-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 08 /2011 11 09

Silvio Berlusconi prarado absoliučią daugumą parlamente

Italijos ministro pirmininko Silvio Berlusconi ateitis pakibo ant plauko antradienį, kai jam nepavyko surinkti absoliučios daugumos parlamente, o palūkanos pasiekė rekordines aukštumas.
Silvio Berlusconi Italijos parlamente
Silvio Berlusconi Italijos parlamente / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Su sunkumais susiduriantis 75 metų premjeras laimėjo balsavimą dėl 2010 metų biudžeto ataskaitos, kuri yra sąlyga bet kuriems ateities biudžetų tvirtinimams. Opozicijai atsisakius dalyvauti balsavime, už ataskaitą balsavo 308 parlamentarai ir dar vienas susilaikė.

Balsavimo rezultatai parodė, kad S.Berlusconi turi mažiau nei 316 parlamentarų palaikymą, kuris būtinas stabiliai vyriausybei, o jo centro dešiniųjų koalicijos pozicijos yra ypač silpnos.

„Vyriausybė nebeturi daugumos šiuose (parlamento) rūmuose“, – sakė pagrindinės opozicijoje Demokratų partijos lyderis Pieras Luigi Bersani.

„Jūs turite atsistatydinti ir suteikti Italijos prezidentui galimybę pradėti svarstyti klausimą, ką reikia daryti, kad šalis būtų išgelbėta“, – pasakė jis kalbėdamas parlamente.

„Jeigu jūs dar turite bent krislelį atsakomybės Italijai, jūs turite atsistatydinti“, – pridūrė P.L.Bersani, kreipdamasis į S.Berlusconi.

Pagrindinė partnerė koalicijoje, Šiaurės lyga, taip pat įsitikinusi, jog premjeras S.Berlusconi turi atsistatydinti.

„Mes paraginom jį pasitraukti“, – sakė Šiaurės lygos lyderis Umberto Bossi prieš balsavimą parlamente.

„Mes esame pačiame audros centre... Italijai reikia tarptautinio patikimumo“, – rašoma dienraščio „Il Sole 24 Ore“ redakcijos skiltyje.

Pasaulio biržoms stebint politinę krizę Italijoje, trečioje pagal ekonomiką euro zonos šalyje, Europos Sąjungos ministrai surengė susitikimą Briuselyje, kuriame išreiškė nerimą dėl susidariusios padėties.

Austrija perspėjo, jog Italijos ekonomika yra per didelė, kad „galėtų tikėtis pagalbos iš išorės“.

Didžioji Britanija ir Švedija su kitomis euro zonai nepriklausančiomis šalimis ragino eurą įsivedusias valstybes paskubėti sukurti veiksmingą apsauginį barjerą, kuris užkirstų kelią krizės plitimui.

Suomijos ministras pirmininkas Jyrki Katainenas pareiškė, kad Italija turėtų liautis dalinti „tuščius pažadus“, nes Europa neturi užtektinai resursų finansinei pagalbai šiai šaliai.

Papildyta 0.36 val. Silvijus Berlusconi įvardijo savo galimo atsistatydinimo laiką. Anot „Reuters", Berlusconi pareiškė, jog atsistatydins, kai parlamentas patvirtins naujas ekonomines reformas, kaip to reikalauja ES. Balsavimas dėl reformų numatomas abiejuose parlamento rūmuose jau šį mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius