Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 22 /12:30

Šiaurės Korėja išbandė dvi galingas vidutinio nuotolio raketas

Branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja trečiadienį išbandė dvi naujas galingas vidutinio nuotolio raketas, kurios abi nuskriejo gerokai toliau negu per ankstesnius nesėkmingus bandymus, pranešė Pietų Korėjos gynybos ministerija.
Šiaurės Korėjos raketa
Šiaurės Korėjos raketa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Manoma, kad per abu bandymus buvo paleistos vidutinio nuotolio balistinės raketos „Musudan“, gebančios pasiekti JAV karines bazes, įsikūrusias Guamo saloje.

JAV valstybės departamentas griežtai pasmerkė šiuos bandymus, sakydamas, kad jie aiškiai pažeidžia Jungtinių Tautų rezoliucijas, draudžiančias Šiaurės Korėjai naudoti bet kokias balistinių raketų technologijas.

Pirmoji raketa buvo paleista prieš 6 val. vietos (0 val. Lietuvos laiku), bet tas bandymas buvo pripažintas nesėkmingu, nes raketa nuskriejo tik apie 150 km virš Japonijos jūros.

Pietų Korėjos gynybos ministerija nurodė, kad antroji „Musudan“, paleista iš tos pačios vietos rytų pakrantėje dviem valandomis vėliau, nuskriejo 400 kilometrų.

„Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos atlieka tolesnę analizę“, – sakoma ministerijos pranešime, kuriame antrasis bandymas neįvardijamas kaip sėkmingas arba nesėkmingas.

Šiaurės Korėja anksčiau šiais metais atliko keturis nesėkmingus „Musudan“ bandymus, per kuriuos raketos sprogdavo ant mobiliosios leidimo platformos arba vos pakilusios.

Sėkmingas šio tipo raketų bandymas žymėtų svarbią pažangą tos valstybės ginklavimosi programoje, kurios galutinis tikslas – susikurti įrodytus pajėgumus surengti branduolinį smūgį JAV žemyninei daliai.

JAV valstybės departamento atstovas Johnas Kirby sakė, kad vėliausi paleidimai tik padidins tarptautines pastangas užkirsti kelią Šiaurės Korėjos neteisėtai ginklavimosi programai.

„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas
„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas

„Ketiname išsakyti savo susirūpinimą JT, kad būtų padidintas tarptautinis ryžtas patraukti Šiaurės Korėją atsakomybėn už šiuos provokuojančius veiksmus“, – sakoma J.Kirby pranešime.

Japonijos nacionalinis transliuotojas NHK citavo premjero Shinzo Abe žodžius, kad tokie bandymai „negali būti toleruojami“.

Pentagono pranešime sakoma, kad JAV kariuomenė stebėjo abiejų raketų skrydžio trajektorijas ir padarė išvadą, jog jos „nekėlė pavojaus Šiaurės Amerikai“.

Manoma, kad „Musudan“ galėtų nuskrieti 2,5–4 tūkst. kilometrų. Mažiausias pasiekiamas atstumas apima visą Pietų Korėją ir Japoniją, o didžiausias – JAV karines bazes Guame.

Šios Šiaurės Korėjos sukonstruotos raketos buvo pirmąkart parodytos per karinį paradą Pchenjane 2010 metų spalį, bet iki šiol nei vienas jų bandymas nebuvo visiškai sėkmingas.

Balandį surengti trys nesėkmingi bandymai tapo apmaudžiu dūriu Šiaurės Korėjos vadovybei prieš retą valdančiosios partijos suvažiavimą, per kurį buvo šlovinami šalies laimėjimai.

Dar vienas bandymas gegužę taip pat buvo pripažintas nesėkmingu.

Naujausi bandymai trečiadienį buvo surengti tebetvyrant didelei įtampai po Pchenjano sausį įvykdyto ketvirto branduolinio bandymo ir didelio nuotolio raketos paleidimo mėnesiu vėliau. Dėl tų žingsnių JT Saugumo Taryba paskelbė Šiaurės Korėjai iki šiol griežčiausias sankcijas.

Pakilo į 1 kilometro aukštį

Viena iš dviejų galingų vidutinio nuotolio raketų, kurias trečiadienį paleido Šiaurės Korėja, buvo pakilusi į tūkstančio kilometrų aukštį, nurodė Japonijos gynybos ministerija, o analitikai sako, jog toks pasiekimas reiškia, kad šis bandymas buvo sėkmingas.

Manoma, kad per abu bandymus buvo paleistos vidutinio nuotolio balistinės raketos „Musudan“, gebančios pasiekti JAV karines bazes, įsikūrusias Guamo saloje, sakė Pietų Korėjos ir Japonijos gynybos pareigūnai.

Nors rezultatai dar analizuojami, Japonijos „radarų informacija rodo, kad raketa buvo pasiekusi 1 000 km aukštį“, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

„Faktas, kad raketa, kuri, kaip manoma, yra „Musudan“, buvo sėkmingai paleista ir kad buvo pademonstruotas tam tikras funkcionalumas, kelia didelį susirūpinimą“, – pridūrė ministerija.

Jeigu raketa tikrai buvo pakilusi į tokį aukštį, ji skriejo maždaug dukart toliau nuo Žemės negu Hubble'o kosminis teleskopas ir apie 600 km toliau negu Tarptautinė kosminė stotis (TKS).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius