Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savanoriai Graikijoje stengiasi atversti musulmonus migrantus į krikščionybę

Pagalbos organizacijų darbuotojai, dirbantys su prieglobsčio prašytojais Graikijos Lesbo saloje, sulaukė kaltinimų bandymais atversti musulmonus į krikščionybę, rašo „The Guardian“.
"Euro Relief" palapinė Morijos migrantų stovykloje
"Euro Relief" palapinė Morijos migrantų stovykloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jų manymu, „nejautriomis“ pastangomis atversti žmones į krikščionybę pasiskundė prieglobsčio prašytojų sulaikymo centre Lesbo saloje apgyvendinti musulmonai. Jie čia atsidūrė pagal Europos Sąjungos ir Turkijos susitarimą dėl migrantų.

Teigiama, kad per pastaruosius mėnesius migrantų centre mažiausiai du sykius buvo išplatintos į arabų kalbą išverstos Evangelijos pagal Joną, o jų viduje buvo paslėptos atsivertimo į krikščionybę instrukcijos.

Su tokiomis instrukcijomis susipažino ir „The Guardian“ žurnalistas. Jose skelbiama: „Žinau, kad nusidėjau. Prašau Jėzaus atleisti man už mano nuodėmes ir suteikti amžinojo gyvenimo dovaną. Noriu mylėti ir paklusti jo žodžiui.“

Musulmonai prieglobsčio prašytojai, kurių rankose atsidūrė tokios knygelės su instrukcijomis, teigia, kad toks pagalbos organizacijų darbuotojų elgesys jiems yra nepriimtinas.

„Tai didelė problema, nes čia daug žmonių yra musulmonai, kurie nenori keisti savo religijos, – „The Guardian“ teigė Mohamedas, atvykėlis iš Sirijos sostinės Damasko. – Be to, jie taip elgėsi per Ramadaną, švenčiausią musulmonams mėnesį.“

Siras Ahmedas: „Mums patinka visos religijos, bet jei jūs būtumėte krikščionis, o aš duočiau jums Koraną, kaip jūs jaustumėtės?“

Kitas siras Ahmedas pritarė: „Mums patinka visos religijos, bet jei jūs būtumėte krikščionis, o aš duočiau jums Koraną, kaip jūs jaustumėtės?“

Migrantų teigimu, juos atsiversti į krikščionybę taip skatino didžiausios Lesbo saloje pagalbos organizacijos „Euro Relief“ darbuotojai.

Tiesa, ne visi. „Euro Relief“ vadovybė jau pranešė nepritarianti krikščioniškos medžiagos platinimui tarp musulmonų. Vis dėlto neatmetama, kad tokios iniciatyvos ėmėsi pavieniai savanoriai.

„Aš jau ėmiausi veiksmų, kad mūsų savanoriai suprastų, jog jie negali platinti bet kokios literatūros. Taip tiesiog negalima“, – patikino „Euro Relief“ direktorius Stefanos Samiotakis.

Kai ES ir Turkija šiemet kovą susitarė, kad visi migrantai, jūra pasiekiantys Graikiją, bus deportuojami atgal į Turkiją, Graikijoje įstrigo iki 57 tūkst. prieglosbčio prašytojų. Daugelis – pagrindinėje šalies dalyje, bet keli tūkstančiai – Graikijos salose.

Lesbo saloje įkurtą Morijos sulaikymo stovyklą kritikuoja daugelis žmogaus teisių gynėjų – žmonių čia akivaizdžiai per daug, be to, ne visada yra vandens ir elektros. Morijoje ir kitose panašiose stovyklose vis kyla riaušės.

Tiesa, nors prieglobsčio prašytojai Graikijoje pyksta dėl pastangų juos atversti į krikščionybę, 15min jau rašė, kad kitur Europoje tūkstančiai migrantų jau atsižadėjo islamo.

„Scanpix“/AP nuotr./Tūkstančiai migrantų Europoje priima krikštą
„Scanpix“/AP nuotr./Tūkstančiai migrantų Europoje priima krikštą

Šių metų gegužę Europos spauda skelbė, kad prie plaukimo baseinų Vokietijoje, Nyderlanduose ar Danijoje prie plaukimo baseinų rikiuojasi šimtai afganistaniečių ir pakistaniečių. Visi jie taip pakrikštijami.

Tiesa, iki šiol kalbama, kad atsivertimai nėra nuoširdūs – įžvelgiama, jog migrantai taip siekia pagerinti savo galimybes gauti prieglobstį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius