Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjoje įvykdyta pinigų reforma, pirmą kartą ant pinigų pasirodė dabartinio lyderio atvaizdas

Šiaurės Korėjoje sekmadienį baigta pinigų reforma, apie kurią netikėtai buvo paskelbta lapkričio 30 dieną, pranešama Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainėje.
Šiaurės Korėjos pinigai
Šiaurės Korėjos pinigai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šimtas senų vonų prilyginta vienam naujam, be to, keisti buvo galima nuo 100 iki 450 tūkst. nacionalinės valiutos piniginių vienetų šeimai, priklausomai nuo jos sudėties ir pajamų.
Kad nebūtų masiškai perkamos prekės už senus pinigus, daugelis parduotuvių savaitę buvo uždarytos.

Pietų Korėjos žiniasklaidos priemonės praneša apie stichines protesto akcijas ir miestuose pasirodančius atsišaukimus prieš vyriausybę, tačiau oficialiai ši informacija nepatvirtinta.  Šiaurės Korėjos valdžia pareiškė, jog pinigų reformos buvo imtasi „siekiant įveikti infliaciją ir atsikratyti ekonomikos disbalanso“, ir jog ją „entuziastingai sutiko dauguma darbininkų, valstiečių ir valstybės tarnautojų“.

Pchenjane esantys užsieniečiai praneša, kad viešbučiuose, restoranuose ir suvenyrų parduotuvėse, kaip ir anksčiau, mokant už prekes priimami doleriai, eurai ir juaniai, nors Šiaurės Korėjos centrinio banko atstovas anksčiau Korėjos piliečių lygos Japonijoje leidžiamam laikraščiui „Choson Sinbo“ sakė, kad vienas pinigų reformos tikslų yra atsisakyti atsiskaitymo užsienio valiuta.

Paleisti į apyvartą nauji penkių tūkstančių, dviejų tūkstančių, vieno tūkstančio, penkių šimtų, dviejų šimtų, šimto, penkiasdešimties, dešimties, penkių ir vieno vonų nominalo banknotai, taip pat vieno vono, penkiasdešimties, dešimties, penkių ir vieno čono monetos.

Dviejų tūkstančių vonų kupiūroje pavaizduota lūšnelė ant Pektusano kalno, kurioje 1942 metais vasario 16 dieną neva gimė komunistinio režimo lyderis Kim Jong Ilas. Kitais duomenimis, jis gimė SSRS teritorijoje, kur tuo metu buvo jo tėvas Kim Il-Sungas.

 Dabartinio lyderio atvaizdas ant Šiaurės Korėjos pinigų pasirodė pirmą kartą. Stambiausioje penkių tūkstančių vonų kupiūroje, kaip ir anksčiau, yra Kim Il-Sungo portretas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius