-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Silpnas rublis iš Rusijos veja užsieniečius darbininkus

Atrodo, kad Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina buvo teisi sakydama, kad rublio krachas išmokys rusus gyventi pakitusioje tikrovėje. Rusai jau šokiruoti trečiadienį smarkiai išaugusių produktų ir paslaugų kainų, lyginant su antradieniu. Nacionalinės Rusijos valiutos silpnėjimas net tik smogs šalies ekonomikai, bet ir smarkiai pakeis kasdienį šalies gyvenimą, rašo naujienų svetainė newsru.com.
Imigrantai dirba viename iš Maskvos rajonų
Imigrantai dirba viename iš Maskvos rajonų / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Rusijos miestuose gali nebelikti pigios darbo jėgos – užsieniečius darbininkams (gastarbaiteriams) paprasčiausiai neapsimoka dirbti už rubliais mokamą atlyginimą. Dar visai neseniai imigrantai per mėnesį galėjo uždirbti nuo 700 iki 800 JAV dolerių, tačiau šiandien jų atlyginimas nesiekia ir 300.

Rusijos miestuose gali nebelikti pigios darbo jėgos – svečiams darbininkams (gastarbaiterams) paprasčiausiai neapsimoka dirbti už rubliais mokamą atlyginimą. 

Svečiai darbininkai pažymi, kad šiuo metu Rusijos rublis yra net pigesnis už Kirgizijos valiutą somą. Dėl to jie nebeturi pinigų perlaidoms namuose likusiems giminaičiams. Jeigu situacija Rusijos finansų rinkoje nepasikeis, nemažai atvykėlių bus priversti grįžti į savo gimtąsias šalis.

Neseniai laikraštis „Kommersant“ pranešė, kad dėl rublio kurso kritimo JAV dolerio ir euro atžvilgiu smarkiai sumažėjo pinigų perlaidų į kitas Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalis kiekis. Dauguma Rusijoje dirbančių imigrantų savo šeimoms perveda JAV dolerius.

Ekspertai jau kurį laiką teigė, kad naujo migrantų antplūdžio nereikia tikėtis. Šiuos spėjimus patvirtina ir Federalinės migracijos tarnybos turimi duomenys. Per 2014 m. imigrantų srautas į Rusiją sumažėjo iki 1 mln. žmonių.

Imigrantų skaičiaus mažėjimas gali pakeisti šiuo metu Rusijoje vyraujančias nuostatas apie kai kuriuos darbus. Pavyzdžiui, iki šiol nemažai rusų su panieka žiūrėjo į kiemsargių darbą, aiškindami, kad jis tinkamas tik žmonėms iš Vidurinės Azijos. Tačiau panašu, kad susitraukus darbo rinkai rusai nebespjaudys į „juodus“ darbus.

Vis dėlto, tai nereiškia, kad Rusijoje visiškai nebeliks svečių darbininkų. Būtina pažymėti, kad gyvenimo lygis jų gimtinėse yra dar žemesnis negu Rusijoje. Be to, dauguma šių imigrantų, be savo gimtosios kalbos, moka tik rusų kalbą.

Jungtinių Tautų duomenimis, 2013 m. Rusijoje gyveno apie 11 mln. imigrantų. Pagal emigrantų skaičių ši šalis pasaulyje nusileido tik JAV, kuriose gyveno apie 45,8 mln. atvykėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius