-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 16 /15:27

Nelaimė Pietų Korėjoje: nuskendo keltas, kuriuo plaukė 477 žmonės, žuvo 4 žmonės

Pietų Korėjos pakrančių sargyba ir pareigūnai trečiadienį pranešė, kad mažiausiai keturi žmonės žuvo per kelto, kuris užplaukė ant uolų ir nuskendo netoli pietinių šalies krantų, katastrofą.
Skęstantis keltas
Skęstantis keltas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Saugumo ir viešojo administravimo viceministras Lee Gyeong-ogas per spaudos konferenciją Seule iš pradžių nurodė, jog pavyko išgelbėti 368 žmones iš kelto, kuriuo plaukė 477 žmonės, daugiausia vidurinių mokyklų moksleiviai.

Lee Gyeong-ogas taip pat patvirtino, kad žuvo mažiausiai du žmonės, tarp jų – viena įgulos narė. Vėliau šis skaičius augo

Žuvo mažiausiai du žmonės, tarp jų – viena įgulos narė.

„Keltas beveik visiškai paniręs“, – pažymėjo Lee Gyeong-ogas ir pridūrė, kad prie gelbėjimo pastangų prisidėjo Pietų Korėjos karinio jūrų laivyno specialiosios pajėgos.

Vis dėlto vėliau Pietų Korėjos pareigūnai pareiškė, kad 295 žmonės tebelaikomi dingusiais, o ankstesni pranešimai apie išgelbėtus 368 žmones netikslūs.

Vyriausybė atšaukė ankstesnį pranešimą, o pakrančių sargyba pareiškė tegalinti patvirtinti, jog išgelbėti tik 180 žmonių.

„Mūsų oficialus (išgelbėtųjų) skaičius – 180. Nenumanome, iš kur atsirado skaičius 368“, – pakrančių sargybos atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Taip pat patvirtinta mažiausiai dviejų žmonių, tarp jų – vienos įgulos narės, žūtis.

Anksčiau skelbta, kad žmonėms liepiama šokti į vandenį ir ten laukti pagalbos.

Televizijos parodytose nuotraukose tas laivas iš pradžių buvo matomas pasviręs į dešinę daugiau nei 45 laipsnių kampu, o virš jo skraidė sraigtasparniai. Vėliau keltas visiškai apvirto ir buvo matomas tik jo laivagalis.

Papildyta 15.25 val. Žuvusiųjų skaičius auga

Patvirtinta mažiausiai keturių žmonių žūtis, o dar 55 buvo sužeisti.

Didelis dingusiųjų skaičius kursto nuogąstavimus, jog aukų gali drastiškai padaugėti ir kad ši avarija taps viena iš didžiausių keltų katastrofų Pietų Korėjoje nuo 1993 metų, kai per vieną incidentą žuvo 323 žmonės.

Išgelbėtas moksleivis Lim Hyung-minas sakė televizijai YTN, kad jis kartu su kitais mokiniais šoko į jūrą, užsidėję gelbėjimosi liemenes, ir nuplaukė į netoliese buvusį gelbėtojų laivą.

„Kai keltas drebėjo ir sviro, mes visi klupinėjome ir trankėmės vieni į kitus“, – pasakojo Lim Hyung-minas, pridūręs, kad kai kurie žmonės kraujavo.

Vaikinas sakė, kad įšokus į jūrą, vanduo buvo „labai šaltas. ... Skubėjau (plaukti), galvodamas, kad noriu gyventi“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Skęstantis keltas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Skęstantis keltas

Laive, plaukusiame į pietinę kurortinę Čedžu salą, buvo 450 keleivių, tarp jų – 325 moksleiviai iš vienos vidurinės mokyklos Ansano mieste, esančioje į pietus nuo Seulo. Kiti žmonės buvo įgulos nariai.

Pakrančių sargybos pareigūnai nurodė, kad įgula pasiuntė nelaimės signalą 9 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku, o keleivių pasakojimai rodo, kad keltas veikiausiai užplaukė ant uolų.

„Išgirdome garsų duslų trenksmą, ir laivas sustojo“, – vienas keleivis telefonu sakė naujienų televizijai YTN.

6 825 tonų talpos keltą, išplaukusį antradienio vakarą iš vakarinio Inčono miesto, avarija ištiko maždaug už 20 kilometrų nuo Bjungpungo salos.

Mokinių tėvai – įsiutę

Įpykę keltu plaukusių vaikų tėvai susirinko Ansano mokykloje. Jie reikalauja mokyklos valdžios pasiaiškinti, kodėl vaikai išplukdyti keltu nepaisant perspėjimų apie blogą orą.

Televizijos reportaže matėsi mokyklose salę apėmęs chaosas: tėvai šaukė ant mokytojų ir desperatiškai mėgino prisiskambinti vaikams.

„Kalbėjausi su savo dukra. Ji sakė, kad buvo išgelbėta kartu su dešimčia kitų moksleivių“, – viena motina sakė YTN.

„Jie sakė, kad šoko į vandenį, po to buvo išgelbėti. Vienam sužeista koja – jis gydomas ligoninėje“, – pridūrė ji.

Gelbėjimo operacijoje – dešimtys laivų ir sraigtasparnių

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skęstantis keltas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skęstantis keltas

Lee Gyeong-ogas nurodė, kad gelbėjimo operacijoje dalyvauja 34 karinių jūrų pajėgų, pakrančių sargybos ir civiliai laivai, taip pat 18 sraigtasparnių.

Savo asmeniniame įsakyme prezidentė Park Geun-hye nurodė mums stengtis, kad nežūtų nei vienas žmogus, pažymėjo viceministras.

Kelto krovinių deklaracijoje nurodyta, kad jis taip pat gabeno 150 automobilių.

Šimtai keltų plaukioja tarp Pietų Korėjos žemyninės dalies ir daugybės šios šalies salų, tačiau nelaimių įvyksta gana retai.

Viena iš didžiausių avarijų įvyko 1993-iųjų spalį, kai vienam keltui apvirtus netoli vakarinių krantų žuvo beveik 300 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius