Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 04 /07:34

Šiaurės Korėjos grėsmė: JAV į Guamo salą siunčia priešraketinės gynybos pajėgas

Šiaurės Korėjai ir toliau demonstruojant karingą retoriką, JAV pranešė į Ramiajame vandenyne esančią Guamo salą siunčianti priešraketinę gynybą, skelbia naujienų tarnyba BBC. Tuo tarpu Pietų Korėja praneša pastebėjusi, kad Šiaurės Korėjoje pergabenamas objektas, panašus į vidutinio nuotolio raketą.
Šiaurės Korėjos pilotai
Šiaurės Korėjos pilotai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujausiuose pranešimuose iš Šiaurės Korėjos teigiama, kad kariuomenei duoti galutiniai nurodymai pradėti branduolinius smūgius. Pastarosiomis savaitėmis iš šios šalies sklinda grasinimai tiek JAV, tiek Pietų Korėjai.

Paskutiniame pranešime JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis teigia, kad Šiaurės Korėja JAV ir jos sąjungininkams kelia „realų ir akivaizdų pavojų“.

Ketvirtadienį Šiaurės Korėja blokavo Pietų Korėjos prieigą prie Kesongo bendrosios pramoninės zonos, kuri yra 10 km nuo pasienio Šiaurės Korėjos pusėje.

JAV trečiadienį pranešė, kad ateinančiomis savaitėmis panaudos mobilią didelio nuotolio gynybinę priešbalistinių raketų sistemą. Ši sistema apima ant vilkiko sumontuotą paleidimo bokštelį, raketas, sekimo radarus, ugnies kontrolės sistemą.

Pentagonas paskelbė, kad imantis atsargumo priemonių tokia sistema bus nugabenta į Guamą, „siekiant sustiprinti regioninę gynybos poziciją prieš Šiaurės Korėjos regioninę balistinių raketų grėsmę“.

„JAV išlieka budri Šiaurės Korėjos provokacijoms ir yra pasirengusi ginti JAV teritoriją, mūsų sąjungininkus ir mūsų nacionalinius interesus“, – paskelbė Pentagonas.

JAV jau turėjo planų šią gynybos sistemą siųsti į Guamą, tačiau, anot analitikų, ne tokiomis aplinkybėmis.

Priešraketinės gynybos palaikymo grupės vadovas Riki Ellisonas BBC teigė, kad Pentagono sprendimas pagreitinti sistemos nugabenimą parodo, kaip rimtai Vašingtonas vertina Šiaurės Korėjos grasinimus. Pasak jo, šis žingsnis turėtų būti vertinamas kaip gynybinis, o ne kaip siekis padidinti įtampą. Be to, ši sistema apsaugotų tik Guamą ir apylinkes, tačiau neapgintų Pietų Korėjos ar Japonijos.

BBC skelbia, jog savo karine retorika Šiaurės Korėja siekia Vašingtonui daryti spaudimą pradėti naujas derybas ir tikisi formalios taikos sutarties.

Papildyta 7.33 val. Tuo metu Pietų Korėja skelbia ketvirtadienį Šiaurės Korėjos teritorijoje užfiksavusi objekto, o tai gali būti vidutinio nuotolio balistinė raketa „Musudan“, pergabenimą į rytinę pakrantę, skelbia lenta.ru. Tokią informaciją paviešino Pietų Korėjos agentūra, taip pat Japonijos laikraštis. Oficialaus šios informacijos patvirtinimo nėra.

Anot vieno šaltinio, neaišku, ar Šiaurės Korėja ketina paleisti raketą, ar tiesiog nori pademonstruoti savo jėgą.

Manoma, kad „Musudan“ raketa gali nuskrieti apie 3 000 km ir pasiekti Pietų Korėją, Japoniją ir JAV priklausančią Guamo salą Ramiajame vandenyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius