Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas ratifikavo Europos Sąjungos Asociacijos susitarimus su Ukraina, Moldova ir Gruzija

Seimas ypatingos skubos tvarka beveik vienbalsiai ratifikavo Europos Sąjungos ir Europos atominės energijos bendrijos bei jų valstybių narių ir Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos asociacijų susitarimus.
Premjeras Algirdas Butkevičius pristatė Vyriausybės metinę ataskaitą.
Seimas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Asociacijos susitarimai, pasirašyti birželio 27 d. per Europos Vadovų Tarybos susitikimą, yra bendradarbiavimo dokumentai, kuriais siekiama gilesnių politinių ir ekonominių ES ir Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos ryšių, taip pat laipsniškos šių šalių integracijos į tam tikras bendros ES vidaus rinkos dalis, sukuriant išsamią ir visapusišką laisvosios prekybos erdvę. Lietuvos vardu susitarimus Briuselyje pasirašė Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Didžiausias dėmesys skiriamas esminėms, bendromis vertybėmis grįstoms reformoms, ekonomikos atsigavimui ir augimui, geram valdymui ir sektoriniam bendradarbiavimui.

Dokumentuose numatomi šie bendrieji asociacijos tikslai: skatinti laipsnišką abiejų susitarimo Šalių suartėjimą, grindžiamą bendromis vertybėmis; stiprinti gilesnio politinio dialogo sistemą; skatinti, saugoti ir stiprinti taiką ir stabilumą regione ir tarptautiniu mastu; sudaryti sąlygas tvirtesniems ekonominiams ryšiams, įtvirtinti teisinės valstybės principą ir pagarbą žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms, taip pat sukurti glaudesnio bendradarbiavimo kitose abipusiškai svarbiose srityse sąlygas.

Didžiausias dėmesys skiriamas esminėms, bendromis vertybėmis grįstoms reformoms, ekonomikos atsigavimui ir augimui, geram valdymui ir sektoriniam bendradarbiavimui 28 srityse, tarp jų – viešojo administravimo reformos, energetika, transportas, aplinkos apsauga, sveikatos apsauga, vartotojų apsauga, švietimas, jaunimo reikalai, kultūra ir kt.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pabrėžė, kad šie susitarimai ne tik padės toms šalims greičiau imtis tam tikrų reformų, bet taip pat turės ekonominę naudą tiek ir ilgalaikėje perspektyvoje toms šalims (nors artimiausiu metu ten numatomi ir tam tikri iššūkiai), tiek ir visai ES, nes rinka gana smarkiai išsiplečia ir galimybės tikrai padidėja.

2013 m. Lietuvos eksportas į Ukrainą sudarė 2,93 mlrd. Lt (3,45 proc. viso Lietuvos eksporto, 9 vieta Lietuvos eksporto partnerių sąraše), o importas iš Ukrainos sudarė 0,76 mlrd. Lt (20 vieta Lietuvos importo partnerių sąraše). Tiesioginės Ukrainos investicijos Lietuvoje sudarė 26,58 mln. Lt (33 vieta pagal tiesioginių užsienio investicijų dydį), tiesioginės Lietuvos investicijos Ukrainoje – 154,93 mln. Lt (9 vieta pagal tiesioginių Lietuvos investicijų dydį užsienyje).

Dabartiniu metu Lietuvos prekyba su Gruzija ir Moldova yra nedidelė, o prekybos balansas teigiamas. 2013 m. Lietuvos eksportas į Gruziją sudarė 96,50 mln. Lt, o importas – 52,60 mln. Lt; Lietuvos eksportas į Moldovą sudarė 107,03 mln. Lt, o importas – 37,48 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius