-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjos raketa gali nuskristi 10 tūkst. kilometrų

Šiaurės Korėjos neseniai paleista raketa buvo naujausia balistinė raketa, galinti nunešti pusės tonos užtaisą daugiau nei 10 tūkst. kilometrų, sekmadienį paskelbė Pietų Korėjos gynybos ministerija.
Šiaurės Korėjos „Unha-3“ raketos dalis
Šiaurės Korėjos „Unha-3“ raketos dalis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėja trijų pakopų raketą „Unha-3“ paleido gruodžio 12 dieną, tačiau tvirtino, kad tai buvo mokslinė misija, siekiant iškelti palydovą, kurio orbitos kryptis būtų artima Žemės sukimosi ašies orientacijai.

Sekmadienį paskelbti raketos galios įvertinimai buvo pagrįsti pirmosios pakopos kritimo vietoje rasto oksidatoriaus bako tyrimais. Jūroje nukritusioje talpykloje buvo likę raudonos koncentruotos azoto rūgšties, naudojamos kaip degalų oksidatorius pirmosios pakopos raketiniuose varikliuose.

„Sprendžiant iš mūsų analizės ir simuliacijos, ši raketa gali nuskrieti daugiau nei 10 tūkst. kilometrų, skraidindama 500–600 kilogramų kovinę galvutę“, – vienas Gynybos ministerijos pareigūnas sakė žurnalistams.

Pasak jo, kadangi jokių antrosios ir trečiosios pakopos liekanų nebuvo rasta, neįmanoma nustatyti, ar ši raketa gali būti tiksliai nutaikoma balistinės trajektorijos leidimosi fazėje. Ši galimybė yra esminis tarpžemyninių balistinių raketų technologijos elementas.

Daugelis šalių Šiaurės Korėjos raketos startą laiko užslėptu balistinės raketos bandymu, kurie yra draudžiami pagal Jungtinių Tautų JT rezoliucijas, paskelbtas, kai Pchenjanas atliko branduolinių užtaisų bandymus 2006 ir 2009 metais.

Sėkmingas raketos paleidimas laikomas dideliu ir strategiškai svarbiu žingsniu priekin izoliuotai komunistinei valstybei, nors ekspertų nuomonės skiriasi, kokios yra šios raketos nutaikymo galimybės.

Pietų Korėjos rastos raketos nuolaužos buvo pagamintos iš aliuminio ir magnio lydinio, o aštuoni jos segmentai buvo suvirinti rankiniu būdu.

„Suvirinimas buvo grubus, atliktas rankiniu būdu“, – teigė ministerijos pareigūnas, pridūręs, kas oksidatoriaus bake buvo nuodingų cheminių medžiagų, retai naudojamų šalių, turinčių pažangesnes kosmines technologijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius