Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Siras, kurio nuotrauka su A.Merkel naudojasi dešiniųjų propagandininkai, duoda į teismą „Facebook“

Vokietijoje gerai žinomas pabėgėlis iš Sirijos 2015 metų pabaigoje padarė asmenukę su šalies kanclere Angela Merkel. Bet tada šia nuotrauka ėmė naudotis kraštutinių dešiniųjų propagandininkai, kurie tikino, kad Anas Modamani – nusikaltėlis ir teroristas. Tokie teiginiai ypač greitai išplito „Facebook“, tad dabar siras duoda šį tinklą į teismą, rašo „The Guardian“.
A.Modamani asmenukė su Vokietijos kanclere A.Merkel
A.Modamani asmenukė su Vokietijos kanclere A.Merkel / „Facebook“ nuotr.

19-metis A.Modamani, anksčiau gyvenęs Sirijos sostinės Damasko priemiestyje, mano, jog „Facebook“ turėtų pašalinti vadinamąsias suklastotas naujienas, kuriose naudojama jo nuotrauka su A.Merkel.

Byla nagrinėjama pietiniame Vokietijos mieste Viurcburge, o jos baigtis gali būti labai svarbi.

Šalies vyriausybė kaip tik ieško būdų, kaip priversti socialinius tinklus prisiimti didesnę atsakomybę už juose skelbiamą turinį.

Melagingų pranešimų banga

A.Momadani su A.Merkel nusifotografavo 2015 metų rugsėjį, kai A.Merkel su oficialiu vizitu apsilankė pabėgėlių priėmimo centre Berlyne.

Per kelias dienas ši asmenukė ir profesionalaus fotografo užfiksuota jos padarymo akimirka išplito internete ir tapo visos Vokietijos reakcijos į migrantų krizę simboliu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./A.Modamani fotografuojasi su A.Merkel
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./A.Modamani fotografuojasi su A.Merkel

Tačiau internete šios nuotraukos naudojamos ir pranešimuose, kuriuose teigiama, kad A.Modamani Vokietijoje užsiima nusikalstama veikla ir net yra susidėjęs su teroristais.

Per Kalėdas feisbuke pasirodė propagandinis pranešimas, esą A.Modamani priklausė grupelei migrantų, kurie vienoje Berlyno metro stočių padegė miegantį benamį.

Antai pernai A.Modamani daugybėje „naujienų“ buvo pavadintas Najimu Laachraoui – vienu teroristų, surengusių dvigubą išpuolį Briuselyje. Panašių pranešimų padaugėjo po mirtininko bandymo susisprogdinti Ansbacho mieste pernai liepą.

Galiausiai per Kalėdas feisbuke pasirodė propagandinis pranešimas, esą A.Modamani priklausė grupelei migrantų, kurie vienoje Berlyno metro stočių padegė miegantį benamį. Tikrieji užpuolikai – šeši sirai ir libis – vėliau pasidavė policijai.

O dar viename pranešime A.Modamani ir A.Merkel asmenukė buvo „priklijuota“ prie sunkvežimio, kuriuo užpuolikas rėžėsi į žmones Berlyno kalėdinėje mugėje.

Svarbi bylos baigtis

„Kiekvieną kartą, kai atsitinka kažkas, kas susiję su pabėgėliais, mano klientas vaizduojamas kaip visų problemų simbolis. Jam primetami visokiausi nusikaltimai, kurių jis nepadarė“, – teigė A.Modamani advokatas Chan-jo Junas.

Jo teigimu, melagingas pranešimas apie benamio padegimą feisbuke buvo pasidalintas 500 kitų vartotojų, o galiausiai jį pamatė 25–50 tūkst. žmonių. Buvo ir grasinimų.

„Facebook“ nuotr./Feisbuke netrūksta melo, esą A.Modamani – vienas Briuselyje išpuolius surengusių džihadistų.
„Facebook“ nuotr./Feisbuke netrūksta melo, esą A.Modamani – vienas Briuselyje išpuolius surengusių džihadistų.

„Anis Modamani dabar nori apsiginti nuo kitų žmonių naudojimosi jo nuotrauka. Niekas neturėtų susidurti su tiek daug šmeižto ir nepagrįstų kaltinimų“, – pabrėžė Chan-jo Junas.

„Facebook“ jau ištrynė fotomontažą, kuriame A.Modamani ir A.Merkel nuotrauka siejama su teroristiniu išpuoliu Berlyne, bet siro advokatas teigia, kad į daugybę kitų pranešimų tinklas neatkreipė dėmesio, nepaisydamas pakartotinių kreipimųsi į moderatorius.

Platformoms, kurios nesiimtų jokių veiksmų, būtų galima tuoj pat skirti baudas iki 500 tūkst. eurų.

Byla nagrinėjama kaip tik tokiu metu, kai Vokietijos teisingumo ministerija svarsto, ar siūlyti naujus įstatymus, kuriais socialiniai tinklai turėtų sudaryti geresnes ir aiškesnes sąlygas skundų registravimui, skubiam jų nagrinėjimui ir veiksmų ėmimuisi.

Esą platformoms, kurios nesiimtų jokių veiksmų, būtų galima tuoj pat skirti baudas iki 500 tūkst. eurų.

A.Modamani šiuo metu mokosi vokiečių kalbos ir dirba greitojo maisto restorane Berlyne. Tuo metu, kai siras padarė asmenukę su A.Merkel, jaunuolis nežinojo, kas ji.

„Vėliau kiti žmonės iš Sirijos man pasakė. Tada ir supratau, kad ji – Vokietijos bosė“, – „Bild“ teigė A.Modamani.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius