Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtmečiais lenkus vienijęs kryžius dabar juos supriešino

Lenkijoje nerimsta aistros dėl kryžiaus, kuris buvo pastatytas prie Lenkijos prezidento rūmų šalies vadovo Lecho Kaczynskio, jo žmonos bei visų kitų žuvusiųjų per lėktuvo katastrofą balandžio 10 d. prie Smolensko, atminimui. Kryžius naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį buvo perkeltas į Prezidento rūmų koplyčią, o jau tą pačią dieną čia rinkosi minios jo gynėjų, pranešė Lenkijos televizijos kanalas TVN24.
Protestuotojams pavyko sustabdyti kryžiaus perkėlimą į kitą vietą.
Protestuotojai kovoja dėl kryžiaus perkėlimą į kitą vietą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį vakare prie prezidento rūmų atėjo didelė grupė žmonių, kurie atnešė 96 kryžius – visiems žuvusiems lėktuvo katastrofoje atminti. Visą naktį jie meldėsi ir degino žvakes, tačiau žadėto didžiulio 10 metrų kryžiaus neatnešė, pažymi Lenkijos naujienų agentūra PAP.

Tuo tarpu, kaip rodo visuomenės nuomonės tyrimo agentūros „Gfk Polonia“ atlikta apklausa, kurios rezultatus paskelbė dienraštis „Rzeczpospolita“, net 77 proc. lenkų mano, kad kryžiaus perkėlimas yra teisingas žingsnis. 72 proc. apklausos dalyvių norėtų, jog jis būtų perkeltas į Šv.Onos bažnyčią, 67 proc. – į Povonzkų kapines, kur ilsisi daugumos žuvusiųjų palaikai, 60 proc. siūlo kryžių pervežti į lėktuvo katastrofos vietą Smolenske.

Netrūksta ir daugiau temų, kurias lenkai skirtingai vertina: 50 proc. lenkų nenorėtų, kad kryžius žuvusiųjų atminimui būtų pastatytas Varšuvos senamiestyje, o priešingą nuomonę reiškia 46 proc.

Iki šiol Lenkijoje nenurimstama ir dėl to, kad Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis ir jo žmona Maria buvo palaidoti Krokuvos Vavelyje. Visuomenės nuomonės tyrimo agentūros TNS OBOP ketvirtadienį paskelbta apklausa rodo, jog sprendimą prezidentinę porą laidoti Vavelyje net 63 proc. lenkų laiko neteisingu, priešingai mano 27 proc. respondentų.

Beje, 51 proc. apklausos dalyvių pritaria minčiai, jog paminklas visoms katastrofos aukoms būtų pastatytas Varšuvos centre.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius