Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėja ruošiasi naujų raketų bandymams

Šiaurės Korėja ruošiasi išbandyti naujas raketas, o jos lyderis Kim Jong Unas neseniai paskelbė, kad jo šalis jau baigia kurti tarpžemynines balistines raketas, ketvirtadienį pranešė žiniasklaida.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba jau ne kartą skelbė sankcijas Pchenjanui dėl jo raketų ir branduolinio ginklavimosi programos.

Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“, cituodama aukšto rango šalies pareigūnus ir šaltinius iš JAV ir pietų korėjiečių kariuomenių, pranešė, kad ant mobiliųjų paleidimo įrenginių buvo užkeltos dvi naujos raketos.

Manoma, kad jose yra įmontuoti nauji varikliai, kuriuos Šiaurės Korėja išbandė praėjusį balandį, o Pchenjanas sakė, kad jie galiausiai „garantuotų“ galimybę atakuoti branduoliniais užtaisais JAV žemyninę dalį, nurodė agentūra.

Apie naująsias raketas pranešė pati Šiaurės Korėja. Pasak „Yonhap“ ji norinti pasiųsti žinutę kadenciją penktadienį pareigas pradėsiančiam eiti JAV prezidentui Donaldui Trumpui.

Praėjusią savaitę CNN ir kita JAV žiniasklaida, cituodama vieną JAV gynybos pareigūną, pranešė, kad Pentagonas jūroje dislokavo pažangią centimetrinių bangų diapazono radarų sistemą, kuri padės stebėti Šiaurės Korėjos ilgo nuotolio raketų galimą paleidimą artimiausiais mėnesiais.

Tačiau Pietų Korėjos kariuomenės štabo vadovybės atstovas teigė, kad „Yonhap“ pranešimas nebuvo patikrintas.

Kim Jong Unas sakydamas kalbą Naujųjų metų proga pranešė apie tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM) kūrimo „galutinius etapus“.

Jis sakė, kad jo šalis 2016-aisiais pastebimai išplėtė savo branduolinę ginkluotę ir priminė virtinę praėjusiais metais vykdytų branduolinių ir raketų bandymų.

Šiaurės Korėja
Šiaurės Korėja

Analitikai neturi bendros nuomonės, kiek Pchenjanas yra priartėjęs prie savo visiško branduolinių ambicijų išpildymo, juolab kad jam dar niekada nėra sėkmingai pavykę išbandyti ICBM.

Vis dėlto visi sutinka, kad nuo 2011 metų, kai Kim Jong Unas perėmė šalies lyderio postą po savo tėvo Kim Jong Il mirties, Šiaurės Korėja šioje srityje toli pažengė.

Praėjusį mėnesį vienas aukšto rango JAV pareigūnas sakė, kad Pchenjanas dabar jau turi galimybę sumontuoti branduolines kovines galvutes ant raketų ir jas paleisti.

Tačiau Šiaurės Korėja dar nesukūrė technologijų, leidžiančių susigrąžinti šiuos ginklus iš kosmoso ir nukreipti juos į numatytą taikinį, sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius