-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėjai nepavyko iškelti į orbitą palydovo, sako JAV kariškiai (atnaujinta 16.45 val.)

JAV kariškiai sekmadienį užginčijo Šiaurės Korėjos pareiškimą, kad ji sėkmingai iškėlė į orbitą palydovą, ir pareiškė, kad „pati naudingoji apkrova nukrito į Ramųjį vandenyną“.
Raketos paleidimo vieta
Raketos paleidimo vieta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pirmoji raketos pakopa nukrito Japonijos jūroje“, – trumpame pranešime dėl Šiaurės Korėjos raketos paleidimo nurodė Šiaurės Amerikos aerokosminės gynybos vadovybė ir JAV Šiaurinė vadovybė.

Japonijos gynybos ministras Yasukadzu Hamada taip pat pareiškė šiandien, kad kariniai ekspertai dar nebaigė nagrinėti duomenų, kurie leis patvirtinti, kad Pchenjanas paleido nešančiąją raketą „Unha-2“.

„Likusios pakopos ir pati naudingoji apkrova nukrito į Ramųjį vandenyną, – sakoma pranešime. – Joks objektas nepateko į orbitą ir jokios nuolaužos nenukrito Japonijoje“.

Pietų Korėjos kariniai pareigūnai taip pat patvirtino šią informaciją.

„Dabar turima informacija, visos trys raketos pakopos nukrito į (Ramųjį) vandenyną, todėl aparatas į orbitą nepateko“, – pareiškė šiandien kalbėdamas parlamente Pietų Korėjos gynybos ministras Lee Sang-Hee.

Japonija taip pat neužfiksavo radijo bangų iš dirbtinio ryšių palydovo, kurį paleido komunistinis režimas. Tai pareiškė Japonijos administracijos reikalų ir komunikacijų ministras Kunio Hatoyama.

Pasak jo, žinybos Radijo dažnių patikros centras Miuros mieste Kanagavos prefektūroje „imasi įvairių technikos priemonių, bet iki šiol neaptiko kosmose (Šiaurės Korėjos) palydovo požymių“.

„Gana dažnai būna, kad aparatui pasiekti stabilią orbitą reikia maždaug paros, – pridūrė Japonijos ministras. – Todėl remdamiesi tik duomenimis, jog nėra radijo signalo, mes kol kas negalime tvirtai pasakyti, kad iš tikrųjų palydovas nebuvo paleistas“.

Japonijos gynybos ministras Yasukadzu Hamada taip pat pareiškė šiandien, kad kariniai ekspertai dar nebaigė nagrinėti duomenų, kurie leis patvirtinti, kad Pchenjanas paleido nešančiąją raketą „Unha-2“.

Japonija ir kai kurios kitos šalys mano, kad palydovo paleidimas buvo tik dingstis išbandyti galingiausią Šiaurės Korėjoje tarpžemyninę balistinę raketą kodiniu pavadinimu „Taepodong-2“.

Baltųjų rūmų atstovas pranešė, kad nepaisant to, jog Šiaurės Korėjos raketos paleidimas sekmadienį „buvo nesėkmingas“, bet tai nekeičia to, kokio atsako JAV siekia Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje.

Tuo tarpu Pchenjanas praneša, kad jie sėkmingai paleido į orbitą palydovą ir dabar transliuoja visam pasauliui „nemirtingas revoliucines dainas“ apie šios izoliuotos komunistinės šalies dabartinius ir buvusius lyderius.

Kaip pranešė Šiaurės Korėjos oficiali naujienų agentūra, siekiant įrodyti, kad palydovas išties sėkmingai iškeltas į orbitą, iš jo visam pasauliui transliuojamos dainos apie Šiaurės Korėjos įkūrėją Kim Il-Sungą ir jo sūnų Kim Jong-Ilą.

„Dabar palydovas 470 megahercų dažniu drauge su matavimo prietaisų duomenimis visam pasauliui transliuoja nemirtingas revoliucines dainas, tokias kaip „Dainą apie karvedį Kim Il-Sungą“ ir „Dainą apie karvedį Kim Jong Ilą“, – praneša Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Mūsų mokslininkams ir inžinieriams pavyko paleisti palydovą „Kwangmyongsong-2“, kurį iškėlė raketa „Unha-2“, tai vertas pasididžiavimo laimėjimas siekiant plėtoti kosmoso technologijas mūsų šalyje“, – sakoma agentūros kreipimesi.

Šiaurės Korėjos žiniasklaida teigia, kad palydovas yra orbitoje pasviręs 40,6 laipsnių kampu. Arčiausiai nuo žemės jis esąs už 490 km ir toliausiai  – 1 426 km, o jo sukimosi periodas – 104 min. ir 2 sekundės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius