Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja: žmonėms – badas, o lyderių statuloms – 40 mln. dolerių

Nė vienam Šiaurės Korėjos gyventojui nevalia pamiršti savo vadovo, nepaisant to, kiek tai kainuotų. Šiaurės Korėjoje lyderių atminimui pastatyta daugybė statulų, kainavusių milijonus dolerių. Gyventojų skurdas Kim dinastijai nerūpi.
Dviejų buvusių šalies lyderių statulos stovi šalia universiteto.
Dviejų buvusių šalies lyderių statulos stovi šalia universiteto. / AFP/Scanpix nuotr.

Anot welt.de, už 40 mln. dolerių visą Šiaurės Korėjos tautą 13 dienų būtų galima išmaitinti, pavyzdžiui, kukurūzais. Tačiau Pchenjanas milijonus dolerių skiria asmenybei, „mylimam lyderiui“, Kim Jog-ilui. 

Nuo to laiko, kai pernai gruodį dėl širdies nepakankamumo mirė Šiaurės Korėjos lyderis, šalyje pastatyta daugybė statulų, be to, prireikė renovuoti ir senas. Pietų Korėjos dienraštis „Chosun Ilbo“ skelbia, kad atminimui skirtos išlaidos dar išaugs.

Laikraštis cituoja anonominį šaltinį iš Šiaurės Korėjos. Jis informavo, kad šalyje nuo lyderio mirties pradėta renovuoti daugiau kaip 3 000 „amžinojo gyvenimo bokštų“, kurie matomi didžiausiose sankryžose ir kitose svarbiose šalies vietose. Darbininkai buvo priversti pakeisti net ir antraštes, kad jose puikuotųsi ir tėvo, ir sūnaus atminimas. Anksčiau prie statulų puikavosi valstybės įkūrėjo pavardė, užrašas skambėjo taip: „ Mūsų didysis lyderis Kim II-Sung yra visdama su mumis“. Dabar antraštėje atsirado žodžiai „Mūsų didysis lyderis Kim II-Sung ir mūsų gerbiamas lyderis Kim Jong-il yra visada su mumis“. 

Statula – 10 milijonų

Vien Pchenjano Kumsongo gatvėje esantis bokštas iš granito yra 9 metrų aukščio. Granito plokščių pašalinimas ir naujų užrašų pakeitimas, anot welt.de, kainavo apie 25 mln. dolerių.

Tačiau tai dar ne viskas: 23 metrų aukščio Kim Jong-ilo statula, pastatyta balandžio viduryje, šaltinių duomenimis, kainavo 10 mln. dolerių. Tuo pačiu, matyt, nuspręsta modernizuoti ir jo tėvo, Kim II-Sungo, statulą. Lyg Dievas garbinamas, šalies tėvu vadinamas lyderis dėvi ne partinę uniformą, o kostiumą, skulptoriai jį papuošė ir akiniais. Teigiama, kad taip norėta paryškinti skirtumą tarp tėvo ir sūnaus skulptūrų.

Panašūs pagražinimo darbai vykdomi visoje šalyje. Skaičiuojama, kad joje yra apie 80 milžiniškų statulų ir apie 20 000 mažesnių skulptūrų, visos jos įamžina abu mirusius šalies lyderius.

Skaičiuojama, kad milijonus kainavo ir mirusio lyderio Kim Jong-ilo balzamavimas. Atlikti šio darbo atvyko specialiai apmokyti Rusijos balzamuotojai. Kaina – 2,5 mln. dolerių.

Dinastijos paveldėtojas Kim Jong-unas nusprendė renovuoti ir rūmus, kuriuose gyveno jo senelis ir tėvas. Rūmuose išklotos naujos marmuro grindys, o aplink pasodinta nauja žolė. Tam lyderis išleido 4,5 mln. dolerių.

AFP/Scanpix nuotr./Mirusių `iaurės Korėjos lyderių statulos
AFP/Scanpix nuotr./Mirusių Šiaurės Korėjos lyderių statulos

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius