Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja vėl paleido branduolinį reaktorių – žada nustebinti pasaulį

Šiaurės Korėja antradienį patvirtino, kad jos branduolinis reaktorius, laikomas vieninteliu šalies šaltiniu gauti atominiams užtaisams tinkamo plutonio, vėl paleistas įprastu režimu.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Patvirtinimas, kurį paskelbė Šiaurės Korėjos atominės energetikos institutas (AEI), dar labiau didina nerimą tuo metu, kai daugėja ženklų, jog Pchenjanas tikriausiai ketina ateinantį mėnesį išbandyti ilgojo nuotolio raketą, pažeisdamas Jungtinių Tautų rezoliucijas.

Duodamas interviu Šiaurės Korėjos valstybinei naujienų agentūrai KCNA, instituto direktorius sakė, kad visi objektai Jongbjono branduoliniame komplekse, tarp jų penkių megavatų reaktorius, „pradėjo įprastą veiklą“.

Šiaurės Korėja išjungė Jongbjono reaktorių 2007 metais pagal pagalbos mainais į nusiginklavimą sutartį, bet vėl pradėjo jį renovuoti po savo vėliausio branduolinio užtaiso bandymo 2013 metais.

Vėlesnės palydovinės nuotraukos parodė, kad reaktorius buvo retkarčiais vėl įjungiamas arba buvo paleistas veikti ne visa galia. Tas objektas, veikdamas visu pajėgumu, gali pagaminti apie 6 kg plutonio per metus, o tokio jo kiekio pakanka vienam branduoliniam užtaisui, sako ekspertai.

AEI direktorius, kuris nebuvo įvardytas, sakė, kad mokslininkai ir technikai „nuolat gerina“ Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo kokybę ir kiekybę, taip pat paskelbė jau įprastu tapusį perspėjimą Jungtinėms Valstijoms.

„Jeigu JAV ir kitos priešiškos jėgos atkakliai vykdys savo beatodairišką priešišką politiką, Šiaurės Korėja visiškai pasiruošusi su jomis susidoroti, bet kuriuo metu panaudodama branduolinius ginklus“, – pareiškė jis.

Tas perspėjimas buvo paskelbtas po to, kai Pchenjanas pasiuntė aiškių ženklų, kad ketina paleisti palydovą nešančią raketą, minint valdančiosios Darbininkų partijos įkūrimo 70-ąsias metines spalio 10 dieną.

Šiaurė tvirtina tesiekianti iškelti į orbitą taikų palydovą, nors JAV ir jų sąjungininkai laiko tokias operacijas užslėptais balistinių raketų bandymais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius