-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Scenarijai: kas organizavo neįvykusį teroro aktą Taimso aikštėje?

JAV pareigūnai tiria Niujorko Taimso aikštėje neįvykusį teroro aktą, tačiau nei įtariamieji, nei galimi jų motyvai kol kas nėra įvardyti.
Išminuotojas dirba prie užminuoto automobilio.
Išminuotojas dirba prie užminuoto automobilio. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Niujorkas

Taimso aikštė Niujorke visada buvo laikoma ne tik turistų traukos centru, bet ir galimu teroro atakų taikiniu. Teroristus esą gali vilioti aikštėje esančiuose pastatuose įsikūrusios žinomos kompanijos, televizijos ir akcijų birža „Nasdaq“.

Naujienų agentūra „Reuters“ pateikia keletą galimų nenusisekusio teroro akto scenarijų.

Užsienio kovotojai

Pareigūnai, anot „Reuters“, mėgins apsibrėžti, kas organizavo teroro aktą: „al Qaeda“ ar kokia nors šios organizacijos atšaka. Šie teroristai slypi už 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų ir pakartojo, kad norėtų smogti JAV dar kartą.

Nors JAV vadovaujamos pajėgos Afganistane kovojo su „al Qaeda“, grupuotė nenustojo veikti ir rengė atakas visame pasaulyje. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį jaunas Nigerijos pilietis kėsinosi susprogdinti Detroite besileidžiantį lėktuvą. Sprogmenis vaikinas slėpė apatiniuose, o pareigūnams prisipažino, kad bombų jam davė grupuotės „Al Qaeda“ atstovai Jemene.

Amerikiečiai, prijaučiantys užsienio teroristams

JAV pareigūnai nerimauja, kad užsienio grupuotėms, tokioms kaip „Al Qaeda“ ar „Lashkar-e-Taiba“, simpatizuoja ir kai kurie amerikiečiai.

Praėjusį rudenį keletas vyrų, įskaitant ir emigrantą iš Afganistano Najibullah Zazi, buvo sulaikyti, kai pareigūnai išaiškino jų planą padėti bombų Niujorko metro.

O Čikagos gyventojas, ruošęsis skristi į Pakistaną, buvo sulaikytas įtariant, kad jis ketina nužudyti danų karikatūristą, nupiešusį pranašo Mahometo karikatūras.

Vietos ekstremistai

Valdžios institucijos taip pat nerimauja, kad nepasikartotų atakos, panašios į Oklahomos miesto bombardavimą, įvykusį 1995 metais, kai žuvo 168 žmonės. Tada Amerikos dešinieji ekstremistai su Timothy McWeigh'u priešakyje susprogdino sunkvežimį bombų.

O praėjusį mėnesį buvo sulaikyti devyni vienos krikščioniškos karinės grupuotės nariai, planavę nužudyti keletą pareigūnų Mičigane, o per jų laidotuves įvykdyti dar vieną išpuolį.

Naujienų portalas 15min.lt jau rašė, kad sekmadienį Niujorko Taimso aikštėje bombą palikusį įtariamąjį užfiksavo apsaugos vaizdo kameros. Vaizdo įraše matyti maždaug 40 metų baltaodis vyriškis.

Taip pat jau skelbta, kad Pakistano Talibano lyderis Hakimullah Mehsudas išplatintuose vaizdo įrašuose grasina, kad mirtininkai artimiausiu metu atakuos didžiuosius JAV miestus.

O kai kurie sąmokslo teorijų kūrėjai mano, kad šis Taimso aikštėje planuotas teroro aktas buvo kerštas animacinio serialo „Pietų parkas“ kūrėjams už tai, kad viename epizode jie pašiepė musulmonus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius