Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Schefferis: santykiai su Rusija pernelyg svarbūs NATO, kad ji jų nepaisytų

NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis pareiškė, kad santykių su Rusija plėtra, nors ir yra nesutarimų, nepaprastai svarbi Aljansui.
Jaapas de Hoopas Schefferis
Jaapas de Hoopas Schefferis / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 NATO Rusija Santykiai

Per interviu televizijos kanalui „Vesti 24“ šeštadienio vakarą atsakydamas į klausimą, ko Rusijai reikėtų tikėtis iš NATO jubiliejinio susitikimo, ir kokį pamokymą jis gali palikti savo įpėdiniui Aljanso generalinio sekretoriaus poste, J.de Hoopas Schefferis pažymėjo: „NATO reikia Rusijai, Rusijos reikia NATO, ir nors kyla audrų mūsų santykiuose ir yra skirtumų, tai yra tie santykiai, kurie itin svarbūs, kad jų nepaisytume“.

„Tai priveda prie išvados dėl Europos ir Rusijos: neslėpkime savo skirtumų, mes negalime to padaryti, ir mūsų nuomonės skiriasi, pripažinkime tai, – sakė generalinis sekretorius. – Ir aš laikysiu savo „namų užduotimi“, ir NATO šalių lyderiai laikys savo „namų užduotimi“ tai, kad, nors yra šių skirtumų, mes nevaizduosime Rusijos tarsi ji būtų kas nors pikta, bloga ar kas nors neteisinga“.

Komentuodamas neigiamą Maskvos požiūrį į NATO plėtrą generalinis sekretorius pareiškė nuomonę, kad šis procesas „padeda plėsti stabilumą ir demokratiją Europoje“.

„Aš manau, „namų užduotis“ Rusijai bus tokia pati: nepaisant visų skirtumų, nelaikyti NATO organizmu, kuris siekia plėstis, ekspansine ir agresyvia organizacija“, – pridūrė generalinis sekretorius.

Pripažinęs, kad viešoji nuomonė Rusijoje nuteikta prieš NATO, J.de Hoopas Schefferis pabrėžė: „Tai tegu Rusijos vadovybė padeda man ir pasako: mes galime sutikti ne su viskuo, bet mums būtini tvirti santykiai su NATO“.

„Po penkerių metų NATO generalinio sekretoriaus poste aš sakau: pasimokykime iš mūsų santykių, kad jie būtų dar konstruktyvesni, rimtesni, neslepiant mūsų tarpusavio skirtumų“, – pareiškė J.de Hoopas Schefferis.

Komentuodamas neigiamą Maskvos požiūrį į NATO plėtrą generalinis sekretorius pareiškė nuomonę, kad šis procesas „padeda plėsti stabilumą ir demokratiją Europoje“.

„Per visus pastaruosius penkerius metus aš, tiesa, švelniai tariant, ne visada sėkmingai stengiausi įtikinti Rusiją, kad NATO plėtra ir saugumas atitinka Rusijos interesus, todėl sakau, jog norėčiau, kad Rusija taptų šiuo požiūriu artimesnė mums“.

„Tačiau jeigu ši plėtra prieštarauja Rusijos interesams, aš turiu dirbti geriau nei tai dariau pastaruosius penkerius metus, kad pateikčiau priešingą nuomonę“, – pažymėjo generalinis sekretorius.

„Nes yra šalių, kurios beldžiasi į NATO duris. Aš manau, mes negalime atsisakyti patenkinti šios jų teisės, bet aš manau, kad jos turi dirbti ta prasme, kad ir NATO, ir Europos Sąjungos šalimis netampama automatiškai“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius