-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbų futbolo fanatikų siautėjimas Italijoje: kas už to stovi ir ar tai reiškia naują kraujo praliejimą? (video, nuotraukos)

Neramumai, kuriuos Italijoje sukėlė aršūs serbų futbolo aistruoliai, kelia didelį nerimą Serbijoje. Manoma, kad už šių riaušių stovi ne tik futbolo „ultrų“ principai, bet ir kai kurių politinių bei nusikalstamų jėgų noras, jog šalis neįstotų į Europos Sąjungą.
Futbolo rungtynės tarp Italijos ir Serbijos rinktinių
Futbolo rungtynės tarp Italijos ir Serbijos rinktinių / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viso pasaulio žiniasklaidoje plito vaizdai to, kas trečiadienį vyko Genujos mieste Italijoje, kur turėjo susitikti italų ir serbų nacionalinės futbolo komandos. Visą dieną miestą siaubę serbų futbolo „ultros“ vėliau nutraukė rungtynes stadione – įsisiautėjusius futbolo sirgalius pareigūnams teko tramdyti iki pat nakties.

Kerštas rinktinei?

Dabar netyla versijos, kodėl serbų sirgaliai pasielgė būtent taip. Vieni mėgina rasti čia futbolo „ultrų“ psichologijos dalykų – serbai keršijo savo nacionalinei rinktinei, kuri prieš tai pralaimėjo Estijos rinktinei, o ekipos vartininkas aršių futbolo sirgalių nekenčiamas dėl to, kad iš Belgrado „Crvena Zvezda“ perėjo į amžinųjų šio klubo priešininkų „Partizan“ gretas. Nenuostabu, kad būtent šis žaidėjas po nutrauktų rungtynių, baimindamasis išpuolių, kurį laiką slėpėsi Italijos rinktinės persirengimo kambaryje.

Vienas iš riaušių Genujos mieste organizatorių Ivanas Bogdanovas, turintis pravardę „Žvėris“, pareiškė, kad tai buvo ir protestas prieš Serbijos futbolo federaciją, kuri daugybę „ultrų“ papiktino sprendimu atleisti komandos vyr. trenerį Raddy Antičių.

Tačiau ar tai tikrosios priežastys? Įtarimų kelia jau vien tai, kad tiek daug futbolo fanatikų atvažiavo į toli gražu ne pigiausią šalį Italiją, turint omenyje, jog šios šalies „ultros“ nepasižymi pareigingu važinėjimu į šalies rinktinės varžybas užsienyje.

Organizavo Serbijos mafija?

Greičiausiai futbolo „ultrų“ principai – tik viena medalio pusė. Pasaulio žiniasklaidoje neabejojama, kad už viso to stovi ir kai kurios politinės jėgos bei nusikalstamos grupuotės.

Kaip rašo leidinys „The Times“, sirgaliai Italijoje veikė politikų ir nusikaltėlių naudai: jų siautėjimas Italijoje turėjo parodyti Serbijos vyriausybei, kad prieš jos liberalias reformas, kurios vykdomos siekiant įstoti šaliai į Europos Sąjungą, pasisako galingos jėgos, kurios pasiruošę be didesnių skrupulų pralieti kraują.

Tokią versiją leidiniui išsakė buvęs Belgrado policijos vadovo pavaduotojas Marko Nikovičius. Jo teigimu, Serbijos mafija nenori, kad šalis įstotų į Europos Sąjungą, nes tuomet jos veikla taptų sudėtingesnė, o teisinis persekiojimas – kur kas aktyvesnis.

S.Miloševičiaus laikų palikimas

Kaip rašoma leidinyje, futbolo fanatizmo, nacionalizmo ir organizuoto nusikalstamumo mišinys Serbijoje susiklostė prezidento Slobodano Miloševičiaus laikais. Jo iniciatyva buvo suorganizuota sukarinta grupuotė „Arkano Tigrai“, kuriai vadovavo futbolo „ultrų“ garsenybė Želko Raznatovičius, geriau žinomas Arkano pravarde.  Būtent „Arkano Tigrai“ vykdė vienus iš žiauriausių etninių valymų Bosnijoje, Kroatijoje, vėliau Kosove. 2000 metais Ž.Razanatovičius buvo nužudytas, tačiau jo veiklą tęsia kiti.

Riaušėms Italijoje vadovavusį I.Bogdanovą spauda apibūdina kaip profesionalų nusikaltėlį, vadovaujantį „Ultra Boys“ grupuotei.

„The Times“ mėgina ieškoti ir kitų paralelių. Naujas „Crvena Zvezda“ klubo rėmėjas – Rusijos koncernas „Gazprom“, o į klubo valdybą įeina ir Serbijos energetikos ministras. Keli „ultros“ pasakojo žurnalistui: „Fanai pikti ant politikų ir nusikaltėlių, kurie grobsto Serbiją“. Tačiau jie pridūrė, kad riaušės yra skirtos tam, kad kiltų kuo daugiau triukšmo, o, futbolo fanatikų įsitikinimu, Serbijai nereikėtų stoti į Europos Sąjungą. „Europos Sąjunga atėmė iš mūsų Kosovą. Rusija geresnė: ji visada su mumis“, – sakė jie.

Panašu, kad „ultros“ savo tikslą pasiekė – po šių riaušių Italijoje komentatoriai visame pasaulyje prabilo, kad panašu, jog šalis turi rimtų neišspręstų problemų. O tai, kad šioje šalyje reikia tik preteksto kilti neramumams, paliudijo ir praėjusį savaitgalį Belgrade vykusi protesto akcija prieš homoseksualų eitynes – protesto akcija virto masinėmis riaušėmis, buvo padegta prezidento partijos būstinė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius