-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saakašvilis tiki Rusijos vaidmeniu protestuose Tbilisyje

Gruzija nepasiduos Rusijos pastangoms įkaitinti visuomenės nepasitenkinimą Tbilisyje, pareiškė prezidentas Michailas Saakašvilis, komentuodamas oponentų masines protesto akcijas, kurios vyksta jau šeštą dieną.
Michailas Saakašvilis.
Michailas Saakašvilis. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Keli tūkstančiai žmonių antradienį vėl susirinko prie parlamento sienų, reikalaudami, kad 41-erių metų M.Saakašvilis atsistatydintų ir kaltindami prezidentą demokratijos smaugimu bei praėjusių metų karo su Rusija pralaimėjimu.

Protestuotojų aktyvumas pamažu tirpsta: pirmą dieną į mitingą prieš M.Saakašvilį susirinko apie 60 tūkst. žmonių, nors opozicijos lyderiai tikėjosi, kad jų bus dvigubai daugiau.

Prezidentas atsisako palikti postą ir dar kartą užsiminė, kad protesto akcijas finansuoja Maskva, pareikšdamas, kad Rusija stiprina savo kariuomenę atskilusiuose nuo Gruzijos regionuose -–Pietų Osetijoje ir Abchazijoje.

„Visa tai yra susiję su vidaus neramumais Gruzijoje, bet, kaip pastarosios dienos parodė, neturi reikšmės, kiek pinigų buvo išleista: Gruzija yra stabili šalis“, – sakė M.Saakašvilis, lankydamasis antradienį vienoje sostinės klinikų.

„Neįmanoma sukelti kokių nors riaušių čia“, – pridūrė jis.

Protestuotojų aktyvumas pamažu tirpsta: pirmą dieną į mitingą prieš M.Saakašvilį susirinko apie 60 tūkst. žmonių, nors opozicijos lyderiai tikėjosi, kad jų bus dvigubai daugiau.

Po kelių dienų centrinį Šota Rustavelio prospektą priešais parlamentą vėl užblokavo demonstrantai, nors jų buvo jau tik 20 tūkst. žmonių.

Antradienį dalis demonstrantų surengė eitynes miesto centru ir atėjo prie prezidento rezidencijos, kur išvakarėse buvo pastatytas palapinių miestelis ir nuolat vyksta protesto akcija.

Kita dalis manifestantų atėjo prie Visuomeninės televizijos pastato, užblokuodama vieną centrinių magistralių.

Priešais televizijos pastatą buvo pastatyti keli dideli narvai.

„Mes norime parodyti, kad M.Saakašvilis pavertė visą šalį vienu dideliu narvu“, – sakė mitinge vienas opozicijos lyderių Davidas Gamkrelidzė.

Vakarop keli opozicionieriai užblokavo įėjimus į parlamentą, pasistatę priešais vartus suolelius.

M.Saakašvilis atėjo į valdžią per rožių revoliuciją, kai pasipiktinę parlamento rinkimų klastojimu opozicijos šalininkai nuvertė prezidentą Eduardą Ševardnadzę.

Naujas provakarietiškas politikas įvykdė kelias ekonomikos reformas, bet jo populiarumas ėmė mažėti, ir jau 2007 metų lapkritį policija išvaikė ašarinėmis dujomis ir guminėmis lazdomis daugiatūkstantinį jo priešininkų mitingą sostinėje.

Daugelis prezidento-"„iktatoriaus“ priešininkų žada stovėti iki galo, o policija žada nedaryti kliūčių protestams ir demonstratyviai nesikiša į tai, kas vyksta.

Analitikai ir diplomatai abejoja, kad opozicijai užteks jėgų tokio masto protesto akcijai, kuri sukeltų grėsmę M.Saakašviliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius