-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja jau kitąmet gali turėti urano, kurio užtektų 6 branduolinėms bomboms

Šiaurės Korėja sukaupė urano rezervą ir jau dešimtmetį slapčia dirba, kad paverstų šias atsargas galingam ginklui tinkama medžiaga, rašo „The Huffington Post“.
Šiaurės Korėjoje kaip ir kasmet rengiamas renginys – „Esame laimingiausi pasaulyje“
Šiaurės Korėjoje kaip ir kasmet rengiamas renginys – „Esame laimingiausi pasaulyje“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėja jau šių metų pabaigoje gali turėti pakankamai medžiagos dvidešimčiai branduolinių bombų. Patobulinta urano sodrinimo infrastruktūra ir esančios plutonio atsargos suteikia tokią galimybę.

Jungtinių Tautų sankcijų dešimtmetį išvengę šiaurės korėjiečiai sukūrė programą, kuri gali padėti jiems pagaminti bent jau po 6 branduolines bombas per metus.

Tikrąjį Pchenjano branduolinės galios pajėgumą sunku įvertinti, tačiau pagrįstą nerimą kelia tai, kad Šiaurės Korėja įvykdė penktąjį ir galingiausią bandymą šią savaitę. Panašu, kad jai pakanka ir bandymams skirtų medžiagų.

Šiaurės Korėjos branduolinius bandymus stebinčio eksperto Siegfriedo Heckerio teigimu, šie rezultatai reiškia, kad Pchenjanas kasmet pajėgus pagaminti apie 150 kilogramų sodrinto urano.

Jongbjono branduolinių tyrimų centrą lankęs ekspertas mano, kad to pakanka kasmet pasigaminti po šešias atomines bombas.

Turi reikalingų medžiagų

Turėdama ir sėkmingai išnaudodama nuo 34 iki 52 kilogramų plutonio, Šiaurės Korėja tokių bombų skaičių galėtų padidinti net iki dvidešimties.

Pietų Korėjos žvalgybos duomenimis, šiuo metu Pchenjanas apsirūpinęs būtent apie 40 kg plutonio.

Pietų Korėjos žvalgybos duomenimis, šiuo metu Pchenjanas apsirūpinęs būtent apie 40 kg plutonio.

Tiesa. S.Heckeris pabrėžė, kad Vakarai neturi galimybių sužinoti, kiek išties pasistūmėjusi į priekį ir moderni yra Šiaurės Korėjos branduolinė programa. Nepaisant turimų išteklių, ši technologiškai atsilikusi valstybė gali nesugebėti jų panaudoti.

Midlberio instituto tarptautinių santykių studijų eksperto Jeffrey Lewiso teigimu, Šiaurės Korėja jau nusimetė pagrindinius trukdžius, stabdžiusius jos branduolinę programą.

„Pagrindinės kliūtys įveiktos“, – teigė jis, turėdamas galvoje urano sodrinimą ir plutonio kiekį.

Pėdsakai – Pakistane

Pagrindiniu klausimu išlieka faktas: iš kur Šiaurės Korėja geba gauti medžiagų savo programos vystymui?

2003 metais JAV pateikė patikimų įrodymų, kad Pakistanas pagelbėjo Šiaurės Korėjai įsigyti programos vystymui reikalingų medžiagų.

Buvęs Pakistano vadovas Pervezas Musharrafas savo autobiografijoje pripažino, kad šalies branduolinės programos tėvas A.Q.Khanas perdavė dvi dešimtis centrifugų ir technologinę patirtį Pchenjanui.

S.Heckeriui lankantis Jongbjono komplekse 2010 metais, pasak jo, tokių, urano sodrinimui naudojamų centrifugų jau buvo keli tūkstančiai, o „technologijos atrodė neįtikėtinai modernios“.

Kol kas Šiaurės Korėjos veiksmus stabdydavo sankcijos, tačiau, panašu, Pchenjanas vis drąsiau jaučiasi gąsdindamas Pietų Korėją ir Vakarų valstybes.

„Ilgainiui priprantama prie sankcijų jungo“, – konstatavo J.Lewisas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius