Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 20 /13:17

Šiaurės ir Pietų Korėjų pasienyje – apsišaudymas, Seulas įsakė pradėti evakuaciją

Po to, kai pirmadienį JAV ir Pietų Korėjos pajėgos pradėjo metines jungtines karines pratybas, įtampa tarp Pchenjano ir Seulo auga. Ketvirtadienį šalių pasienyje įvyko apsišaudymas, skelbia CNN, o Pietų Korėja pradėjo netoli sienos gyvenančių žmonių evakuaciją.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pietų Korėjos Gynybos ministerijos teigimu, Šiaurės Korėja į Pietus paleido nedidelę raketą. Seulas į tai atsakė keliomis dešimtimis artilerijos sviedinių.

Pietų Korėja paskelbė nurodžiusi pradėti vakarinės šalies sienos teritorijoje gyvenančių žmonių evakuaciją.

Šiaurės Korėjos taikinys galėjo būti garsiakalbiai, pasienyje transliuojantys antipchenjanišką retoriką.

Ministerijos atstovas sakė, kad Pietų Korėja užfiksavo raketos, kuri buvo paleista iš Šiaurės Korėjos prieš 16 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku vakariniame abiejų šalių sienos sektoriuje, trajektoriją.

„Mūsų kariuomenė atsakydama iššovė dešimtis 155 mm (kalibro) sviedinių į tą vietą, iš kurios Šiaurės Korėjos kariuomenė paleido reaktyvinės artilerijos“ sviedinį, sakoma gyvybės ministerijos pranešime.

Kol kas neaišku, ar Šiaurės Korėjos atakos taikinys buvo koks nors Pietų Korėjos karinis dalinys, taip pat nebuvo pranešimų apie kokius nors smūgius į pietus nuo sienos.

Skelbiama, kad Šiaurės Korėjos taikinys galėjo būti garsiakalbiai, pasienyje transliuojantys antipchenjanišką retoriką.

Viena į kitą nukreipė garsiakalbius

Rugpjūčio 4-ąją du Pietų Korėjos kariai buvo sužeisti minos demilitarizuotoje zonoje. Tai – dviejų kilometrų pločio skiriamoji juosta palei faktinę abiejų valstybių, kurios oficialiai dar nėra užbaigusios karo, ribą.

Incidentas, kurio metu nukentėjo demilitarizuotoje zonoje patruliavę kariai, pasak Seulo, buvo planuotas iš Šiaurės. Šiaurės Korėja savo dalyvavimą neigia.

Praėjus savaitei, Pietūs pradėjo naudoti garsiakalbius transliuoti antipchenjanišką retoriką visoje vakarinėse ir vidurio pasienio dalyse, atnaujinant praktiką, abiejų pusių sustabdytą nuo 2004 metų.

Toks sprendimas buvo priimtas tada, kai propagandą per garsiakalbius ėmė skleisti Šiaurė.

„Mes suprantame, kad Šiaurės Korėjos kariuomenė atnaujino propagandos transliacijas per garsiakalbius prieš Pietų Korėją kai kuriose rytinėse pasienio dalyse“, – kalbėjo Pietų Korėjos gynybos ministerijos pareigūnas.

Jis neslėpė Pietų Korėjos planų išplėsti savo transliacijas.

Tačiau šeštadienį Šiaurės Korėja pareikalavo sustabdyti šias transliacijas antraip teks susidurti su kariniais veiksmais.

Demilitarizuota zona yra 4 km pločio buferinė zona, pripildyta minų ir spygliuotos vielos visame Korėjos pusiasalyje. Ji skiria dvi Korėjas nuo 1950–1953 Korėjos karo pabaigos. Abi valstybės oficialiai tebekariauja, nes karas buvo užbaigtas tik paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius