-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjos lyderis nori grįžti į derybas

Šiaurės Korėja nori grįžti į šešiašales derybas dėl branduolinio nusiginklavimo, jei planuojamose atskirose derybose su Jungtinėmis Valstijomis bus padaryta pažanga, antradienį pranešė šios komunistinės valstybės oficialioji žiniasklaida.
Kim Jong Ilas
Kim Jong Ilas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pranešimuose sakoma, kad lyderis Kim Jong–Ilas dėl tokio dalyko įsipareigojo pirmadienį vakare Pchenjane susitikęs su Kinijos premjeru Wen Jiabao.

„Priešiški KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir Jungtinių Valstijų santykiai per dvišales derybas būtinai turėtų būti paversti taikiais ryšiais“, – sakė Kim Jong–Ilas, kurį cituoja Šiaurės Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Išreiškėme savo pasirengimą surengti daugiašales derybas priklausomai nuo KLDR ir JAV derybų rezultatų. Šešiašalės derybos taip pat įtrauktos į tas daugiašales derybas“, – sakoma pranešime.

Kim Jong–Ilas sakė, kad Šiaurės Korėjos pastangos denuklearizuoti Korėjos pusiasalį nesikeičia.  Kinijos oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ išplatino panašų pareiškimą, kuriame sakoma, kad abu lyderiai pasiekė „esminį konsensusą“ šiuo klausimu.

Šiaurės Korėja balandžio mėnesį, po to, kai Jungtinės Tautos (JT) pasmerkė jos tolimojo nuotolio raketos paleidimą, pasitraukė iš šešių valstybių forumo. Gegužę Pchenjanas įvykdė antrąjį savo branduolinį bandymą, taip išprovokuodamas griežtesnes JT sankcijas, kurias parėmė net artima Šiaurės Korėjos sąjungininkė Kinija. Sankcijų sugriežtinimo kampanijai vadovavo Jungtinės Valstijos.

Šiaurės Korėja jau seniai reikalauja dvišalių derybų su JAV ginčui branduoliniu klausimu išspręsti. JAV valstybės departamentas pakartojo, jog yra pasirengęs diskusijoms dėl Šiaurės Korėjos sugrąžinimo į šešiašales derybas, bet nurodė, kad tikslas turi būti visiškas Pchenjano branduolinių programų nutraukimas.

„Mes ir mūsų šešiašalių (derybų) partneriai norime, kad Šiaurės Korėja įsitrauktų į dialogą, kuris veda į visišką ir patikrinamą Korėjos pusiasalio denuklearizaciją per negrįžtamus žingsnius“, – reaguodamas į pranešimus iš Pchenjano sakė JAV valstybės departamento atstovas Ianas Kelly.

Šešiašalėse derybose, kurios prasidėjo 2003 metais, dalyvauja abi Korėjos, derybų šeimininkė Kinija, Jungtinės Valstijos, Rusija ir Japonija. 2005 ir 2007 metais šiame forume buvo pasiekti susitarimai, pagal kuriuos Šiaurės Korėja uždarė savo branduolines gamyklas Jongbjone ir ėmėsi išvesti jas iš rikiuotės.

Pasitraukusi iš derybų Šiaurės Korėja pažadėjo atkurti tas gamyklas.

Wen Jiabao trijų dienų vizitas Šiaurės Korėjoje, kuris baigėsi antradienį, oficialiai buvo vadinamas geros valios kelione dalyvauti 60–ųjų diplomatinių santykių užmezgimo metinių iškilmėse. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius