip ir iki šiol, turi būti reformų Gruzijoje, Moldovoje ir Ukrainoje rėmimas. Drauge svarbu remti ir Baltarusijos, ir Centrinės Azijos šalių vyriausybių pastangas vykdyti demokratines reformas.

„Europos Sąjunga nesikiša į šių šalių vidaus reikalus ir nemoko jų, kaip jos turi gyventi, bet mes pasirengę visapusiškai padėti tiems, kas pasirinko demokratijos ir teisinės valstybės kelią“, – pareiškė T.H.Ilvesas.

Kalbėdami apie Baltijos regiono šalių plėtotės problemas T.H.Ilvesas ir L.Kaczynskis pabrėžė, jog vienos šalies laimėjimai įveikiant ekonomikos krizę didina viso regiono laimėjimus, o vienos šalių nesėkmė tučtuojau atsiliepia visų kitų įvaizdžiui.

T.H.Ilvesas itin pagyrė Lenkiją, kuri nepaisydama pasaulinės krizės sugebėjo išsaugoti savo ekonomikoje galimybes augti.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius