-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėja patvirtino atlikusi antrąjį galingesnį branduolinio ginklo bandymą (atnaujinta 12.46 val.)

Šiaurės Korėja pirmadienį pranešė surengusi sėkmingą požeminį branduolinio ginklo bandymą, kuris buvo galingesnis negu pirmasis šios šalies atominės bombos bandymas, surengtas prieš beveik trejus metus.
Raketos
Šiaurės Korėja patvirtino atlikusi antrąjį branduolinio ginklo bandymą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėja „gegužės 25 dieną sėkmingai atliko dar vieną požeminį branduolinį bandymą, kuris buvo viena iš priemonių, turinčių sustiprinti gynybinį branduolinį arsenalą, kaip pageidavo jos mokslininkai ir technikai“, pranešė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Šis branduolinis bandymas buvo sėkmingai įvykdytas ir buvo naujo aukštesnio lygio pagal sprogimo galią ir jo valdymo technologiją“, – nurodė KCNA pranešime.

Pasak KCNA, bandymo rezultatai padėjo išspręsti „mokslines ir technologines problemas, susijusias tolesniu branduolinių ginklų galios didinimu ir nuolatiniu branduolinių technologijų vystymu“.

Šiaurės Korėja pirmadienį pranešė surengusi „sėkmingą“ požeminį branduolinio ginklo bandymą, kuris buvo galingesnis negu pirmasis šios šalies atominės bombos bandymas, surengtas prieš beveik trejus metus.

Šiame trumpame pranešime nebuvo nurodyta bandymo vieta.

Pietų Korėjos pareigūnai pranešė, kad požeminių smūgių šaltinis buvo nustatytas Šiaurės Korėjos šiaurės rytinio miesto Kildžu apylinkėse, netoli vietos, kurioje 2006 metų spalį buvo surengtas šios šalies pirmasis branduolinis bandymas.

Pietų Korėjos prezidentas Lee Myung-Bakas sušaukė neeilinį Nacionalinės saugumo tarybos posėdį, kuris įvyks pirmadienio popietę. Japonijos Vyriausybė paskelbė telkianti pajėgas šiai krizei spręsti.

Jungtinių Valstijų Vyriausybė negalėjo patvirtinti, ar buvo įvykdytas branduolinis bandymas, sakė vienas JAV Valstybės departamento atstovas.

Šiaurės Korėja pagrasino surengti antrąjį atominio ginklo bandymą, protestuodama prieš Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos sprendimą pasmerkti komunistinės šalies balandžio 15 dieną surengtą tolimojo nuotolio raketos paleidimą. Pchenjanas paskelbė pasitraukiantis iš šešiašalių branduolinio nusiginklavimo derybų ir pažadėjo atnaujinti plutonio gamybą.

Komunistinė valstybė pareiškė, kad pirmadienį surengtas bandymas suteikė didelį įkvėpimą armijai ir liaudžiai.

Jis „padės ginti šalies suverenumą, taip pat tautą ir socializmą bei užtikrinti taiką bei saugumą Korėjos pusiasalyje ir aplinkiniame regione, remiantis Songuno (Šiaurės Korėjos armijos prioriteto politikos) galia“, – sakoma KCNA pranešime.

JAV geologijos tarnyba pranešė pirmadienį Šiaurės Korėjoje užfiksavusi žemės drebėjimą, kurio stiprumas buvo 4,7 balo pagal momentinės magnitudės skalę.

Smūgis įvyko 9 val. 54 min. vietos (3 val. 54 min. Lietuvos) laiku, o jo židinys buvo už 375 kilometrų į šiaurės rytus nuo Pchenjano, maždaug 10 kilometrų gylyje, nurodė tarnyba.

„Ir Pietų Korėjos, ir JAV žvalgybos pareigūnai analizuoja ir atidžiai stebi situaciją“, – sakė prezidento atstovas spaudai Seule.

Bandymas buvo surengtas Pietų Korėjai gedint buvusio prezidento Roh Moo-Hyuno, kuris šeštadienį nusižudė nušokęs nuo skardžio, kai buvo apklaustas tyrime dėl korupcijos.

Balandžio 5 dieną Šiaurės Korėja, jos teigimu, įvykdė tolimojo nuotolio raketos paleidimą, nors Jungtinės Valstijos, Pietų Korėja ir Japonija paskelbė, kad tai buvo balistinė raketos bandymas.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai pasmerkus raketos paleidimą ir sugriežtinus sankcijas, Šiaurės Korėja pažadėjo atlikti antrąjį branduolinio ginklo bandymą bei balistinės raketos bandymą, jei JT neatsiprašys Pchenjano.

Jungtinės Valstijos dalyvauja derybose su abiem Korėjomis, Kinija, Japonija ir Rusija, kuriomis siekiama įtikinti Pchenjaną nutraukti savo branduolinę programą mainais į energetinę pagalbą. Tai numatyta 2007-aisiais pasirašytame svarbiame šešių derybose dalyvaujančių šalių susitarime.

Derybos pateko į aklavietę nesutarus su Šiaurės Korėja dėl nusiginklavimo proceso patikros, o tolimojo nuotolio raketos paleidimas dar pablogino padėtį.

Šiaurės Korėja gali surengti daugiau branduolinių bandymų, jeigu Jungtinės Valstijos nesiliaus „bauginusios“, vienas aukštas Pchenjano ambasados Maskvoje pareigūnas pirmadienį sakė naujienų agentūrai ITAR-TASS.

Rusija patvirtino, kad Šiaurės Korėja įvykdė branduolinį bandymą

Rusijos gynybos ministerija pirmadienį patvirtino, kad Šiaurės Korėja atliko požeminį branduolinio užtaiso bandymą, pranešė naujienų agentūros.

„Stebėjimo įrenginių duomenys patvirtino, kad Šiaurės Korėjos teritorijoje įvyko požeminis branduolinis sprogimas. Ši informacija tiriama ir analizuojama“, – sakė gynybos ministerijos pareigūnas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Naujienų agentūra ITAR-TASS, remdamasi kitu gynybos ministerijos atstovu, taip pat paskelbė, jog buvo patvirtintas pranešimas apie Šiaurės Korėjos įvykdytą branduolinį bandymą.

ITAR-TASS taip pat pacitavo vieną Rusijos gynybos ministerijos šaltinį, kuris nurodė, jog Šiaurės Korėjos išbandyto branduolinio užtaiso galia siekė apie 20 kilotonų.

Kilotona – tai energijos kiekis, atsipalaiduojantis susprogdinus 1 000 tonų trinitrotoluolo (TNT).

Vienas neįvardytas Rusijos URM šaltinis paragino išlaikyti ramybę ir nekelti isterijos dėl šio sprogdinimo, pažymėjo ITAR-TASS.

Tuo tarpu Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Šiaurės Korėjos branduolinių užtaisų ir raketų bandymai „kelia didelį susirūpinimą visoms šalims“ ir yra akstinas tarptautinei bendrijai imtis veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius